Vychutnejte si romantický příběh z Provence s kriminální zápletkou plný humoru i napětí

Vychutnejte si romantický příběh z Provence s kriminální zápletkou plný humoru i napětí

Tisk

Hotel Pastis 200Simon Shaw, šéf dobře prosperující londýnské reklamní agentury, se vydává na dlouho odkládanou dovolenou do slunné Provence. Potřebuje nabrat síly po nedávném rozvodu, tahanicích s chamtivou exmanželkou a mnohaletém pracovním zápřahu…

 

Brit omámený anýzem a levandulí

Okouzlení atmosférou Jihofrancouzské Provence podlehl kdekdo, ale pro nedávno zesnulého britského novináře a spisovatele Petera Mayla (1939–2018) se tento kraj stal červenou nití jeho tvorby i života.

Svou kariéru začal Peter Mayle jako reklamní copywriter, tuto profesi však s ulehčením opustil počátkem sedmdesátých let, kdy začal zaznamenávat první spisovatelské úspěchy. Jeho ranou tvorbu představovaly především úsměvně pojaté naučné knihy pro mládež z oboru sexuální výchovy. Zlom nastal na sklonku osmdesátých let, kdy se Mayle vydal za inspiraci k malebnému pohoří Lubéron v jižní Francii. Kniha Rok v Provenci, která v pitoreskním kraji posléze vznikla, se stala bestsellerem, svému autorovi přinesla takřka okamžitý úspěch a slávu a určila dominantní směr jeho další tvorby. Okouzlený Brit už pod provensálským sluncem zůstal, první kniha se rozrostla na dlouhou řadu titulů a v kraji levandule jejich autor nakonec i zemřel.

Román Hotel Pastis vydal poprvé roku 1993. Vlastní zážitky od Lubéronu, provoněné upřímným holdem tamnímu životu, lidem i kuchyni, které plodný autor štědře projevuje ve všech titulech své „provensálské“ řady, se v teto knize transformovaly v ryze fiktivní příběh, byť oplývající mnohými autobiografickými rysy. I románový hrdina Simon Shaw ma dost svého zaměstnání v reklamě, i on prožil nepříliš snadný rozvod, i on se dostává do Provence bez větších plánů a tak trochu náhodou, i on zde prožije lásku na první pohled, a to nejen k tamnímu kraji, i jemu učaruje pohled na lubéronské skály, i on se rozhodne svůj život změnit a trvale spojit s tímto půvabným krajem. Idylku však naruší mnohé svérázné postavičky a také skupina místních kriminálníčků, kteří se svým plánem na vyloupení nedaleké banky Simonovi nečekaně zkříží cestu.

Hotel Pastis je příjemný odpočinkový příběh, navazující na dobrou tradici anglické humoristické literatury, ve kterém můžeme slyšet ozvěny románů P. G. Wodehouse, ale i třeba Chevallierových Zvonokos, a po jehož přečtení, respektive poslechu, dostane asi leckdo chuť navštívit kraj levandulových polí, slunce – a pastisu.

Hotel Pastis

Peter Mayle: HOTEL PASTIS
Čte Aleš Procházka
Premiéru četby odvysílal ČRo Dvojka
Celkový čas 4 hodiny 36 minut

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-673791-peter-mayle-hotel-pastis


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Všechno na světě je absurdní – Tereza Dobšovičová

tereyzka 200Teprve šestnáctiletá Tereza Dobšovičová vletěla na českou literární scénu jako vichřice. Jejím výjimečným talentem je ohromena nejedna významná osobnost, a tak je jí prorokována nadějná autorská budoucnost. Jaké jsou její vz...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila

Gump Jsme dvojka 200Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projdou příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy.

...

Literatura

Tři ženy pana Wrighta

tri zeny pana wrighta 200V červnu vyšel u nakladatelství Metafora román od Lindy Keir o vztazích Tři ženy pana Wrighta. Podíváme se pod pokličku hned několika vztahů, které budou mít společného jmenovatele. Jak fungují vztahy, když nechybí v nich nechybí lži a intriky?

...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Captain America: Občanská válka je nabitý akcí od začátku do konce

Kažcaptain america 200dý nový film s nálepkou Marvel je očekáván s obrovským napětím a touhou. Nejinak tomu bylo i u dalšího pokračování Kapitána Ameriky s názvem Občanská válka. A tentokrát se máte opravdu na co těšit.

...