Benátská noc: den druhý

Benátská noc: den druhý

Tisk

benatska noc 200Druhý den ve Vesci u Liberce se nesl ve znamení hutného vzduchu, omamujícího vedra a rockové horečky. Návštěvníky čekal pořádný zápřah, zabrat dostávala hlavně kůže, hlasivky a u většiny se musela i játra tvářit odolněji než obvykle. Co ale přinesl druhý den hudebně?



Návrat ke kořenům

Rosničky se v předpovědích takřka nemýlily, po poledni se nad areálem rozprostřelo rekordní teplo. Kapela UDG, a hlavně jejich fanoušci, si tak museli zaskákat ve zhruba pětatřiceti stupních. Pár pet lahví s vodou skončilo v publiku, které se teprve při třetím songu Chimer a Kiss řádně rozjelo. Kluci nadšení v kotli sužovaném vedrem, náležitě odměnili. Fanynkami milovaný bubeník Jugi (rozhovor s ním čtěte již brzy na našich stránkách!) ve své kytičkované sukničce si bez zaváhání skočil 'zaplavčit' do prvních řad a při singlu Ruská raketa se mikrofon ocitl v rukou fanouška, co by zpěvácké podpory. Nechyběly staré hity i novinky z posledního alba Akrobat. Možná jen některé romantické duše postrádaly Hvězdáře, na kterého už čas nezbyl, povolení k přídavku kluci neobdrželi.

benatska udg

Sobota se sice nesla pro většinu návštěvníku Benátské noci ve znamení Nightwish, přesto program nabídl i českou rockovou klasiku. Okolo sedmé se na Gambrinus stage objevil David Koller se svou kapelou. Cesta časoprostorem od dob singlu Daniela až po původní hit skupiny Lucie Amerika připomínala vývoj naší hudební scény. A že texty dokážou občas 'zlidovět' potvrdil song Sex je náš, sborový zpěv fanoušků se rozléhal nejen z prvních řad, ale byl slyšet i na přilehlých stráních slušných pár metrů od publika.

Milovníky tuzemské klasiky pak čekal přesun k Jack Daniel´s stage na seskupení BSP. Kytarový mág Michal Pavlíček, Ota Balage a především Kamil Střihavka se svým nepopiratelně dokonalým hlasovým projevem přilákali pod podium překvapivé množství lidí. "Jsme tady abysme zahráli starý fláky!" s těmito slovy se Střihavka chopil mikrofonu, aby připomněl návštěvníkům, jak vypadá poctivá muzika. Došlo i na profláklé hitovky, včetně songu Země vzdálená. Nesmrtelná melodie a nadčasový text, který si i po více než dvaceti letech pamatuje každý, bezesporu potěšily.

benatska 1

‚Make some noise!‘

Již v pátek pořadatelé oznámili, že kvůli nemoci bubeníka Jozefa Zimi nevystoupí slovenští Peter Bič Projekt. V sobotu během dne vypadli z programu i energičtí Skyline a tak si příznivci tanečnější muziky museli vystačit jen s kosmopolitním projektem N.O.H.A. Ačkoliv by se jejich zařazení po dramaturgické stránce na rockovém festivalu mohlo zdát trochu mimo vkus návštěvníků, obzvlášť po setu finských Nightwish, jednalo se ve výsledku o vydařenou párty. Podmanivé hlasy Hanelle Blue a Carmen Guibá-Brown v žánrové směsi world music, drum&bassu a balkánských beatů, v kontextu s noční oblohou a jasně zářícím couvajícím měsícem, měly podmanivé kouzlo.

benatska 2

Po druhé hodině ranní utichly obě stage a ti, kterým ještě zbyla energie, mohli využít opět stan Rádia Evropa 2, pod DJ´s taktovkou Pavla Cejnara. Areál se uzavíral chvilku nad ránem, aby v neděli mohl započít poslední festivalový den ve znamení české rock´n´roll klasiky!

Zdroj foto: Lukáš Běhounek- Benátská noc, Klára Mothejzíková ( více fotek najdete na našem Facebooku!)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Zelinová: „Vlk je přímočará, neúplatná bytost vyžadující svobodu a respektování zákonů smečky.“

monika zelinova200Monika Zelinová (rozená Kovalská) pochází z Ostravy, kde žije dodnes. Vystudovala střední pedagogickou školu, zajímá ji psychologie, průběžně si doplňuje vědomosti z oblasti mezilidských vztahů, komunikace, organizace práce a manageme...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Přechodné dokonalosti – přemýšlivý detektivní román z právnického prostředí

Prechodne dokonalosti 200Všechno začalo zdánlivě bezvýznamným telefonátem mého bývalého spolužáka z vysoké školy. Sabino Fornelli je advokát a zabývá se občanskoprávními případy. Když některý jeho klient potřebuje poradit v trestněprávní zá...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Letošní EKOFILM s projekcemi stále počítá, doprovodný program se bude streamovat

ekofilm 200Fanoušci environmentálního filmového festivalu EKOFILM se mohou začít připravovat na svůj filmový svátek. Plánované projekce v sálech za zvýšených hygienických opatření proběhnou a doprovodný program se přesouvá do online prostoru. Streamovat se b...