Rock for People uvádí: 30 Seconds to Mars

Rock for People uvádí: 30 Seconds to Mars

Tisk

rock for people 30 seconds to mars 200Temné, silné, odvážné, s neskutečným vnitřním odhodláním a podmanivými texty. To jsou 30 Seconds to Mars. Provokativní, lehce skandální i nepochopení. V lidech vyvolávají ohromnou škálu emocí, dělí je na dva tábory. Zapřisáhlý fanoušek versus nezlomný odpůrce, jehož nelze o kvalitách této kapely přesvědčit. Mnoho mezi tím neexistuje, přesto ale tahle kapela už je pevně zapsaná v dějinách soudobé hudby a současné generaci se její jméno z hlavy jen tak nevypaří.

 

Kapelu před patnácti lety v Los Angeles založili bratři Jared a Shannon Leto. První jmenovaný se dostal do povědomí díky hlavní roli v dnes už kultovním snímku Requiem for a dream a dodnes se označuje zároveň i jako herec. Ačkoliv název seskupení na první pohled evokuje vesmír, Jared se již na začátku působení kapely vyjádřil k tomu, že skutečná podstata pojmenování má málo co do činění s vesmírem, ale spíše s jejich pojetím hudby a myšlenkou na to, že vše je šílené a rychlé, tady a teď.

Partička, která za svou modlu inspirací považuje Pink Floyd, si už od začátku působení zakládá na úzkém kontaktu s fanoušky. Především proto mohl vzniknout specifický fanklub The Echelon, na jehož počest byla pojmenována i jedna z písní. Za podpory kapely se věnuje i problematice ekologie a živelným katastrofám. Kapela si ovšem ekologické problémy bere k srdci i ve svých textech, kam se snaží ‚propašovat‘ poselství mladým generacím. Zejména pak ve druhé studiovce A Beautiful Lie a stejnojmenném songu, jehož klip se natáčel zhruba 320 km od polárního kruhu. Toto album ale v sobě skýtá i další zajímavost. Neplánovaně se totiž dostalo na svět předčasně a v rámci marketingu a propagace ho kapela po úniku doplnila dvěma bonusy, Battle of One a Hunter (cover písně od Björk), a do dvanácti kusů umístila zlaté lístky, které nálezce opravňují ke vstupům na jakýkoliv jejich koncert zdarma, včetně prohlídky zákulisí. Šťastlivci mají určitě z čeho vybírat, jelikož tahle partička má zápis v Guinessově knize rekordů za nejdelší koncertní turné rockové kapely. Odehrály 309 koncertních show zhruba za dva roky.

Do počátku letošního roku jim tři studiová alba vynesla řadu hudebních ocenění i nominací a neskutečné počty prodaných nosičů po celém světě. Jejich dekadentní videoklipy mají na kanálu YouTube několik milionů zhlédnutí a obvykle značně rozbouřené diskuze pod nimi. Když loni na jaře magazín Rolling Stone přinesl první zmínku o chystaném čtvrtém studiovém albu Love, Lust, Faith and Dreams, fanoušci zajásali. A český fanoušek? Jásá dvakrát, 30 Seconds to Mars se 2. července postaví na podium na největším českém festivalu Rock for People!

rock for people 30 seconds to mars3

Co přesně stojí za úspěchem kalifornské trojice kluků, která se vydala před patnácti lety hudebním směrem, který zrovna začal vzkvétat? Nezpochybnitelné kouzlo (zejména pro slečny náctileté) frontmana a zpěváka Jareda Leto? Odhodlané, leč temné texty, s výzvami, s bojovností mezi řádky? Těžko najít přesně onen bod, označit ho a zakroužkovat. Nepopiratelné charisma a sex appeal všech členů kapely se staví do opozice pěveckých kvalit Jareda, úžasná poselství vysílána k mladým generacím zase proti značně rozporuplným hudebním kritikám odborníků. Ti si berou na paškál nejen zmíněné poslední album (horká novinka vyšla 17. května), ale právě i koncertní vystoupení, která jsou označována nejrůznějšími synonymy slova ‚katastrofa‘. Čeští fanoušci jsou ale přesto oznámením tohoto hosta na Rock for People naprosto nadšeni. Ačkoliv se nejedná o jejich první vystoupení u nás (například červen 2007 jako předkapela Linkin Park či 19. 3. 2010 Incheba Arena Praha), nadšení je ohromné. Pravděpodobně se 30 Seconds to Mars za bezchybnou koncertní kapelu označit nedají. Jak moc se Jared Leto bude prát s hlasivkami a falešnými tóny nechme do Hradce Králové. Co už ale je teď jisté, je zážitek. Doufejme, že pozitivní a silný!

30 Seconds to Mars
Kapela: Jared Leto (zpěv, kytara, skladatel), Shannon Leto (bicí, Perkuse), Tomo Milicevic (kytara, klávesy)
Discography: studiová alba: 30 Seconds to Mars (2002), A Beautiful Lie (2005), This Is War (2009), Love, Lust, Faith and Dreams (2013) speciální edice: AOL Sessions Undercover (2007), To the Edge of the Earth (2008), MTV Unplugged: 30 Seconds to Mars (2011)
Žánr: Progressive metal, altenative rock, emo, screamo, space rock, synthrock
Rock for People: 2. Července 2013

rock for people 30 seconds to mars2
Zdroj foto: rockforpeople.cz, Facebook Thirty Seconds To Mars


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografka Kateřina Janišová: „Je to možná silné tvrzení, ale přede mnou se nestydí nikdo.“

janisova 200I fotografie jsou typem umění, a proto patří ke kultuře. Nejen z toho důvodu vám přinášíme další rozhovor o focení, tentokrát s mladou fotografkou Kateřinou Janišovou, která se zaměřuje jak na modelky, tak na obyčejné lidi. Focení je pro ni rados...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

A tak tedy šel…

Tak tedy jdu 200V nakladatelství Epocha vyšla kniha Jiřího Dynybila s názvem A tak tedy jdu… popisující jeho prožití 787 kilometrů Svatojakubské cesty.

...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Gradující drama Znovu a jinak. Najdete se v něm.

altCo je v životě nejdůležitější? Jít si vždy za svým snem i za možností tvrdého pádu nebo uspokojení z fádního života? Poslední film Jasona Reitmana nás zavádí do města Minneapolis v Minnesotě za Mavis Garyovou (Charl...