Supraphonské "Line" přináší další, tentokráte art-rockový skvost!

Supraphonské "Line" přináší další, tentokráte art-rockový skvost!

Tisk

art rock line 200Léta sedmdesátá i začátek těch osmdesátých se u nás nesly také ve znamení kompozičně a instrumentálně propracovaného rocku. Muzikanti v předchozí dekádě mladistvě bigbítoví se proměnili v suverénní pány nástrojů a dospělé lidi, řešící obsahem i formou složitější témata. Přispěl k tomu celosvětový vývoj, charakterizovaný monotématickými alby, rozvolněnou stopáží skladeb či výpravnou pódiovou prezentací.

 

Odrazy toho všeho najdeme i na tehdejších domácích nahrávkách. Tradičně zásadní úloha rockové Prahy byla mohutně doplněna brněnskými a bratislavskými kapelami, v moravském případě vycházejícími z vokální tvorby, v tom slovenském využívajícími unikátnosti talentů instrumentalistů.

Tato kompilace zahrnuje celkem 36 nahrávek z katalogů Supraphonu, Pantonu a Opusu. Najdete tu stylově asi nejslavnější artrockové sestavy, tedy Blue Effect, Synkopy, Barnodaj/Progres a Collegium Musicum, ale žánr progresivního rocku je nahlédnut šířeji. Nechybí proto kytarově brilantní Griglákova Fermata, Petřinův Super-robot či Jandův Abraxas, sborová mimořádnost C&K Vocalu nebo Ursinyho či Spáleného komplexní umělecká jedinečnost.

Vydařené albové/pódiové projekty Olympicu a Petra Nováka pak dokreslují epochu rockově nevlídnou, překonávanou pomocí kvalitních českých textů a vysokého podílu cenzuru méně provokující nezpívané složky skladeb. Zvukově remasterováno, booklet s ohlédnutím za artrockovou érou a graficky zajímavými obaly.
150 minut skvělé československé rockové muziky!

 

art rock line

https://www.supraphonline.cz/album/605228-art-rock-line-1971-1985


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Flying Bulls létají skutečně skupinové přemety, výkruty a další figury v těsné formaci“, láká letový ředitel Vladimír Labuda na XVI. Acrobatshow

acrobatshow flying bullsMilovníci letectví všeobecně mají jistě v kalendáři zaznamenanou neděli 16. září. To se koná v Dlouhé Lhotě u Příbrami XVI. Acrobatshow- XII. Memoriálu M. Stáhalíka. Kromě špičkové letecké akrobacie, která ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kniha pro milovníky Miloše Knora a fejetonů

knoreni zivota200K(n)oření života je název poslední knihy Miloše Knora, která vyšla v nakladatelství CPress. Je s ní spojený slogan: „Místo návštěv doktora – kopec smíchu od Knora!“.

 

...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

Bláznivé nebo geniální? Oldřich Kaiser a Jiří Lábus stříhají jednu rolu za druhou...

pension lola kaiser labusPension Lola (1993) je padesátiminutový televizní film dvou komiků, který působí trochu jako rarita. Oldřich Kaiser a Jiří Lábus v něm obsadili úplně všechny postavy ...