Vydavatelství Tympanum nabízí půvabně bláznivé pohádky plné humoru… a hned dvakrát!

Vydavatelství Tympanum nabízí půvabně bláznivé pohádky plné humoru… a hned dvakrát!

Tisk

nabrousene pohadky 200Mistr fantazie Miloš Macourek napsal nejenom Macha a Šebestovou. A nutno říci – klobouk dolů před výjimečnou invencí tohoto autora.

 

 

 

Macourkovy NABROUŠENÉ POHÁDKY sice vznikly už před mnoha lety, přesto ani dnes nepřestávají čtenáře a posluchače okouzlovat originalitou. V těchto dvou audioknihách na nás čekají pěti až desetiminutové fantazijní příběhy s láskou, energií a humorem výborně interpretované hercem Otakarem Brouskem, který je znovu objevil na počátku loňské koronavirové krize a jejichž čtení si u mikrofonu naplno užívá.



O čem tyto dvě dětské audioknihy jsou?

Z prvního dílu Nabroušených pohádek vzpomeňme například na příběh o křídě, která si splní svůj sen a v podobě nakreslené vzducholodi odletí svobodně do oblak, nebo na pohádku o syrových makarónech, co se vydají za zábavou a navštěvují lunaparky, muzea či restaurace, popřípadě na dramatickou story o zlotřilém ptakopyskovi, který ukradl meloun a divoce uniká před rozezleným zelinářem v taxíku. Vás i vaše děti probere z jakékoli únavy či letargie veselá pohádka o frustrovaných budících, kteří se odstěhují na ostrov, aby tam měli klid od náhle probuzených, a proto naštvaných lidí, nebo také o zlém paklíči, jehož přechytračí drobný klíček od kufříku. A mnoho dalších a dalších půvabně nelogických příběhů.

 nabrousene pohadky 1

Se stejnou silou každé dítě jistě zaujme i díl druhý, v němž bude spoluprožívat třeba hrochův strach z očkování, a sledovat příběh malého Kryštůfka, jenž miloval šlehačku natolik, že zalezl do mixéru, který ale jeho maminka zrovna zapnula, takže se z Kryštůfka nakonec stal šlehačkový dort… Lehce dramatický nádech má v tomto druhém díle příběh plukovníkova psa, jenž si vlastní psí pílí osvojil čtení románů Julese Verna a Fjodora Dostojevského a posléze se dokonce naučil i anglicky, což vedlo zamindrákovaného vojenského velitele k tomu, aby se ho pokusil drsně zbavit. Záludné plukovníkovy plány však selžou a útok na vzdělané zvíře má nakonec více než překvapivý konec… Půvabná je i pohádka o dobráckém cirkusovém lvu Bonifácovi, který jede poprvé na prázdniny z Evropy do Afriky za příbuznými, ale tam místo odpočinku a koupání nakonec předvádí stejné představení jako doma v šapitó. A co teprve příběh o tom, jak kaktusy, suché prádlo a rozpálená ulice si jdou do otevřené restaurace pro sodovku…

Řečeno jednou větou – Miloši Macourkovi se podařilo excelentně vzkřísit podobu svěží dětské fantazie. Takže se pak vůbec nedivte, pokud vaše děti budou renomovaného autora radostně doplňovat i svými vlastními návrhy na další, samozřejmě, že také lehce absurdní konce jeho pestrých minipohádek, v nichž je možné snad úplně všechno a kde se třeba Zuzančiny mléčné zoubky chovají rozmařile jako lidé.

Audio verzi Macourkovin doplnil svojí působivou hudbou Ondřej Brousek. Pro ty zájemce, kteří se nakonec rozhodnout zakoupit dílo v podobě CD, mohou být milým bonusem také ilustrace, jejichž autory jsou naši přední grafici: František Skála a Petr Nikl.

Dodejme, že nahrávky vznikly v nakladatelství Tympanum podle známých knih Miloše Macourka Ostrov pro šest tisíc budíků a Pětka z přírodopisu a jiné macourkoviny ba že zcela nedávno půvabný příběh o milém hrochovi, který se bál očkování, sdílela na facebooku dokonce i II. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

nabrousene pohadky 2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rozhovor o nové desce i nenávisti v rohlíku s Xindlem X

Písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X momentálně chystá novou desku s půvabným názvem Láska. V tomto rozhovoru se o ní dozvíte různé zajímavosti. Xindla X také můžete vidět naživo v rámci jeho jarního turné, v nejbližší době například v pátek 30.3. na Rampě v Mariánských Lázních nebo ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Moudrost starých Toltéků ve Čtyřech dohodách

200mluČtyři dohody je kniha moudrosti starých Toltéků, praktický průvodce osobní svobodou, jak o sobě tvrdí. Kniha je v audioverzi, tudíž k poslechu na 3 samostatných compact discích (CD). První co posluchače, hledače životní pravdy, zaujme, je obal CD v příje...


Literatura

Kniha Turbulence ukazuje různé perspektivy

 

szalayNakladatelství Akropolis přichází s novinkou nazvanou Turbulence - od úspěšného britského spisovatele Davida Szalaye, který již za svá díla získal řadu ocenění a právem se řadí mezi uznávané britské autory.

...

Divadlo

No Dimension Summer

altPosledním červnovým dnem končí sezóna v experimentálních prostorech NoD. Ovšem ne tak docela – letos se prvně spustí projekt No Dimension Summer, letní program plný umění, kulturních zážitků a zajímavých projektů. “Letní p...

Film

Dokument Tempos se dostal na Netflix. Nahlédněte do zákulisí třicetileté kariéry rapera Rytmuse i vy

Tempos 200Celovečerní dokumentární film Tempos o 30leté historii hip hopu v Čechách a na Slovensku s nejvýraznější osobností této scény Patrikem „Rytmusem“ Vrbovským v čele se dostal na Netflix a hned po prvním týdnu se dostal do 10 TOP v Česku. Dokument přin...