Chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů i zkoušek, říká zpěvačka Kateřina Bartoňová

Chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů i zkoušek, říká zpěvačka Kateřina Bartoňová

Tisk

katka200Příznivci zlínsko-otrokovické rockové skupiny GAIA už nějakou dobu vědí, že už tam nezpívá jen jedna, ale hned dvě zpěvačky. Tomu se říká luxus, zvláště, když obě „subrety“ spolu vycházejí, skvěle jim to zpívá a do vlasů si zatím nevjely. Naopak její hudební cítění ladí, což přihrává i body kapele. Tou novou zajímavou zpěvačkou je Kateřina Bartoňová, která předtím zpívala melodický metal.


Stala ses součástí skupiny GAIA, se kterou pravidelně hostuješ. Jak a proč k tomu došlo?

To, jak k tomu došlo, je velmi zajímavé a netradiční. Když před časem GAIA natáčela klip ke skladbě LeukoCity, oslovil mě kapelník Vladan, jestli bych Barču a Lenku do klipu jako vizážistka nenalíčila a neučesala. A protože jsem měla zrovna volno, souhlasila jsem. Když jsem pak holky líčila, přišla řeč i na kapelu, kde jsem roky působila, a když pak Barča pronesla, že bychom si mohly spolu někdy zazpívat, což jsme dodržely a už je z toho hostování a pěkná spolupráce.

I když ve skupině GAIA zpívá Bára Havelková, je vidět, že jste se neuvěřitelně shodly. Do vlasů jste si ještě nevjely?

S Barčou?? V žádném případě (smích). Od žačátku jsme si sedly, což jsem velmi ráda. Barča je stejně jako já střelec, a jelikož jsme obě správně střelené, rozumíme si. Ona je skvělá a myslím, že ta energie, co teď v kapele je, pramení i z toho, že je mezi námi dvěma pohoda. Myslím si, že to vzájemné porozumění je vidět nejen ve zpěvu, ale třeba i ve video upoutávkách, které s kapelou točíme.

katka foto 1

Skupina GAIA není první skupinou, kde jsi začala zpívat. Co bylo předtím v tvém hudebním životě?

To opravdu není, zpívám již pár let a za svoji největší hudební etapu považuji působení v kapele Imortela, která hraje melodický metal. Byla jsem s tehdejšími členy u jejího založení, hráli jsme vlastní skladby a já si skládala nejen zpěvové linky, ale i texty. Natočili jsme čtyři studiové desky, několik videoklipů a odehráli spoustu koncertů. Takže ano, nějaké zkušennosti z minula bych měla (smích).

Jaký byl tvůj tehdejší repertoár?

Jak už jsem řekla, hráli jsme melodický metal s vlastní tvorbou, což je styl, který je přesně moje krevní skupina. Metal a rocková muzika jsou mi velmi blízké a jsem ráda, že v GAIA mám možnost se zapojit právě do skladeb, které mají rockový nádech a patří mezi svižnější. Myslím, že právě v tom je to zajímavé, ten kontrast, který vytváříme s Barčou, kdy ona je jemná s čistým hlasem a já to trošku přitvrdím.

katka foto2

Trošku? Dobře. Co tvé hudební začátky. Kdy tě to táhlo k muzice a ke zpěvu? Jakou muziku jsi poslouchala kdysi a jakou posloucháš dnes?

Mé hudební začátky jsou ještě zajímavější, než to, jak jsem se dostala k hostování v GAIA. Bylo mi sladkých čtrnáct let a chodila jsem na kytaru k jednomu učiteli, který učil na DDM Sluníčko… Ano, asi už tušíš, že to nebyl nikdo jiný než současný kapelník Vladan. Veselé je na tom i to, že on si mě po těch letech ale vůbec nepamatoval, takže jsem mu tuto svou první hudební etapu musela připomenout. Kytaru jsem ale záhy opustila a se zpěvem jsem začala poměrně pozdě, bylo mi kolem sedmnácti. Zpočátku jsem působila v kapele Zahrada pro Tomáše, což byla místní otrokovická kapela. Později jsme se rozhodli pro změnu sestavy, stylu a hlavně názvu, a tak vznikla Imortela. Chtěli jsme hrát vlastní skladby a hlavně styl, který nás v té době nejvíc ovlivnil, což byl právě melodický metal.

 Učinkování v kapele děláš ve volném čase? Co děláš jako profesi?

Ano, muziku dělám ve svém volném čase, původní profesí jsem zdravotní sestra a pracuji v oční ambulanci. Kromě muziky je mou velkou vášní i líčení a péče o krásu žen, což dělám taky ve volném čase. V podstatě je to moje druhé zaměstnání, ale právě díky tomu jsem se nakonec do kapely GAIA dostala.

katka foto3

Jaké jsou tvé další plány s hudbou a zpíváním? Koncerty, nahrávky, klipy nebo písničky, které bys ráda natočila?

V muzice teď před sebou žádný konkrétní cíl nemám, chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů stejně jako zkoušení s kapelou, které mě taky moc baví. Jsem ráda, že kluci i Barča jsou nejen super muzikanti, ale je to hlavně bezva parta, co nezkazí žádnou srandu. Je mi s nimi moc dobře.

Sestřih z letošního koncertu ze Zelenáčovy šopy, kde hostovala Kateřina Bartoňová

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Vím, že někde v davu sedí má obrovská opora…“

lakoma barka200V neděli 5. května se v Kaplici na Českokrumlovsku konal již 10. ročník soutěžní přehlídky dětských hudebních souborů Kaplické hrátky. Děti soutěžily v několika kategoriích a jejich výkony byly těžko porovnatelné. Hlavně proto, že každé u...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cocotte Minute: Baví mě, jaký mají Pio texty, a jak pracují s češtinou

cocotte-pio-700x420Cocotte Minute zanedlouho vyjedou na své další turné. Tentokrát sebou na něj vezmou hiphopery Pio Squad a slovenské BijouTerrier. O turné, dětech i kariéře jsme si povídali s Martinem Zellerem a Czendou....


Literatura

Jóga - anatomie

joga a anatomie 200Kniha Jóga – anatomie. Váš ilustrovaný průvodce pozicemi, pohyby a dýchacími technikami autorů Leslieho Kaminoffa a Amy Matthewsové je znamenitým průvodcem všem milovníkům jógy, kt...

Divadlo

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představ...

Film

Mezinárodní filmový festival ovládl film Bob a stromy

Karlovy Vary 200Slavnostním zakončením 50. Mezinárodního filmového festivalu, který se konal 11. července v hotelu Thermal, provázel moderátor Marek Eben. Po krátkém úvodu, kdy zažertoval na téma jubilejních festivalových padesátin, pozval na podium ...