Oslavte Noc s Andersenem s Audiotékou

Oslavte Noc s Andersenem s Audiotékou

Tisk

statecny cinovy vojacekJako každý rok, už 18 let nastává kouzelná akce Noc s Andersenem. Je to jedna noc v roce, kdy se prodlouží otevírací doba (nejen) knihoven po celé (nejen) České republice a stovky děti se ponoří do světa pohádek. Audiotéka se k této akci opět přidala a k příležitosti výročí prvního vydání pohádky Statečného cínového vojáčka připravili tento příběh spolu s Petrem Kubesem, v audio verzi.

 

Pohádkový příběh Statečný cínový vojáček od Hanse Christiana Andersena vyšel poprvé v roce 1838. Popisuje příběh jednoho cínového vojáčka, který byl poslední z várky a při vyrábění na něj nezbylo dost cínu. Proto měl pouze jednu nohu. Vojáček se zamiluje do papírové baletky, která také stojí pouze na jedné noze. Čaroděj sice vojáčka varuje, aby nechal baletku na pokoji, ale ten na jeho varování nedbá. Druhý den ráno spadne z okenního parapetu a přistane na ulici. Najdou ho dva chlapci, kteří ho posadí do papírové loďky a pošlou ho po vodě. Loď se však dostane do kanálu, kde ji i s vojáčkem spolkne ryba. Rybu nakonec chytnou, vykuchají a služka znovu přinese vojáčka do pokoje. Tak se opět ocitne vedle krásné baletky. Chlapec, který vojáčka dostal k narozeninám, jej z ničeho nic hodí do kamen a závan větru do nich přinese i baletku. Příštího dne najde služka v popelu jen kus cínu v podobě srdce a ohořelou papírovou hvězdu.

Jedna noc s Andersenem ročně

Noc s Andersenem je jedinečný projekt, který vznikl v jedné malé knihovničce v Uherském Hradišti. Tento nápad, přivést malé i větší děti zpátky k literatuře a pohádkovým příběhům, se brzy rozletěl do všech koutů České republiky a v mnoha případech i za její hranice.

V letošním ročníku si se bude slavit hned několik výročí

  • Například 1928 je rokem, kdy vyšla ilustrovaná dětská knížka Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka. Ta bude tento rok tématem především pro malé děti.
  • V roce 1938 začaly vycházet Rychlé šípy. Právě jejich 80. výročí si můžou větší děti tuto noc připomenout.
  • A hlavně. Rok 2018 to bude celých 180 let od doby, kdy Hans Christian Andersen napsal svou pohádku Statečný cínový vojáček, příběh bude nosným tématem velké Noci s Andersenem. Děti ale čeká mnohem více než pohádky. Můžou se těšit na hry a bohatý program, který se bude lišit knihovna od knihovny.

Zjistěte si i vy, ve které knihovně ve vašem okolí se tato akce uskuteční, nebo si udělejte svou Noc s Andersenem pěkně v pohodlí domova a stáhněte si pohádku Statečný cínový vojáček přímo z webu Audioteka.cz. Když použijee slevový kód cinovyvojacek2018, budete to mít zdarma.

statecny cinovy vojacek 200

Více informací: www.audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Sabina Laurinová je osobnost s nohama na zemi, říká moderátor

Zboril Laurinova perexModerátor Jiří Zbořil pořádá komponovaný zábavný pořad s herečkou Sabinou Laurinovou. „Je plný humoru, dobré nálady a hezkých písniček z muzikálů, ve kterých jsme společně nebo každý zvlášť vystupovali. Zavzpom...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pohádky z jižních Čech 3. díl

pohadky z jiznich cech perexŘíkává se: do třetice všeho dobrého. Proto bylo jasné, že sérii jihočeských pohádek kapra Jakuba završí třetí album. První dvě úspěšná CD vyšla v letech 2011 a 2012, to třetí se obj...


Literatura

Zločin mezi dinosaury

mezi dinasoaury200Spisovatelská a manželská dvojice Jiří W. Procházka a Klára Smolíková se před časem rozhodli tvořit společně. Jejich prvním společným literárním dítkem se stala Mrtvá šelma, která si získala pozornost mnoha fanoušků moderní české ...

Divadlo

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace mó...

Film

Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

sasa200Na jubilejním desátém ročníku Severského filmového podzimu budou moci diváci zhlédnout nejen filmy evropského severu, ale i zástupce litevské kinematografie. Festivalové filmy podzimního výběru se představí ve 22 městech České republiky. Během pražské...