Když chceš, tak to dokážeš!

Když chceš, tak to dokážeš!

Tisk
ImageSpousta z nás si zajisté vzpomíná na nudné besedy, představení a kázání ze stran učitelů, doktorů a dalších autorit. Jak otrávení žáci sedí v učebně skoro za trest! Když chceš, tak to dokážeš! Heslo, podle kterého žije Radek Banga, pro většinu známý jako Gipsy. A nejen on - také studenti, které už navštívil v rámci stejnojmenného diskusního a koncertního programu, jež odstartoval na konci loňského roku. Jaké to je, když si před studenty stoupne nejznámější romský muzikant u nás a mluví o démonech dnešní doby?

 


Celým jménem Radoslav Banga, Pražák narozený v roce 1982, má za sebou celou řadu soukromých dramat. A aby ne. Česká společnost versus romská menšina, rasismus a dva jiné světy, jeden černý a druhý bílý. Na první pohled je jasné, že možná tady začalo drama první. Druhé v rodině, jak sám přiznává v pořadu 13. komnata (2008), poté život na ulici a všechno to, co k němu patří. Tvrdé pády a pomalé vzestupy na hudební scéně. Těžce prošlapaná cesta k lepším zítřkům. A neskutečná tvrdohlavost v boji nevzdat to. A ještě ke všemu otevřenost vůči světu k hořkým zkušenostem. Zřejmě proto se ho rozhodl oslovit portál AZrodina.cz, který přišel s myšlenkou na vznik pořadu pomáhající dnešním školákům zvládnout nelehké situace.

Přibližně dvouhodinový program není jen nudným kázáním „co se smí“ a „co ne“. Je to směs Gipsyho písniček, vlastních životních zkušeností a zážitků a také diskuze s žáky. Právě každou jednotlivou skladbou je uvedeno jedno téma. Například nejznámější balada skupiny Gipsy.cz s názvem „Jednou“ pojednává o předsudcích, v písni rasových, ale v programu dostanou prostor předsudky všeho druhu. Nebo song Desperado, který před časem válcoval česká rádia, pomáhá Gipsymu přiblížit žákům otázky sebeklamu. Využití melodií a textů, které jsou při nejmenším v podvědomí dnešních teenagerů, je ideální prostředek, jak nenásilně přitáhnout jejich pozornost a skvělým úvodem do probíraného tématu. Přičteme-li mediálně známé jméno, aktuálnost problémů a „živý“ příklad přímo před očima žáků, tak je úspěch minimálně z poloviny zaručen.

 

Image


„Vše hodnotíme velice kladně. Pan Banga byl na místě už hodinu předem a vše si chystal. Vystupoval profesionálně, příjemně a snažil se předat žákům co nejvíce z dané problematiky. Svým vyprávěním dovedl zaujmout. Zapojoval žáky do programu, dovedl si sjednat klid a respekt. Jsme rádi, že jsme se programu zúčastnili.“ Tak takhle vypadá jedna ze zpětných vazeb ze stran učitelů. Ale dokonce i rodiče samotných žáků posílají Gipsymu ohlasy s poděkováním a uznáním. Program prozatím probíhal převážně na základních školách, ale v budoucích měsících o něj mají zájem i gymnázia a odborná učiliště, a to i mimo Prahu. Představení samozřejmě není zadarmo, ale nejedná se o horentní sumu a navíc k jejímu financování může škola využít i granty, čímž se pořad stává ještě přístupnějším a pak už záleží na každé samotné škole, zda by také chtěla vytáhnout znuděné žáky od lavic a dát jim možnost zažít dvě hodiny, na které minimálně do konce školní docházky nezapomenou.

Že osobní zkušenosti a příklady jsou často mnohem působivější než pouhá teorie, je nasnadě. Navíc pro Gipsyho to dvouhodinovkou nekončí, například s čerstvě motivovanými dítky uzavírá „dohodu“, že čtrnáct dní zkusí nechat vypnuté sociální sítě a místo času stráveného u klávesnic vyrazí ven, do reality. Všichni tušíme, jak často tohle děti poslouchají asi od rodičů a jak se to míjí účinkem, ale zde se děti předhánějí, kdo to déle vydrží.

 

Image


„Ohlasy ze strany studentů i pedagogů nám potvrzují, že Radek Gipsy Banga je pro tuto činnost velmi vhodnou osobou a program jako takový je přínosný, smysluplný a pro mnohé opravdu inspirativní.“ Dodává Renata Konopíková z portálu AZrodina.cz. Nezbývá nic, než souhlasit a doufat, že dětem skutečně pomůže překonat některá nelehká období dospívání a nástrah s ním spojených.

Zdroj foto: azrodina.cz a babinet.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Milena Štráfeldová popisuje nejniternější pocity

svetr200S Milenou Štráfeldovou jsem se poprvé setkala prostřednictvím knihy Trestankyně. Seznamuje nás s Růženou Vackovou, která nestála o život s kompromisy a kvůli tomu dlouhá léta strávila ve vězení. Tentokrát nás čekají krátké povídky, které ale v sobě ...

Divadlo

Pražská konzervatoř zve na letošní Absolventské představení

tcp absolventske predstaveni 200Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium ve spolupráci s Mezinárodním centrem tance, z.s. pořádá 3. a 4. června ve Stavovském divadle Absolventské představení 2021. Zatančí zde studenti konzervatoř...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...