Voda, co se líně vleče

Voda, co se líně vleče

Tisk

JakoVoda perexKdyž jsem si přečetla recenze k tomuto románu, nebyla jsem si jistá, co čekat. Ovšem hned při prologu jsem pochopila, na co ostatní redaktoři naráželi. Příběh se líně vleče, pomalu a nenápadně vtahuje do děje. To v žádném případě neznamená, že je v něm nouze o zvraty a napínavé chvíle.

 

 


Přesto jsem musela u četby lehce skřípat zuby. Autor píše jednotlivé kapitoly z různých pohledů, důležitou hrdinkou celého děje je Annie Ohová. A právě s ní jsem měla největší problém. Ačkoliv beru ohled na to, že spisovatel je muž, a proto mu ženské postavy mohou dělat potíže, naprosto nezvládl věrohodnost Annie. Pravděpodobně si ukousl příliš velké sousto při výběru počáteční zápletky – vztah ženy se ženou. Nejvíce zarážejícím faktem, kterým si možná Lamb něco kompenzoval, byla spokojenost hlavní hrdinky v dlouholetém manželství s mužem. Jistě, nabízí se možnost bisexuality, ovšem tu sama Annie vůbec nepřipouští.

JakoVoda

A tady se dostávám k opravdu velké výtce pro paní překladatelku. Sice jsem nepátrala, jestli i v originále používá spisovatel obdobné zdrobněliny, ale snažně vás prosím, vyvarujte se označení „lesbička“. Pokud ho používá homofob, budiž. Ale lesba by ho nikdy nepoužila. Je to totiž urážka. A proto mi málem vypadly oči z důlků, když ho Annie a její přítelkyně Viveca každou chvíli pronesly.

Když ovšem pominu těchto pár nesrovnalostí, Jako voda je opravdu příjemná kniha. Čtenář si u ní odpočine a užije si přechody ze současnosti do vzpomínek postav. Román nám ukáže různou škálu problémů, které musíme řešit ve svém životě, dostaneme se s ním do komplikovaných situací abudeme přemýšlet, jak z nich co nejlépe vybruslit. A tak pokud ho nezařadíme do literatury přibližující queer komunitu, může být příjemným kouskem v naší knihovničce.

Jako voda (We Are Water)

Autor: Wally Lamb

Překladatel: Markéta Polochová

Žánr: Román

Nakladatelství: HOST

Rok vydání: 2015

Počet stran: 575

Hodnocení: 70%

Zdroj foto: http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Destigmatizace u mě znamená, že budeme otevřeně mluvit o problémech, nikoliv sdělovat polopravdy

Edna NováEdna Nová v roce 2020 vydala prostřednictvím crowdfundingového nakladatelství Pointa svou knihu Ženy z Bohnic. Zajímavý rozhovor s Ednou o tom, co stálo za napsáním knihy, a co následovalo po něm, připravila Martina Čápová. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bylo první vejce nebo slepice?

co nevime o slepicich 200Co nevíme o slepicích je název knihy Melissy Caugheyové, kterou nám v květnu přineslo nakladatelství Esence. Není to klasická chovatelská příručka, ale spíš povídání o slepicích, jejich životě a dalších zvláštnostech,...


Literatura

Laurell K. Hamiltonová – Micah: Anita Blakeová v češtině již po třinácté

200litAnita Blakeová, slavná lovkyně upírů, Popravčí, nekromantka, oživovatelka a federální šerif v jedné osobě v knize Micah svádí boj s nezvyklým nepřítelem – svými city.

...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Filmová propaganda v sovětském Rusku a nacistickém Německu

pro200Richard Taylor se v záslužné knize Filmová propaganda zaměřil na prvoplánová propagandistická díla, která vychvalovala přednosti nejproslulejších totalitních režimů světových dějin, bolševického a nacistického, usilujících o vytvoření ideálního "nového člov...