Festival Země na talíři: Olomoucká akce ukáže, jak důležitou roli hrají potraviny ve vztazích mezi lidmi

Festival Země na talíři: Olomoucká akce ukáže, jak důležitou roli hrají potraviny ve vztazích mezi lidmi

Tisk

Food for the rest of usJídlo nejen jako nezbytná premisa pro život člověka, ale také jako možný prostředek v komunikaci mezi lidmi. To je téma letošního festivalu Země na talíři, jehož už osmý ročník se uskuteční v Olomouci 19. 7. 2023 v Pevnosti poznání Univerzity Palackého. V rámci projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu ho pořádají organizace Na mysli, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR a Pevnost poznání Univerzity Palackého (UP).

Země na talíři nabídne v Olomouci filmovou projekci, besedu, workshop, semínkovou burzu, kvíz o ceny, diskuzi a potravinovou sbírku. Festival má za cíl zvyšovat povědomí o odpovědném zemědělství a dopadech produkce potravin na společnost a planetu Zemi.

Program, na který je bezplatný vstup, začíná v 16 hodin. Návštěvníci by si neměli nechat ujít snímek Jídlo opravdu pro všechny?, který natočila režisérka Caroline Cox. „Tento zajímavý film představuje čtyři příběhy lidí společně toužících po spravedlivějším světě po všechny, kteří pěstují s láskou nejen plodiny, ale i mezilidské vztahy,“ přibližuje téma filmu Viktorie Tenzerová, ředitelka organizace Na mysli. Diváci se tak seznámí například se skupinou mladých lidí, původních obyvatel Havaje, kteří společně vedou organickou komunitní farmu nebo s Inuity, kteří se snaží adaptovat na klimatickou změnu prostřednictvím společné komunitní zahrady.

Film doplní debata se sociálním pracovníkem P- centra Jiřím Ramešem, který je současně dobrovolníkem olomoucké iniciativy Food not Bombs (FNB). Mluvit by se mělo mimo jiné o omezení plýtvání a lepším využitím potravin. Členové FNB se v Olomouci schází každou neděli, aby společně připravili jídlo z potravin zachráněných před vyhozením, které posléze rozdávají potřebným. Na festivalu se mohou příchozí zapojit do potravinové sbírky, která podpoří právě tuto iniciativu. Stačí přinést trvanlivé potraviny, jako jsou například těstoviny, rýže či luštěniny.

Ani letos nebude v programu chybět tradiční workshop. Zájemci se naučí vyrábět tzv. semínkové bomby. Tyto koule vyrobené ze směsi kompostu, jílu a semínek mohou zelení oživit veřejný prostor. Pro ty, kteří rádi soutěží, je přichystán kvíz o hezké ceny včetně deskové hry Terra Futura.

Festival se koná 19. července 2023 v Pevnosti poznání UP od 16 hodin. Vstup je volný. Aktuální informace najdou zájemci v události na Facebooku.

Program:

16:00 Workshop výroby „Seed Bombs“ a burza semínek
17:00 Kvíz o ceny
17:30 Promítání dokumentu Jídlo opravdu pro všechny?
19:00 Debata po filmu - Jídlo pro všechny v Olomouci

Anotace filmu

Mladý kolektiv původních obyvatel na Havaji provozující organickou komunitní farmu, afroamerický pěstitel prosazující městské zemědělství na středoškolské farmě v Kansas City, košer řeznice spolupracující s místní queer komunitou a skupina inuitských obyvatel snažící se za pomocí komunitní zahrady adaptovat na klimatickou změnu. Snímek Jídlo opravdu pro všechny? režisérky Caroline Cox představuje čtyři příběhy lidí společně toužících po spravedlivějším světě i pro lidi na okraji, kteří pěstují s láskou nejen plodiny, ale i komunitu.

Zeme na taliri

Více informací naleznete na webu festivalu www.zemenataliri.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Darujte pod stromeček rodinné vzpomínky v knihách Moniky Kopřivové

Koprivova1Pokud ještě stále nevíte, co darovat pod stromeček svým nejbližším, přinášíme vám skvělé tipy na vánoční dárky, které můžete najít na portálech Familium a Babičkářství! Rozhovor s jejich zakladatelkou vám prozradí více a možná i poradí, jaké nové knížk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zapojte své závity – oslavte Evropský den mozku!

mozek ostatni perexEvropský den mozku je sice již za námi a Světový den mozku nás teprve čeká, není však od věci si i v tomto „mezičase“ udělat chvilku a zaměřit se trochu detailněji na řídící jednotku našeho těla. Každý má talen...


Literatura

Vyvrhel – cesta k pravdě vede přes minulost

VyvrhelDva nejlepší kamarádi Noah a Abdi se jednoho večera za podivných okolností vypraví do bristolského Feeder Canalu. To, co zpočátku vypadá jako klukovina, skončí tragicky. Noah je nalezen v bezvědomí; Abdi s nikým nekomunikuje a...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Jak probíhaly boje o smýšlení publika

Infoboj 200Každý režim, mocenské seskupení či nejšířeji civilizační okruh sleduje dva základní cíle: jednak hájí a vychvaluje sám sebe, jednak zlehčuje a odsuzuje případné protivníky, ať již je nachází ve svém vlastním prostoru, nebo mimo něj. Platilo to ...