23 koncertů, měst a výletů – Dvořákův festival

23 koncertů, měst a výletů – Dvořákův festival

Tisk

dvoraakuv festival 200Společnost České doteky hudby, která je pořadatelem nejrozsáhlejšího festivalu zaměřeného na klasickou hudbu v zimním období a na přelomu roku v Praze si klade za cíl nabídnout vrcholnou klasickou hudbu v oblasti orchestrální, komorní a recitálové tvorby prostřednictvím adventních, vánočních, novoročních a tříkrálových koncertů. Vše v návaznosti na prezentaci Prahy jako dominantní metropole Střední Evropy. Kromě toho se zasloužila o dynamický vzestup Dvořákova festivalu, který probíhá právě v těchto dnech v několika městech České republiky.

Dvořákův festival je hudební festival s obrovskou tradicí a jeho počátky spadají do 50. let 20. století. V posledních letech se podařilo festival významně rozšířit, letos zakotví ve 23 městech Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje. O takto dynamický vzestup festivalu se zasloužila společnost České doteky hudby, která je mimo jiné členem prestižní Asociace hudebních festivalů a Dvořákův festival přináší již po několik let ve zcela novém hávu.

Vzhledem k počtu koncertů, partnerských měst a bonusovým vstupům do vybraných turistických atrakcí je Dvořákův festival velkolepou předprázdninovou akcí, která návštěvníky naladí na nadcházející letní prázdniny a navíc nabídne tipy na výlety v daném regionu. Vedle vstupenek na jednotlivé koncerty si návštěvníci mohou zakoupit permanentku na všechny festivalové koncerty. Ke každé permanentce získají navíc dva Dvořákovy cestovní pasy a katalog s průvodcem.

Nedílnou součástí festivalu jsou již tradiční Interpretační dílny mladých, které se konají v Turnově a nabízejí mladým hudebníkům možnost se zdokonalovat ve svém umění pod vedením profesionálních lektorů. Těmi bývají aktivní hudebníci, kteří patří mezi české interpretační špičky v žánru klasické hudby.

Slavnostní zahajovací koncert na zámku Sychrov se konal dne 1. června 2013, ale již v květnu byly uvedeny první doprovodné koncerty tohoto netradičního festivalu hudby Antonína Dvořáka. Pokud posloucháte klasickou hudbu, určitě nám dáte za pravdu, že se dá dělat různě. Někdy stačí jen málo - obměnit nástrojové složení, upravit aranže nebo jen zaměnit klasický zpěv za soulový či rockový. Výsledek je pak často velmi vzdálen originálu, přesto to na jeho hudební kvalitě nemusí ubírat, je-li dobře proveden. A pokud je originál dobrý, mohou být jeho úpravy velmi zajímavé. Na koncertech Dvořákova festivalu rozhodně stojí nová provedení a variace jeho skladeb za poslech.

dvorakuv festival sychrov

Hudba A. Dvořáka je emotivní, často velmi osobní a zároveň nadčasová. Je považována za natolik výjimečnou, že zazněla i ve vesmíru! Opravdu, Novosvětská symfonie zazněla jako první skladba při přistání na Měsíci. Dvořákova hudba je tedy natolik inspirativní, že z ní mohou čerpat umělci rozličných žánrů, i přesto, že je standardně považována za hudbu „vážnou“.

Například Michal Pavlíček a Načeva představili na svém koncertě árii z Rusalky či variaci na již zmíněnou Novosvětskou symfonii. Dvořákem je inspirován také program kapely Ducuku, která se zaměřuje na world music. Známá šansoniérka Lenka Filipová představila svou kytarovou verzi jeho skladeb, dokonce i tóny harfy zazní v Dvořákově duchu. Smyčcové Wihanovo kvarteto v programu Paganini – Dvořák – Beatles představí skladatelovu hudbu ruku v ruce s písničkami slavných Brouků. Klasické provedení jeho skladeb dále představí housloví virtuózové Václav Hudeček a Jaroslav Svěcený, klavírista Lukáš Klánský, japonská sopranistka Michyio Keiko nebo Podkrkonošký symfonický orchestr a další.

dvorakuv festival paganini

Nejbližšími koncerty jsou středeční Hudební obrazy ze života lidského a vodního, které zazní v Trutnově, v Kosmonosech 13.6. je na programu Antonín Dvořák-George Gershwin, v pátek 14.6. v České Lípě Biblické písně Antonína Dvořáka, sobotní zastavení patří Jilemnici s Koncertem pro housle, op.53 a v neděli 16.6. v Praze můžete navštívit Orcherstrální koncerty. Festivalová šňůra se táhne přes další města na své trase znovu až do Trutnova, kde 23.6.2013 proběhne koncert Pocta Antonínu Dvořákovi.

Koncerty ve 23 městech můžete navštívit v rámci festivalové permanentky a k ní obdržíte DVOŘÁKŮV CESTOVNÍ PAS. Jeho prostřednictvím získáte slevy na vstupy do hradů, zámků, různých akcí a slavností či ZOO, které můžete využít až do konce září.

Navštivte koncert Dvořákova festivalu ve svém městě nebo si udělejte výlet do vzdálenějších míst a s Dvořákovým pasem a festivalovou permanentkou si užijte Dvořákovsky laděné léto. Užijte si jak výlety, tak hudební program …klasicky i trochu jinak.

dvoraakuv festival 4

Více o programu Dvořákova festivalu a o možnostech zakoupení permanentky se dozvíte na www.dvorakuvfestival.cz

Zdroj informací a foto: www.ceskedotekyhudby.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kariéra není všechno a já chci hlavně spokojeně žít, říká herečka Vendula Fialová

foto vendula perexZatímco televizní publikum ji zná coby rosničku z Dobrého rána ostravské televize, pro publikum, které chodí Moravského divadla v Olomouci, se zavedla jako herečka mnoho proměn. Zatímco na začátku svého olomouckého angažmá vytvoři...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Vzpomínka na Zemi: Závěrečný díl dystopické trilogie představuje hrozbu

 

vzpominka na zemi perexPo Temném lese následuje závěrečný díl čínské trilogie s názvem Vzpomínka na zemi, kterou vydalo nakladatelství Host. Završuje více než 400 let dlouhou éru lidstva a jeho kosmického vývoj...

Divadlo

Absolventka Harvardu a velitel zvláštních jednotek. Muzikál IAGO láká diváky na moderní pojetí Othella

Othello Lukas Adamec Iago J. Ledecky DSC1934 zarlivostMinulý týden proběhla v pražském divadle Hybernia poslední tisková ...

Film

Seriál HBO: Příběh služebnice jako švédský stůl

PS HBO perexHBO uvedlo nedávno první dvě celé řady seriálu podle románu Margaret Atwood, Příběh služebnice. Dystopický Gileád, totalitní společnost na půdě bývalých Spojených států, je místem, kde se za velmi přísných podmínek ro...