Hudební odkaz Dušana Vančury v novém albu „Desatero setkání“ skupiny Antikvartet

Hudební odkaz Dušana Vančury v novém albu „Desatero setkání“ skupiny Antikvartet

Tisk

antikvartet 200Hudební skupině Antikvartet poprvé vdechl život Dušan Vančura již v roce 1962. Po krátkém působení tento původní pánský kvartet rozpustil, jelikož sám přešel do dnes již legendární skupiny Spiritual kvintet. Antikvartet pak obnovil po jednapadesáti letech, v roce 2013, se svou ženou Zuzanou, s Magdalenou Jungwirthovou a Štěpánem Štruplem. V lednu a únoru letošního roku ve studiu Good Day Records natočili album „Desatero setkání s Medvíďaty.“ Těsně před jejím dokončením, 16. dubna, Dušan Vančura nečekaně zemřel.

Zuzana Vančurová: "Můj muž napsal spoustu krásných písniček pro svůj dětský sbor a mně bylo líto, že nejsou nikde nahrané. Tak jsem ho přesvědčila, abychom oslovili Lukáše Holce a jeho Medvíďata z Českého Krumlova a natočili společnou desku. S Lukášem i jeho ženou Janou se přátelíme mnoho let, několikrát jsme stáli na jednom pódiu. Model začátku spolupráce je vždy stejný. U nás doma u dobrého jídla se vše domluvilo, každý si odnesl svůj díl práce a pak jsme se sešli ve studiu a všichni byli dokonale připravení.“

Jedenadvacet skladeb, které toto album obsahuje, je možné vnímat rozděleně na dvě části. První patří Antikvartetu, který představuje jejich publiku dobře známé skladby ze (samého) počátku existence skupiny i písně nové, které na pódiích doposud nezazněly. Druhá část vzešla ze spolupráce s profesionálním českokrumlovským dětským sborem Medvíďata pod vedením sbormistra Lukáše Holce. Jedná se o deset písní původně upravených a otextovaných Dušanem Vančurou pro jeho dětský sbor Sejkorky, který založil a vedl od roku 2009 v Chlumu u Třeboně. Písně Koukol a Barvičky jsou Vančurovým původním autorským dílem. Ostatní písně vybral, upravil, a až na tři výjimky opatřil svými texty. Na nahrávce se objevují významní hudební hosté: například houslista Jiří Pavlica (Hradišťan), zpěvák a flétnista Jiří Holoubek nebo harfenistka Kateřina Englichová.

antikvartet1

Zuzana Vančurová: „Dušanův původní plán byl takový, že až Spirituál Kvintet ukončí svou činnost, což mělo být v dubnu tohoto roku, Antikvartet pokřtí 8.5. druhou desku a vydá se na vlastní dráhu s jeho písničkami. V programu měly být nové z obou CD, i ty, co psal pro Spirituál kvintet a teď by je už diváci živě od Spirituálu neslyšeli. Záměr byl i takový, že přizveme Jirku Holoubka a budeme hrát v pěti lidech. Takže my teď vlastně plníme všechno, co pro nás vymyslel a on se na to shora dívá, usmívá se a má radost, že jsme to nevzdali, desku dokončili a teď se rozjedeme k lidem a zazpíváme si s nimi třeba " slyším mlýnský kámen..."

Antikvartet i přes nečekanou a o to bolestnější ztrátu svého kapelníka pokračuje dál a ponese jeho umělecký odkaz, prozatím ve spolupráci s Jiřím Holoubkem, Vančurovým dlouholetým „spirituálským“ kolegou.

Jiří Holoubek: “Vždy jsem obdivoval Dušanovo nasazení, jeho neutuchající touhu dělat nové věci, o úžasných muzikantských a textařských schopnostech nemluvě. Několikrát jsem byl v minulosti přizván k hostování na koncertech Antikvartetu, zahrál a zazpíval jsem si na první i druhé, tedy právě aktuální desce téhle báječné kapely. Proto jsem neváhal ani chvilku, když mě Zuzana požádala o pomoc v nelehkých měsících po Dušanově odchodu. A rád budu Antikvartetu k dispozici do okamžiku, než najdou nového kolegu, který by se nastálo a s plným nasazením věnoval tomu, k čemu Dušan položil svou prací skvělé a pevné základy.”

V této sestavě skupina představí své album „Desatero setkání“ na dvou koncertních křtech. První se uskuteční v Českém Krumlově 25. října (společně se sborem Medvíďata) a druhý 6. prosince v nádherných prostorách Smetanovy síně Obecního domu v Praze.

Tím Antikvartet nastartuje „třetí etapu“ svého hudebního života.

antikvartet2

Více informací na: www.antikvartet.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

10. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

10 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Povídky modelované sochařem

cisty-skromny-zivot perexDeset povídek, deset vztahů, které drhnou. Druhý povídkový soubor výtvarníka a literáta Viktora Špačka se zabývá problémy s láskou, sebeúctou, dvojsečností úspěchu, strachem ze samoty či osobní ztráty s přesností, kte...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Knick - doktoři bez hranic

knick 200Newyorská nemocnice Knickerbocker, v níž se desetidílný seriál Knick - Doktoři bez hranic odehrává, skutečně existovala (na rohu 131. ulice a Convent Street) už od dob občanské války, svému účelu sloužila do 60. let m...