Talent, šarm a špičkovou úroveň předvádí na albu Má vlast harfistka Jana Boušková

Talent, šarm a špičkovou úroveň předvádí na albu Má vlast harfistka Jana Boušková

Tisk

jana bouskova 200Dokážete si představit harfu jako plnohodnotný sólový nástroj, který dokáže znít jako celý symfonický orchestr? Já si to dlouho představit nedokázal, jenomže harfistka Jana Boušková pojala tuto otázku jako výzvu a v průběhu čtyř let upravila vybrané skladby českých velikánů, jakými jsou Smetana, Dvořák a Suk, do zcela unikátní podoby, a to na svém aktuálním albu Má vlast.


"Harfa nezní jako andělský nástroj, jak na něj mnozí pohlížejí. Neshoduji se s názory lidí, kteří si o harfě myslí, že je pouze jemná. Dynamika záleží na interpretovi, jakou má sílu v rukou, jak dokáže harfu rozezvučet," tvrdí Jana Boušková, která je velmi spontánní a zároveň neúnavně kreativní umělkyně, a navíc maximalistka.

jana bouskova1

Právě tuzemské a zahraniční recenze stejně jako nejrůznější žebříčky dokládají nejen Janiny mimořádné hudební schopnosti, kde se přestavuje nejen jako renomovaná interpretka, ale i jako autorka vycizelovaných úprav známých hudebních děl. Zároveň při poslechu alba Má vlast cítím i její velké srdce, mimořádný cit, preciznost a představivost, kterou při tvorbě svého nového aranžmá uplatnila.

jana bouskova2

"Do tohoto projektu jsem dala všechno, své srdce, všechen um i finance. Plně si stojím za tím, že CD je unikátní a už při jeho vzniku jsem měla absolutně nadšenou zpětnou vazbu od kolegů muzikantů i harfistů a harfistek ze zahraničí. Když se to teď potvrzuje nejen v recenzích, ale i v tom, že se nahrávka drží na prvních místech hitparád a prodejnosti klasické hudby, hladí mě to po duši. Jsem opravdu šťastná a děkuji těm, kteří mi byli oporou, říká Jana Boušková.

jana bouskova3

Desku poslouchám už několik týdnů, dokonce jsem si ji s sebou vzal také na dovolenou, a pořád se jí jaksi nemůžu "zbavit". To samé se mi děje s novinkovým CD Tvrdohlavá Heleny Vondráčkové. I když zpěvačka působí v jiném žánru než Jana Boušková, tak i tato dáma je se svým albem plným původních písní mimořádně muzikální, kreativní a tvůrčí. Zkrátka také maximalistka.

jana bouskova 4

Zdroj foto: Supraphon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Samo Alexander, Pressburger Klezmer Band: Som najradšej, keď je na pódium zábava

sam perexPostupne sa dostávame ku Klezmeru zo Slovenska. Začalo to predchádzajúcim CD, kde sme mali jednu pieseň z Vyšných Rastlavíc. Kedysi sme nevedeli, že sa hral na Slovensku, v súčasnosti sme v rôznych knihách naš...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Příběhy příliš lidské jsou tak trochu nelidské

pribehy-prilis-lidske perexCo si má člověk počít, když samotná existence je utrpením? Možná, že právě na tuhle otázku se prostřednictvím prapodivných osudů nejrůznějších postav v knize Příběhy příliš lidské snaží najít odpověď její autor, píší...

Divadlo

Goebbels/Baarová: síla, moc a poté křehkost a slzy


altV rámci Divadelní Flory v Olomouci jsme měli možnost zhlédnout představení excelentní inscenace Goebbels/Baarová.

 

...

Film

Filmovyý hudební dokument MAKANNA čeká online - premiéra

MAKANNA200Filmový hudební dokument se záznamem z koncertu MAKANNA, na motivy stejnojmenného románu židovského spisovatele Jiřího Weila, o vzestupu a pádu lžiproroka s tváří zahalenou v roušce zelené, jehož oči žhnou jak rozžhavené uhlíky.

...