Ondřej Fencl a Hromosvod vydávají album Sen nenasytných kluků

Ondřej Fencl a Hromosvod vydávají album Sen nenasytných kluků

Tisk

Sen nenasytnych kluku 200Kmenová kapela multifunkčního hudebníka Ondřeje Fencla vydává šesté řadové album Sen nenasytných kluků. Obsahuje 13 zbrusu nových nahrávek, z nichž vyzařuje čirá radost - z hudby, písní, muzikality. Fencl Hromosvod založil téměř před třiceti lety, za tu dobu prošla kapelou řada zručných muzikantů, vydal s nimi šest alb. Hudební jádro Hromosvodu kromě toho doprovází i několik folkrockových hvězd, např. Luboše Pospíšila, Oskara Petra, Vladimíra Mertu či Jana Hrubého.

 

Nová deska vznikla mimo jiné ve studiu SONO a podstatně ji producentsky i zvukově ovlivnili Matěj Belko, Matěj Morávek, Milan Cimfe a Nèro Scartch... a spolu s protagonistou výrazně také kytarista Hromosvodu Vojtěch Jindra a houslistka Hana Vyšínská (v kapele od roku 2005).

V čem zůstal Hromosvod stejný? Ve třech věcech: autorské tvorbě Fencla, důrazu na písničky a skvělých muzikantech. Kapela zní dnes barevněji a semknutěji než kdykoli dříve, sestava doprovodných hudebníků (krom zmíněných rytmika Jaryn Janek-Tomáš Marek) je mimořádně šťastná. Poetické texty plné vnitřních rýmů a nevšedních obratů, uvěřitelný zpěv, virtuózní housle, knopflerovská kytara a nekompromisní rytmika - to je dnešní Hromosvod.

Sen nenasytných kluků je aktuální autorská výpověď čtyřicátníka Fencla poprvé bez úsporných opatření - když studio, tak SONO, když producenti, tak Matějové (Belko a Morávek), když zvukový inženýr, tak Milan Cimfe, když zpěvy, tak s talentovaným Nèro Scartchem (Jarda Svoboda ml.)

A především silná sestava dnešního Hromosvodu, více pro písničku, méně na odiv. Přitom co hráč, to elitní sideman. Zpěváka, kytaristu a klávesistu Fencla doprovází na elektrické kytary Vojtěch Jindra (m.j. Bran), na housle Hana K. Vyšínská (m.j. Inflagranti), na baskytaru Jaryn Janek (m.j. Střihavka, Krucipüsk, B.S.P.) a bubenický nestor Tomáš Marek (ex-Lucie, Kollerband, Petra Janů).

"Od někdejšího kotlíku jsme ušli kus cesty, folková deska to věru není. To už je víc rocková. Anebo nadžánrová? Někdo řekne retro - ale jestli je to retro, tak zvukově moderně pojaté," říká Fencl. Písničky jsou z různých břehů, najdou se tu kytarovky leckdy až rádiové (Báro), písně vyprávěčské (Bylo nám míň), místy šansonově příběhové (Ramzová, Hráli jsme do rána), "simonovsky" odlehčené (Všecky jsou stejný), ale i na dřeň oloupané (rocková Duha nad Žižkovem; divoce i něžně pulsující Temperami), titulní song je do skoku, Třešňový sad a V kapkách rosy plynou naopak potichu, intimně.

Při sobě tu směs drží pospolitý Hromosvod - na předchozím albu Na kraji nebe (2020) ještě lehce neotrkaný, teď už stmelen intenzivním koncertováním a tvorbou v libeňské zkušebně. "Na minulé desce byl třeba taky song, co jsem napsal před dvaceti nebo patnácti lety, teď je to poprvé v kapelní historii skutečně sběr z poslední doby, obrázek o mojí a naší současnosti. Sotva mi kluci a holka písničku pomohli aranžérsky obléct, už jsme to na koncertech prali do lidí - radost, živý proces."

Hromosvod je zhudebněné srdce dvaačtyřicetiletého zpěváka, klávesisty, kytaristy, textaře a skladatele Ondřeje Fencla, známého například ze spolupráce s Lubošem Pospíšilem, Vladimírem Mertou, Janem Hrubým, Oskarem Petrem nebo kapelou Schodiště. Kapela vznikla v listopadu 1994 v šatně pražské ZŠ Horáčkova. Nejdřív to byl "kinderfolk", posléze folk-rock charakteristický souzvuky houslí, příčné flétny a říznými bubny. Dnes je Hromosvod plný zručných sidemanů a hraje prostě písničky. Citlivě, barevně, něžně i divoce. Nejnovější šesté řadové album Sen nenasytných kluků přináší čirou radost – z hudby, z písní, z muzikality.

sen nenasytnych kluku kapela

(POD)ZIMNÍ TOUR:

28.10. 18:30 Úpice-Jestřebí bouda, Last Summer Fest
04.11. 20:00 Potočná (Číměř), stodola U Majdy
11.11. 18:30 Čelákovice, Svatomartinské slavnosti (+ Jan Hrubý)
09.12. 20:00 Drahov, klub Kravín - křest CD
10.12. 15:00 Nový Jičín, vánoční trhy
10.12. 18:00 Opava, vánoční trhy
11.12. 20:00 Brno, Zelný trh - vánoční trhy
16.12. 18:00 Teplice, Zámecké náměstí - vánoční trhy
22.12. 17:00 Frýdek-Místek, vánoční trhy
19.01. 20:00 Jablonec nad Nisou, Na Rampě (+ Jan Hrubý)
30.01. 20:30 PRAHA MALOSTRANSKÁ BESEDA, KŘEST
20.03. 19:00 OSTRAVA, PARNÍK, KŘEST
21.03. 20:00 Přerov, klub Teplo
22.03. 19:00 Vsetín, KD Svárov

Sen nenasytnych kluku titulka

Deska k poslechu na všech platformách: https://lnk.to/FenclHromosvodSenNenasytnychKluku

Zdroj foto: Maťo Mišík, Mia Feres


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Myslím, že by hrozně pomohlo, kdyby si lidé, až se začnou hádat, na film Hádkovi vzpomněli,“ říká Hynek Čermák

hynek cermak 200Do kin před pár dny vstoupila komedie režiséra Vojtěcha Moravce o rodině, která se pořád hádá. Ať dělají Hádkovi, co mohou, nikdy se na ničem neshodnou a každý z nich si nakonec myslí to svoje. Ve vzduchu teď navíc visí rozepře o dědict...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Baletky v modrém
ImageLidské osudy dokážou být pěkně propletené. Blanka Kubešová to ví velmi dobře a její nový román na této spletitosti staví. Na spletitosti i náhodě. Sledujeme společně s ní osudy dvou třicátn...

Divadlo

V NODu praská program ve švech!

nodPo letní kompozici programu No Dimension Summer se režim v experimentálních prostorech NOD vrací do normálu.  Lépe řečeno se do programu vrátí osvědčené divadelní kousky, odehraje se několik premiérových večerů a to jak divade...

Film

Jak probíhaly boje o smýšlení publika

Infoboj 200Každý režim, mocenské seskupení či nejšířeji civilizační okruh sleduje dva základní cíle: jednak hájí a vychvaluje sám sebe, jednak zlehčuje a odsuzuje případné protivníky, ať již je nachází ve svém vlastním prostoru, nebo mimo něj. Platilo to ...