Jídlo jako životní styl III aneb naučte se správně jíst

Jídlo jako životní styl III aneb naučte se správně jíst

Tisk

jidl 200Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček už spolu napsali čtyři úspěšné knihy. Tato je pátá a stále ještě je o čem psát. Vzhledem k tomu, že se jedná o knihu věnovanou zdravému životnímu stylu, jsou věci, které se budou opakovat stále dokola. Dokud je lidé nepochopí a nevezmou je za své, jako samozřejmost.

 

V této knize jsou tyto zásady shrnuty do padesáti otázek a odpovědí, jak si užít jídlo, což je příjemné pro čtenáře. Nemusí projíždět dlouhé odstavce toho, co by nutně číst nemusel, ale jednoduše si vyhledá příslušný problém, který ho zajímá. Já bych však doporučila přečíst všechny. Jsou to informace, které se nikdy nepřejí. Ano, spoustu věcí už jsme mnohokrát slyšeli a četli, ale zde je to podáno věcnou, nikterak zdlouhavou formou, a jsou to důležité prvky zdravého životního stylu.
Vzhledem k tomu, že je otázek padesát, tak je tam opravdu prostor pro podrobné probrání jednotlivých živin, způsobu, jakým bychom měli jíst, co bychom měli jíst a jak to upravovat. Autoři se vyjadřují k oblíbeným potravinám a úpravám. Navrhují zdravější alternativy apod.

jidl 1


Následují jednotlivé recepty rozdělené do kapitol – Snídaně, Svačiny, Obědy, Večeře, Saláty, Dezerty a Párty. Jako jediná kniha na trhu mají u všech sedmdesáti receptů spočítané všechny nutriční hodnoty, a to nejen základní, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy, ale i obsah nasycených tuků, jednoduchých cukrů, vlákniny a sodíku.
Recepty nejsou určeny k redukci váhy, ale pro každého, kdo chce zdravě jíst a vyváženě se stravovat. Autoři upozorňují, že recepty nejsou velikostí porce určeny pro lidi, kteří mají denně vysokou fyzickou zátěž. Nicméně pokud si gramově a surovinově přidají, mohou jídla samozřejmě zařadit do svého zdravého jídelníčku.
Petra Lamschová má docela vtipný závěr, kde odtajňuje, jak zábavná práce s Petrem Havlíčkem byla. Ona, jako ta, kdo recepty vymýšlel, si nejspíš musela mnohokrát obhájit i kapku oleje v zálivce na salát, aby byla chutnější. Evidentně se jí to podařilo, protože recepty nepůsobí nijak asketicky, ale naopak rafinovaně, chutně a lahodně. Nechybí zde ani takové klasiky, jako je makový závin, cheesecake, míchaná vajíčka nebo domácí hranolky.

Vydala Mladá fronta
Rok vydání: 2014

Hodnocení: 80 %

http://www.kniha.cz/jidlo-jako-zivotni-styl-iii/d-301199/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Stehlíková: „Chtěla jsem být jako ta dáma!“

MStehlikova 200Média se většinou zajímají o známé a slavné umělce či celebrity. Málokdy se najde prostor pro ty, kteří jsou teprve na začátku cesty. I to byl důvod, proč jsme požádali o rozhovor Michaelu Stehlíkovou, violoncellistku, kter...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Meryl Streepová se představí v netradiční úloze

200litMeryl Streepová patří mezi nejlepší a nejtalentovanější herečky své generace. O jejím nesporném talentu každého přesvědčí také sbírka prestižních cen a nominací. Nejen hereckým umem si ale podmaňuje své obdivovatele.

...

Literatura

Coolinářka: Kuchařka testovaná na rodině


coolinarka 200Foodblogerů, tedy blogerů zaměřených na jídlo a vše kolem něho, neustále přibývá a není tak divu, že se na našem trhu stále více objevují také jejich knihy. Pro autory blogů je to největší pocta, což v úvodu přiznává i Svatava Vaško...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

La Película aneb průvodce španělských filmem
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20...