Nebojte se klasiky! Opravdu nenahání strach.

Nebojte se klasiky! Opravdu nenahání strach.

Tisk

nebojte se klasikyKlasické hudby se lidé většinou bojí.  I já se bála tohoto kompletu, ale byla jsem příjemně překvapena. Čekal mě totiž celkem zábavný rozhlasový dokument, který při poslechu chytne a nepustí. Jako součást hudební výchovy na školách je to naprosto ideální!

 


Skvělí herci vás doslova potáhnou vpřed

O mluvené slovo se postarali Vanda Hybnerová a Saša Rašilov a musím uznat, že tak učinili opravdu skvěle. Profesionálně a velmi zaníceně vás provedou životy i tvorbou mnoha českých i zahraničních skladatelů. Dozvíte se drby z jejich života, i holá fakta. Už jsem dávno zapomněla, že Bedřich Smetana si svou slávu užíval také ve Švédsku, kde delší dobu žil. Nedošlo mi, že ve vesmíru putuje Bachova skladba. I když, poučena existencí jeho dalších krásných melodií, bych pro tento účel zvolila spíše tu něžnou, krásnou a nekonečnou. Air.

Slovo Air znamená vzduch a v Bachově době to bylo slovo vyjadřující písničku. Prostou písničku, melodii. Zvláštní a trefné pojmenování, protože Air je jako vzdušný vánek.

Vhled do zákulisí je úžasnou školou

… dozvíte se, jak se hraje na hudební nástroje, co všechno musí hudebníci držet, co mačkat a na co dávat pozor. Šla mi z toho hlava kolem o to víc, že vše bylo názorně ukázáno!

Dozvíte se, co jsou to hudební hodiny a jak se do skladby vkládají další melodie, jak se rozplétají a splétají a že skladatelova práce je nesmírně náročná a talentu je k ní rozhodně třeba. Poslouchala jsem dva díly, a sice Bedřicha Smetanu a Johanna Sebastiana Bacha, a musím uznat, že jsem se dobře bavila, ale také často pochybovala. Nemám hudební sluch – já neslyším, co mám slyšet! Ovšem velmi názorný a důrazný doprovod Vandy Hybnerové a Saši Rašilova se nebojí vstupovat i do hudby a ukazovat, kde je co zajímavého ke slyšení. Dokonale tak proniknete do hloubky v podstatě bez bolesti. Bude vás to bavit, budete objevovat, diskutovat, povídat si o tom…

Není to nahrávka, kterou můžete poslouchat jen tak mimochodem, při vaření nebo při jakékoliv další činnosti. Musíte jí věnovat každičkou vteřinu své přítomnosti – tak je strhující. A poskytuje také prostor k debatě, takže směle do hezkého rodinného večera s dětmi. Těch 60 minut s každou osobností za to určitě stojí.

nebojte se klasiky

Celý komplet obsahuje:

1. Bedřich Smetana
2. Antonín Dvořák
3. Leoš Janáček
4. Bohuslav Martinů
5. Johann Sebastian Bach
6. Wolfgang Amadeus Mozart
7. Ludwig van Beethoven
8. Petr Iljič Čajkovskij

Je rozhodně z čeho vybírat, takže… jak je libo.

nebojte se klasiky

A tady je ukázka třeba Bachova obsahu:

Obsah:
Seznamte se: Johann Sebastian Bach
Kapitola 1. O polyfonii
Tříhlasé sinfonie F dur
Kapitola 2. Air
Air ze Suity č. 3 D dur
Kapitola 3. O Braniborských koncertech
Braniborský koncert č. 2 F dur, 3. věta Allegro assai
Kapitola 4. O hudbě na oslavu
Úvodní sbor z Magnificat D dur
Kapitola 5. Hudební taškařice
Badinerie ze Suity h moll
Kapitola 6. O jedné neobvyklé dvojici
Ave Maria v úpravě pro soprán a orchestr

Vydalo vydavatelství Českého rozhlasu, Radioservis, 2012, www.radioservis-as.cz

nebojte se klasiky

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc už sbírá materiál na novou desku, kterou by chtěl natočit příští rok

vlady200Textaře a zpěváka Vladyho Gryce znají hlavně příznivci české populární hudby. I když pochází z Ostravy a během let procestoval řadu zemí, nakonec zůstal v Berlíně. Přesto se do Česka pravidelně vrací. Natáčí tu písničky případně sbírá ceny - například „zl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dandyové a morálka anglické společnosti

dandy perexPrvních devatenáct let ve dvacátém století, převratná doba, kterou Jan Guillou pokračuje ve své sérii Velké století. Mladý pár právě dostudovaných inženýrů začíná svůj společný život na anglickém panství Manningh...

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

RETRO: Rozhovor Francise Forda Coppoly
ImageSedmdesátá léta  se stala zlatým obdobím amerického režiséra Francise Forda Coppoly, který proslul zejména filmovou adaptací Kmotra, jehož první díl byl oceněn třemi oscarovými soškami. Mezi prvním a druhým dílem této mafiánsk...