Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Tisk

Mam to o sobe rict perexAnita Hubner je psycholožka, která se zaměřuje na destigmatizaci spojenou s duševními nemocemi. Založila i organizaci, která pomáhá takto znevýhodněným lidem nacházet si práci. V Nizozemsku působí i jako poradkyně a řečnice.

Když jí bylo 21 let a studovala psychologii, byla u ní diagnostikována bipolární porucha. Psychiatr jí řekl, že už se nikdy neuzdraví a že by měla své studium ukončit. Kdyby ho poslechla, nikdy by se nestala známou odbornicí. V knize Mám to o sobě říct, kterou vydalo Nakladatelství Portál, zúročuje své zkušenosti a snaží se lidem s duševním onemocněním pomoci v tom, aby se v maximální míře zapojili do společnosti a fungovali nezávisle.

Co v knize najdete
Kniha je rozdělená na sedm částí. V nich se dozvíte, co to je stigma a jaké jsou jeho následky, získáte návod ve třech krocích, podle kterého se můžete řídit, pokud se rozhodnete o své psychické nemoci říct svému okolí, zjistíte, co je sebestigmatizace a jak o své nemoci mluvit v práci či na různých schůzkách. Nechybí ani kapitola určená člověku, který vám poskytuje odbornou pomoc, a osobní příběh autorky. V každé kapitole se nachází pasáž, která vysvětluje, jak je to v České republice.

Praktické rady, které vám pomohou
Protože má autorka vlastní zkušenosti s duševním onemocněním, vyznačuje se její kniha autenticitou a je plná empatie. Autorka zkrátka ví, co prožíváte a jak se cítíte, a dává praktické rady, které vám v případě, že jste ve stejné situaci, opravdu pomohou. Zmiňuje však nejen výhody toho, že o sobě řeknete pravdu, ale shrnuje i rizika, která to přináší. V knize se nacházejí i cvičení, při jejichž vyplňování lépe poznáte sami sebe.

Pokud trpíte duševním onemocněním, stane se pro vás kniha průvodcem, který vám pomůže se zapojením do společnosti. Ocení ji ale i lidé, kteří znají někoho duševně nemocného a chtějí více pochopit to, co prožívá.

Mam to o sobe rict

MÁM TO O SOBĚ ŘÍCT?
Autorka: Anita Hubner
Originální název: Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen
Překlad: Milena Nováková
Žánr: naučná literatura, psychologie
Vydáno: Portál, 2022
Počet stran: 248

Hodnocení: 95 % 

Odkaz/Zdroj obrázku: https://obchod.portal.cz/psychologie/mam-to-o-sobe-rict/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám věci tak, jak je cítím. Naplno, říká zpěvák Pavel Novák


pavel novak 200I když je synem slavného zpěváka Pavla Nováka a navíc jde v jeho šlépějích, své postavení hned v několika oblastech si vybudoval jen díky svému talentu a pracovitosti. Nevěnoval se vždy jen muzice, ale nakonec se v ní zase našel. Pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Černý humor jak se patří

oct 200Tahle knížka vyšla už v roce 2010, takže žádná novinka. Jenže já ráda hledám v dříve vydaných titulech dnes ukrytá a polozapomenutá díla. Vy ještě netušíte, o čem je řeč? Tak to hned napravme: přede mnou kniha


Literatura

Rozložíš paměť Marka Torčíka je smutným obrazem české společnosti nultých let

Rozložíš paměťRozložíš paměť je autobiografický román stylizovaný do autofikce. Marek Torčík zde popisuje, jaké je to dospívat v průmyslovém Přerově, v sociálně slabé rodině. Vyrůstá s matkou samoživitelkou, která splácí dluhy svého manžela. Celý román...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Přijely Ostře sledované vlaky

vlak perexUž po čtvrté - bohužel s hlemýždím tempem jednoho titulu ročně - se obnovené premiéry dočkává klasické dílo české kinematografie, digitalizované, vyčištěné a vyrovnané v kontrastu i jasu. K divákům se tak dostává v podobě, v jaké se uvádělo při prem...