Rockové i popové pecky v novém kabátu á la Ukulele Orchestra jako Brno

Rockové i popové pecky v novém kabátu á la Ukulele Orchestra jako Brno

Tisk

ukulele orchestraRockové i popové pecky skupin AC/DC, Rolling Stones, Boba Marleyho, Nirvany nebo Michaela Jacksona a spousty dalších světových interpretů v netradičním podání můžete zažít s hudebníky z kapely Ukulele Orchestra jako Brno. Sdružení amatérských ukulelistů zní velmi profesionálně a pravdou je, jak sami tvrdí: "Hrajeme na plné u-KULE-le!"

 

Útulné a stylové prostředí brněnského whisky baru Valevil hostilo dvanáctičlenný orchestr již podruhé a opět bylo plno. Tak plno, že v poněkud maličko zapadlém, ale velmi zajímavém baru, nezbylo mezi diváky a muzikanty prakticky žádné místo. Nebylo zde ani pódium a když šel někdo ven na čerstvý vzduch, musel si dávat velký pozor, aby někomu neshodil hudební nástroj ze židle. Myslel jsem si, že hudba bude spíše k poslechu a že si budu u stolu maximálně tak podupávat nohou. Pánové ale vypadali odhodlaně a už při zvukové zkoušce, kdy zazněla část písně Satisfaction od Rolling Stones, jsem tušil, že asi dlouho sedět nevydržím. Ono, když se do toho opře dvanáct urostlých chlapů, nechá to málokoho z účastníků koncertu nehybným. I přes velmi stísněné prostory pro orchestr, kdy se dokonce několikrát stalo, že hudebníci z první řady nechtěně shazovali noty kolegům z řady druhé, dokázali tito nadšenci pro strunné nástroje maličkých rozměrů vytvořit výbornou atmosféru a získat si na svou stranu další nové příznivce. V prvních řadách se divoce tančilo, až jsem měl strach, jestli ten pouhý metr místa mezi křepčícím publikem a hudebníky bude dostatečnou vzdáleností.

ukulele orchestra

Autor: David Harok

Překvapivě jsem se o přestávce, při rozhovoru se členem orchestru, dozvěděl, že tito ukulelisté mají za sebou například loňský koncert na Náměstí svobody v Brně na vánočních trzích a letos budou znovu k vidění na velkém pódiu. Podařilo se jim také nahrát první CD s názvem Živě z Brna, na kterém je záznam jednoho z jejich vystoupení.

ukulele orchestra

Autor: Gábina Oaklandová

Myslím si, že orchestr s tak originálním složením, zvukem a překvapivým podáním chyběl a Ukulele Orchestra jako Brno toto prázdné místo seriózně zaplnili. I když jsem měl obavu, že pro velký počet jejich členů by mohli znít uřvaně, opak byl pravdou. Vše ladilo, jednotlivé nástroje se doplňovaly a nic nebylo přehnaně překombinované. Celkově jsem měl z celého večera dobrý pocit a ještě dlouho mi zněly v uších chytlavé melodie a vysoké tóny těchto „dětských kytar“.

ukulele orchestra

Autor: Gábina Oaklandová

Zdroj foto: Facebook Ukulele Orchestra jako Brno


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kamelie: Za těch pětatřicet let jsme se pohádaly mnohokrát...

kamelie perexDo dnešních dnů si uchovaly image, která v sobě obsahuje půvab, křehkost a styl. Řeč je o duu Kamelie, které tvoří už pětatřicet let zpěvačky Hana Buštíková a Dana Vlková. A právě k letošnímu výročí - obě interpretky se daly dohromady opr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jerome Klapka Jerome nikdy nezklame

oni i ja 200O prázdninách se člověk nechce zabývat příliš vážnými věcmi. Povalovat se u vody, odpočívat, přečíst si něco odpočinkového, co pobaví a potěší, to je moje představa pohodové dovolené. Anglický spisovatel Jerome Klapka Jerome mě v takovém příp...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Dokáže Zkáza Dejvického divadla nahradit Most?

5c1252519f2ac63478beddc7Po velkém úspěchu fenomenálního Mostu přichází Česká televize s další seriálem, který má velice dobře našlápnuto. Zkáza Dejvického divadla údajně předčí i kolegu ze severu, kterého už velice brzy nahradí. Viděli jsme prvn...