Nová éra Benátské noci

Nová éra Benátské noci

Tisk

Benátská noc má svou dlouholetou tradici. Rockový festival, který se od pár stovek návštěvníků rozrostl do dvou desítek tisíc každý rok. Z regionálního koncertního večera se stal jedním ze stálých největších festivalových taháků na tuzemské scéně. Některé minulé ročníky se pyšnily nejen neskutečnými zahraničními úlovky, ale také specifickou krajinou Malé skály a atmosférou, kterou na jiném festivalovém klání nenajdete. S dvacátými narozeninami tří denního pop-rockového maratonu ale začíná nová éra. Co všechno přinese festivalu zeměpisné přemístění a co může ztratit?

Scorpions. Suzi Quatro. Edguy. Každý rok přinesl zkrátka výjimečné a zvučné jméno zahraničního hosta. Přesto byl poslední ročník médii i návštěvníky ve výběru interpreta za hranicemi značně kritizován. Festival je označen nálepkou „velkého rocku“ a headlineři Scooter tak zcela nezapadali do konceptu. Záchranou se tak staly domácí stálice hudební scény. Benátská noc se jako jedna z mála pyšní častou účastí nejpopulárnější rockové kapely současnosti Kabát. Takřka nikdy nechybí jména jako Chinaski, Vypsaná fixa, UDG, Tomáš Klus. Program každý rok výborně reflektoval aktuálně žádané umělce a i ty, kteří se už pro pravidelné návštěvníky stali „tradiční“. Několik ročníků bylo i zpestřeno divadelním představením F. R. Čecha Dívčí válka.

alt

Benátská noc by mohl být klasický letní hudební festival. Ale nikdy jím nebyl. Vybočoval z řad ostatních festivalů hned několika směry. Ano, na každém rohu byly sponzorské stánky a atrakce (jinak by to ani nešlo), ale ve vzduchu se vznášela přátelská atmosféra. Jaká si sjednocenost všech hudebních nadšenců. Díky nemísícím se žánrům a ucelené nabídce se na festival sjížděli tisíce lidí podobného muzikantského ducha a to drželo pohromadě nadšení a úsměvy pod pódiem. A možná i proto se málokdo na festival vydal poprvé a naposled. Hodně návštěvníků se po roce rádo vrátilo rozbalit stan do maloskalského údolí, kde při pohledu do jakékoliv strany je krásná příroda. A právě i tímto bylo festivalové klání jedinečné. Nejeden účinkující se rád rozplýval nad krásou okolních hor, nad městečkem tepajícím životem na tři dny v roce, nad „ostrovem“ vytrženým z reality. Bohužel se také nejen účinkující, ale především návštěvníci nejčastěji podivovali nad proměnlivým počasím. To zásadně festivalu nepřálo. Takřka s každým začátkem padaly teplotní rekordy, potila se krev a těžko bylo i ve stínu. A se sobotním večerem a nedělním dopolednem se pro změnu všichni bořili v bahně, schovaní pod stánky, v pláštěnkách a zmrzlí na kost. Tenhle teplotní nechtěný scénář by se dal skoro označit pravidlem pro každý rok.

alt

A to je jeden z důvodů, proč se pořadatelé 20. ročník Benátské noci rozhodli přemístit do Vesce u Liberce. Dalším jsou finanční nároky některých majitelů pozemků a plánovaná průmyslová výstavba. Etapa Malé skály končí, pevné spojení zrušeno. Zdali je to změna dobrá, ukáže první ročník v libereckém okolí. Asi každý, kdo je stálí „Benátčan“ si to neumí dost dobře představit. Pro pořadatele je to nový začátek, šance postavit novou reputaci po loňském ne zcela povedeném ročníku, vyšplhat znovu do špice nejvyhledávanějších tuzemských festivalů. Doufejme, že minimálně hvězdné obsazení bude lákavé. Jména jsou odtajovaná pomalu, prozatím je potvrzený Daniel Landa, Jarek Nohavica a (stálice) Kabát. Ze zahraničních interpretů přislíbili účast Gamma Ray, finští Sunrise Avenue a Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra. Bude to ale do vstupu nové éry stačit?

alt

Benátská noc 2012
Datum a místo konání: 27. – 29. 7. 2012, areál Vesec - Liberec


Zdroj foto: autorka článku, Lenka Süsserová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Je tu nová série nejen o technologiích

zlomeny genius 200Zlomený génius je prvním dílem z cyklu knih s Willem Parkerem od Drewa Murraye. Pokud vás zajímají technologie a láká netradiční prostředí, určitě se do knihy pusťte.

 

...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Dánská road-movie „Spi, děťátko, spi“ jde až na dřeň

detatko 200Žánr road-movie máme asi obecně spojený s nějakou americkou bláznivinou, jejíž protagonisté jsou během své cesty zahaleni nejmíň v alkoholovém oparu a mají na svědomí naprosté šílenosti. Dánský příběh, poslední z řady Severské kultovní filmy, které...