Jančík, Štolleová a kolektiv: Pivo zbraně a tvarůžky

Jančík, Štolleová a kolektiv: Pivo zbraně a tvarůžky

Tisk

pivo200Informačně rozsáhlá kniha je v tomto formátu asi jediná na trhu. Svým obsahem bych ji totiž zařadila mezi velmi obsáhlé, detailní až puntičkářsky precizní učebnici. Záměrem bylo představit meziválečné dějiny z pohledu nikoliv politického, ale podnikatelského. Jak se dařilo těm, kteří měli pod jednotlivými politickými vlivy rozdmýchávat ekonomiku? To je úhel pohledu, který se běžně nevyučuje a s tímto tématem se běžný člověk setká maximálně v zajímavých dokumentárních filmech.

 


Dvacetiletí první československé republiky, které je vnímáno jako dovršení národně emancipačních snah a je spjato s úsilím o naplňování ideálů demokracie a humanity, bylo z hlediska hospodářského i sociálního vývoje obdobím neklidným. Hospodářství procházelo turbulentními změnami – odvíjelo se ve víru konjuktur a krizí, přičemž léta krizová převažovala.  Nepřehlédnutelnou roli sehráli podnikatelé a manažeři třímající otěže průmyslových podniků, kteří se snažili nejprve vyrovnat s rozpadem rakousko-uherského trhu, přizpůsobit své podnikatelské strategie novým státoprávním  poměrům a obstát v rostoucím konkurenčním tlaku v letech hospodářské krize třicátých let. Ne všichni byli úspěšní, ale někteří, mimo jiné díky nebývalému osobnímu nasazení, invenci a houževnatosti, dosáhli pozoruhodných výsledků a prosadili své firmy dokonce na širším evropském, ba i světovém trhu. Podnikatelé a manažeři byli spolutvůrci hospodářského, sociálního a kulturního prostředí meziválečného Československa i politického klimatu, jejich životní příběhy s ním byly bytostně spojeny a sdílely jeho osud.
Tolik anotace knihy, která velmi dobře vystihuje to, co v knize najdete. Stejně jako autorům (kterých byl celý kolektiv a odvedli výtečnou práci), mne zaujalo to, jak tyto dějiny jsou možná trochu nespravedlivé. Nevítězí ten, kdo má největší píli a dobrý nápad. Někdy větší roli hraje štěstí, dostatek finančních prostředků nebo výborně vytvořený i politický prostor na správném místě a ve správný čas. A nemnohdy se podnikatelé museli i výhodně oženit – no, prostě jak to bylo v pohádkách, tak to bylo  třeba u pražského uzenáře Emanuela Macešky, který se svou rodinou, včetně dětí, naložil jako s dokonalým podnikatelským materiálem.

Čest autorům i zúčastněným podnikatelům

Dokonale zpracované články jsou výborně vyzdrojované, kniha je dokonalým informačním materiálem, ve kterém ale najdete mnoho věcí, jež se jen tak běžně neví. A někdy se dokonce sami zamyslíte nad dlouhou historií firem, například firma Amylon, která mimo jiné vyrábí po dlouhá desetiletí známé pudingy. No… a je fajn, že právě v těchto letech tam někoho napadlo vyrábět i bezlepkové varianty. Co je vlastně tajemstvím podnikatelského úspěchu? Kdo má dobré analytické myšlení, jistě v tomto souboru obrovského množství historických faktů najde odpověď. A pro každého bude jiná, jedno však je stoprocentně společné. Přežije jen ten, kdo se umí perfektně přizpůsobit každé nové nastávající době. A to jak přístupem k podnikání, správným financováním tam, kde je potenciál rozvíjet se a také schopností tak nějak vidět do budoucnosti. Odhadnout, co pravděpodobně bude „in“ v následujících letech a právě teď.
A na koho se tu historicky třeba podíváme? Kniha pojednává nejen o pivovarech, zbrojním průmyslu nebo pravých olomouckých, ale zástup podnikatelů je obrovský: Václav Laurin, Václav Klement, Rudolf Bacher, František Janeček, Josef Sousedík, Frederich Leopold Popper, Arnošt Rolný, Jan Nehera, Emil Gerstel, Ferninand Bloch-Bauer, Antoním Ruckl, Rudolf Baťa,  František Borový, Josef Jehnička, František Malinský,  Karel Drimmer, Emanuel Maceška, Karel Loevenstein, Jiří Hejda.
Některé osudy jsou zajímavé a protknuté nejen dobovými fotografiemi, ale dokumenty.
„Podobně jako většina jeho vrstevníků v tomto prostředí absolvoval Josef Sousedík obecnou i měšťanskou školu. Neprožíval právě skvělý začátek další kariéry. Nastoupil do učení u firmy Thonet, ale brzy byl vyloučen. V učení pokračoval ve firmě bratří Bubelů. Zde již uspěl a v říjnu 1912 získal výuční list pro obor strojního zámečnictví a elektromontáže. Bratři Bubelové napsali Sousedíkovi k dobrozdání: „… Josef Sousedík se v naší továrně na ocelové nože a náčiní kuchyňské strojnímu zámečnictví a elektromontáži vyučil… a můžeme jej vzhledem k jeho spolehlivosti a zdatnosti každému co nejlépe doporučiti.“

pivo8


Anebo z života Arnošta Rolného…

„Matka ho nijak neprotěžovala, sám později vzpomínal, že k němu byla velmi přísná: Vždy v sobotu dostával jsem jako odměnu jednu korunu. Když se však stalo, že obchod v uplynulém týdnu nebyl valný, nedostal jsem nic. Byla-li maminka rozhněvána, dostal jsem místo koruny i pohlavek.“
Po přečtení této knihy zůstane dojem jediný – historii ovlivňují víc tito lidé. Ti, jež se snaží přežít, vytvořit a něco o sobě zanechat. Vynalézat, ulehčovat  život jiným lidem, sloužit jim, dělat radost, nabízet nové zboží a budovat nové tradice. Ovlivňují dějiny víc než politika. Dávám sto procent, ačkoliv jde o nesmírně těžké čtení, u kterého běžný čtenář asi těžko zůstane. Informačně je to ovšem kniha, která je víc než nabitá a perfektně precizně zpracovaná.
Smysl pro detail je zdůrazněn ještě látkovými záložkami, které jsou tři a mají barvu trikolory.

Autoři: Drahomír Jančík, Barbora Štolleová
Vydalo nakladatelství Maxdorf a Nadace T-Soft Eternity (www.maxdorf.cz a www.nadaceeternity.cz )
Rok vydání: 2014
Vydání: první
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Filip Chudý (baskytarista v DYING PASSION, ex-MEMORIA…)

filip chudy2009Filip Chudý je dlouholetým hráčem na basovou kytaru. Působil zejména v hranické kapele MEMORIA a nyní hraje v šumperské partičce jménem DYING PASSION. O těchto projektech i jiných věcech s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dějiny sexuality hravě a s nadsázkou

perexovy obrazekProjdete-li v knihkupectví kolem této knihy, není možné, abyste ji přehlédli. Upozorňuje na sebe, čím se dá – je obrovská, červená a netají se lehce lascivním názvem „SEXKOMIKS“. A co na vás čeká uvnitř…?


Literatura

Spánek je umění

spanek200Nakladatelství Esence vydalo v srpnu příručku pro všechny, kteří mají problémy se spánkem nebo si tuto dobu, kdy tělo i mysl odpočívá, chtějí zlepšit. Odborník na slovo vzatý Shawn Stevenson nám příjemnou a srozumitelnou formou popisuje, proč je spáne...

Divadlo

Rozpustilé jeptišky z východočeské autodílny

jeptisky perexVětšina katolíků a především nekatolíků má ve svém povědomí pevně zafixováno, že jeptišky jsou vzorem serióznosti a kvůli dodržování přísné řehole ani nemají šanci zažít nějakou legraci. Dramatik Dan Goggin stejně jako staré...

Film

Nataša Gollová dostávala role bezstarostných dívek, ale její život nebyl peříčko

natasa 200Kdyby na začátku své filmové kariéry Nataša Gollová vytvořila postavu princezny, možná by to byla ta nejněžnější a nejkřehčí princezna, jakou mohl kdy český film mít. Takovou roli však na Barrandově nikdy nedostala. Ale přece ji role éterických dívek...