OBRAZ VERSUS ŽENA NA PLÁTNĚ

OBRAZ VERSUS ŽENA NA PLÁTNĚ

Tisk

Obraz vs zena200Jak jsou ženy prezentovány ve vizuální kultuře? Jaké jsou jejich obrazy ve filmu, ve výtvarném umění či ve zpravodajství? Německý Goethe-Institut a Fresh Eye, jediná česká platforma pro studium vizuální kultury, zvou ke kulatému stolu a k projekci aktuální německé komedie Miluj svého robota. Panelová diskuze i uvedení filmu jsou prvním příspěvkem nového kulturniho cyklu „FEM2:2 Das Jahr de l'égalité“, v jehož rámci se Francouzský institut v Praze a Goethe-Institut věnují tématu rovnoprávnosti žen ve společnosti.

„Obraz ženy v kultuře do jisté míry vnímáme skrze hrstku hudebních, filmových a módních celebrit. Pod touto sférou primární viditelnosti však leží společenská infrastruktura, která tyto obrazy utváří – skupiny autorek a autorů, zadavatelek a zadavatelů, producentek a producentů, kritiček a kritiků. Těmi, kdo však formují ty nejmocnější reprezentace žen a ženství, jsou nakonec samotné divačky a diváci, kteří mohou předkládané obrazy přijímat, modifikovat i odmítat,“ říká Andrea Průchová Hrůzová z platformy Fresh Eye, moderátorka a spoluorganizátorka večera.

Debata Obraz versus žena na plátně pátrá po tom, jak vypadají emancipované obrazy emancipovaných žen. Jaké stereotypy již byly na malířském a filmovém plátně úspěšně překonány a které přetrvávají? O tom budou v moderované diskuzi hovořit filmová teoretička Klára Feikusová a kunsthistorička Zuzana Štefková.

Následovat bude projekce nové komedie Miluj svého robota (Ich bin dein Mensch) německé režisérky Marie Schrader. „Film se zabývá futuristickou otázkou vztahu člověka a robota. Vypráví intimní příběh dvou nevyrovnaných postav. Fantastická herečka Maren Eggert v roli archeoložky Almy filozofuje o lásce, intimitě a o tom, co znamená být člověkem," říká Luisa Rath, programová ředitelka Goethe-Institutu v Praze.

Diskuzně-filmový večer v pražském kině Edison je první aktivitou nového kulturního cyklu FEM2:2 Das Jahr de l'égalité. Jde o francouzsko-německo-českou iniciativu věnovanou tématu rovného postavení žen ve společnosti.

Obraz vs zena

CO? Debata Obraz versus žena na plátně a projekce filmu Miluj svého robota
Kdy? 11. února 2022 od 18:00 hodin
Kde? EDISON Filmhub, Jeruzalémská 2, Praha 1

Vstup volný, rezervace volných vstupenek přes GoOut.

Více informací: www.fem22.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Vydra: „Budu jezdit a věnovat se koním, dokud budu schopen nasednout.“

altDo letních dní vám přinášíme rozhovor s populárním hercem a chovatelem koní, Vaškem Vydrou. Dozvíte se v něm například, jak vzpomíná na pořad StarDance, či jaký má vztah k vaření.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Odešla Věra Beranová

Vera Beranova perexO dvacátém století kdosi moudrý prohlásil, že je stoletím vizuálním, kde hlavní úlohu v chápání i v hodnocení světa sehrává naše oko. Kunshistorička a estetička Věra Beranová (1947-2023) dodávala, že oko je tím nejdůležitějším kan...


Literatura

První Waltariho dílo znovu na pultech

velka iluze200Když se řekne Mika Waltari, zřejmě vás hned napadne jeho román Egypťan Sinuhet, který spousta osobností z kultury uvádí jako svou nejoblíbenější knihu. My se však dneska podíváme na úplně první román finského spisovatele Waltariho, který nás...

Divadlo

Báby - tak trochu jiné divadlo

baby perexAsymetrická scéna. Miniaturní bába. Operní duet. Trocha tělesné akrobacie a velký boj proti nesmyslnému režimu. To všechno v sobě ukrývá nová inscenace Báby Divadla Na zábradlí. Pesimistickými a snad až místy surreálnými texty bojoval Daniil Char...

Film

Nakupujte u odborníků, chcete-li spolehlivě odejít ze života

obchod pro sebevrahyZejména animovanému filmu se daří v groteskní poloze šířit mnohdy šokující morbidity, které by v hraném filmu sotva prošly - a francouzští tvůrci se tímto směrem rádi vydávají. Už od pradávné (a stále roztomile strašid...