Lenka Dusilová a Petr Ostrouchov vydávají soundtrack k filmu o šumavské krajině

Lenka Dusilová a Petr Ostrouchov vydávají soundtrack k filmu o šumavské krajině

Tisk

Dusilova 200Album Water Lost And Returned je původním soundtrackem k novému filmu Radka Plíhala Voda ztracená a vrácená o obnově unikátního prostředí šumavských mokřadů. Film je obrazově-zvukovou meditací nad krásou šumavské přírody a sleduje fascinující návrat vody do krajiny, kde napomáhá zmírňovat dopady klimatické změny. Obsahuje řadu dechberoucích záběrů divokých zvířat a nejcennějších lokalit v národním parku. Na tvorbě hudby k filmu spolupracovali zpěvačka a devítinásobná držitelka ceny Anděl Lenka Dusilová a skladatel Petr Ostrouchov, který se mimo jiné podílel jako producent na nejnovějším albu Lenky Dusilové „Řeka“ (2020) a jako autor hudby k filmovým a televizním projektům (například Želary, Občanský průkaz nebo trilogie Zahradnictví) je držitelem osmi nominací na cenu Český lev. Společně opatřili film jediným souvislým tokem ambientní hudby a zvuků, které vypráví příběh vody ztracené a posléze do dříve vysoušených mokřadů znovu navrácené. Soundtrack nyní vychází v této původní nepřerušené podobě na CD a formou digitálního alba. Téma vody se v tvorbě Lenky Dusilové neobjevuje poprvé.

„Dynamika říčního prostředí, která je ovlivňována mnoha přirozenými i nepřirozenými ději, byla pro mne inspirací pro obsahovou linku mého posledního alba Řeka, které jsem nahrávala jako reflexi historie mojí rodinné generační řeky. Tehdy se se mnou spojil Lukáš Linhart z NP Šumava a přišel se záměrem spolupráce, která nakonec vyústila v tento krásný audiovizuální dokument. Bylo nám potěšením a uměleckou radostí se s Petrem na tomto obdivuhodném počinu hudebně podílet.“, říká o projektu Lenka Dusilová.

Dusilova 1

Dokumentární film Voda ztracená a vrácená vznikl jako jeden z osvětových počinů projektu zaměřeného na obnovu rozsáhlé oblasti rašelinišť a dalších mokřadů „Life for Mires – Život pro mokřady“, který probíhá od roku 2018. Jde o doposud největší revitalizační projekt, směřující k obnově přirozených vodních struktur šumavské krajiny. Cílem je napomoci snižování dopadů klimatické změny navracením vody do původních mokřadů a meandrujících potoků, ze kterých byla v předchozích desetiletích uměle odváděna. NP Šumava plánuje sérii projekcí filmu, který měl premiéru v březnu 2023, spojených s besedami o mokřadech. Některé z nich doprovodí Lenka Dusilová koncertem a skladbami z alba Řeka.

Album „Water Lost and Returned“ vychází 9. června 2023 v rámci Edice Animal Music 2023 podpořené grantem Magistrátu hl. m. Prahy. Ediční činnost Animal Music je podpořena Nadací PPF a společností Pražská plynárenská, a.s. Album bude dostupné na CD a formou digitálního downloadu v e-shopu vydavatelství a v běžné distribuční síti společnosti Supraphon.

Dusilova Ostrouchov Water Lost and Returned

Informace o albu:
Hudba, aranžmá, nahrávka a produkce: Lenka Dusilová & Petr Ostrouchov
Mix: Michal Pekárek
Mastering: Adam Karlík
Vydavatelství – Petr Ostrouchov (Animal Music)

Zdroj foto: © Radek Plíhal, 2022, Cover design © Tuan Vuong (Studio Najbrt), 2023, Bet Orten

Více informací:
www.animalmusic.cz
www.life.npsumava.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vzhůru na klíčky!

nakliceno 200Další malou a praktickou knihou vydavatelství Esence je Naklíčeno! Semnka, obilniny a luštěniny, která vás naučí vypěstovat si tyto zelené dobroty plné vitamínů.

...

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...