Neotřelá orwellovská dystopie, která jde ve zkoumání temných hlubin lidské duše až na dřeň

Neotřelá orwellovská dystopie, která jde ve zkoumání temných hlubin lidské duše až na dřeň

Tisk

znamenita mrtvola audio 200Samec, samice. Bytost. Stvoření. Šlechtěný druh. Speciální maso. Ale ne člověk. Nikdy ne člověk. Svět změnil virus, který znemožnil konzumaci zvířat, lidskou populaci ale nenapadl. Ve společnosti se tak postupně stal přípustným a později dokonce systémově podporovaným kanibalismus.

 

Hlavní hrdina Marcos je tiše rozežírán vlastní ztrátou a ve svém smutku proplouvá prostředím jatek, kde mezi procesy bourání, půlení a usmrcování řeznickou pistolí umírá mnohem víc než jen němí jednotlivci pěstovaní ke konzumaci. Ztráta lidskosti, víry a morálky čpí z každého koutu ulice. Může se v soukolí obludného systému krutosti vůbec ještě něco změnit? A dokáže také Marcos potlačit své nejhorší instinkty?

Výstižná literární alegorie hierarchické struktury kapitalismu získala prestižní argentinské literární ocenění Premio Clarin de Novela.

„Hledáte-li něco neotřelého a máte-li silný žaludek, pak si troufám tvrdit, že Znamenitá mrtvola uspokojí váš apetit. Dobrou chuť!“– Recenzárium.cz

„Neúprosně temný a znepokojivý pohled na způsob, jakým se společnosti přizpůsobují páchání zvěrstev.“ – KirkusReviews.com

Přečtěte si naši recenzi: Je libo dystopii?

Agustina Bazterrica (*1974) je argentinská spisovatelka narozená v Buenos Aires, která původně vystudovala dějiny umění na místní univerzitě. V roce 2013 vydala román Matar a la niña (Textos Intrusos), o tři roky později knihu povídek Antes del encuentro feroz (Alción Editora). V roce 2017 získala cenu Clarín Novel Prize za román Cadáver exquisito, který vyšel téhož roku v nakladatelství Alfaguara. Společně s Pamelou Terlizzi Prina vede umělecký cyklus "Siga al Conejo Blanco" (Následuj bílého králíka), s Agustinou Caride provozuje semináře tvůrčího psaní.

Jakub Gottwald (*1984) se narodil v Brně, kde také začal navštěvovat dramatický kroužek. Absolvoval pražskou DAMU, obor alternativní a loutkové divadlo, a už od studentských let se soustavně věnuje dabingu. Před kamerou se poprvé objevil v pohádce O uloupené divožence (2007). V televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě vystupoval jako medik Kryštof a následně se objevil v ještě populárnějším seriálu Comeback. Hlavní role ztvárnil v celovečerních filmech Dešťová víla, Syndrom léta, Menandros & Thaïs a Dvě nevěsty a jedna svatba.

Znamenita mrtvola audio

Znamenitá mrtvola
Autor: Agustina Bazterrica
Interpret: Jakub Gottwald
Režie: Vít Malota
Délka: 5 hodin 55 minu

Více informací: https://onehotbook.cz/collections/novinky/products/znamenita-mrtvola


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Barbora Adamcová: Ráda nasávám vůni deště

BARAperexPrvní místo v literární soutěži na téma Všechny vůně a chutě světa patří díky hlasování čtenářů Kultury21 teprve patnáctileté Barboře Adamcové z Litoměřic. Zajímalo mě, zda jsou všechny zážitky popsané v povídce její vlastní, jaké má plány do budou...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Legendární detektiv Klubíčko v akci

zla 200Píše se rok 1936, mrzne, silnice jsou jako zrcadlo a vozům prokluzují kola. Autobusák Popelka opatrně slezl z vozu a zamířil si to k bedně s pískem, aby tu skluzavku trošku narušil. Jenže písek nenabral, našel v bedně ženské tělo. Od tohoto okamžiku mrzn...


Literatura

Moje máma Jana Brejchová - báječná kniha, jejíž autorkou je Tereza Brodská

brejchova 200Množství předtím nepublikovaných a unikátních fotografií, ale hlavně zajímavé povídání české herečky Jany Brejchové, které v průběhu let zaznamenala její dcera Tereza Brodská, přináší tato báječná kniha. Je v ní i celá kariéra slavné herečky, a...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

The Circle – Sdílet znamená starat se

circle perex„Vědět je dobré. Vědět všechno je lepší.“ Svět je plný neomezených možností. Žádné války, žádné nemoci. Největší high-tech společnost The Circle nezná problém, který by nedokázala vyřešit. Její technologie mají moc změnit svět.