Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

Tisk

nejtem200Vítejte v Nejtemnější části lesa. Právě tak se jmenuje zatím poslední u nás vyšlý román od Holly Blackové. Autorka velice populární Kroniky rodu Spiderwicků přichází se zajímavým fantasy pro mladé.

 

 

Městečko Fairford se nachází na místě, které obydlují i kouzelné bytosti přezdívaní Lesní lid. Jeho lidští obyvatelé se snaží s těmi magickými vycházet po dobrém, ale občas to prostě nejde. Turisti se sem sjíždějí zejména za tajuplným rohatým chlapcem, který již pořádně dlouhou dobu spí v nezničitelné skleněné rakvi. Jednoho dne se ovšem probudí a zmizí.
Sourozenci Hazel a Ben jsou odmalička svým spícím sousedem fascinováni. Hrají si na rytíře a on je jejich princem. Zmizení rohatého chlapce jim změní dosavadní život. Hazel se musí vžít do role rytíře, který byl v dětství pro ní pouze hrou. Její bratr může mnohé změnit svým hudebním talentem, který mnohé víly a elfy uchvacuje. Nastává jejich závěrečná životní zkouška.
Již jsem zmínil, že Holly Blackouvou si mnozí spojují zejména její účastí na poměrně dlouhé sérii s názvem Kronika rodu Spiderwicků. Tentokrát se ovšem pokusila vtěsnat zamotaný příběh do poměrně omezeného počtu stran. Jejich počet se zastavil nedaleko za hranicí dvouset, proto se rozhodně nejedná o nějakou bichli. Dokázala to autorka proměnit ve svůj prospěch nebo naopak přešlápla.
Celý příběh mi lehce připomíná všem známé Stmívání. I tentokrát se mísí temnější část odvaru s romantičtější omáčkou. Hlavní roli hraje zejména dívka Hazel, která má s magickými bytostmi co do činění. V těžkých úkolech jí pomáhá její bratr Ben, který je ovšem o něco méně vytížený. Kupodivu se v nepříliš složitém ději objevuje poměrně dost postav. Ať už těch kladných či záporných. Jedním z nich je i Jack. Jedná se o chlapce žijícího mezi lidmi, ovšem pocházejícího z magického světa.

nejtem


Celkově mě nadpřirozené bytosti trochu matou. V zásadě se z popisu jedná o elfy jak vyšité. Ovšem velice často jsou nazývány vílami či vílími kluky. Mají špičaté uši, jsou krásní a dokážou člověka uhranout. Jejich svět se nachází zejména v temné části lesa, jak napovídá samotný název. Jeho samotné prostředí není vykresleno do úplných detailů. Objevuje se jen v některých momentech a nakonec jsem si ho vlastně moc nedokázal představit.
Již zmiňovaná krátkost (alespoň pro mě) celé knihy může být pro někoho výhodou, naopak mnozí další čtenáři si raději libují v sáhodlouhých vyprávěních. U mě je to tak půl na půl. Menší počet detailů totiž velice dobře nahrazuje poměrně velká akčnost celého děje. Od začátku až do konce jste vhozeni do příběhu, který se s ničím příliš nemaže. Čtenář v něm nenajde mnoho hluchých míst a má stále postaráno o zábavu.
Najde se i několik násilnějších momentů a občas se kouzelná atmosféra zvrhne v trochu temnější. Přesto bych tuto knihu doporučil zejména mladším ročníkům. Hranice snesitelného se výrazně posunuli a dnešní mládež už téměř nemá zájem o nějaké nenásilné pohádky.
Nejtemnější část lesa není vůbec špatnou knihou. Přímo přetéká magickými bytostmi, boji a najde se i pár romantických okamžiků. Rozhodně to není moje top kniha, ale zároveň ji nechci příliš hanět. Pravdou ovšem zůstává, že by se mnoho částí dalo trochu rozvést a rozvětvit. Na druhou stranu tento fakt bude mnoha lidem vyhovovat. Prostě se jedná o takový fantasy příběh na pár večerů, který vás rozhodně neurazí.


Nejtemnější část lesa / The Darkest Part of the Forest
Autor: Holly Black
Žánr: Fantasy / Young Adult
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 336
Hodnocení: 70 %

( 1 hlas )

http://www.knihyomega.cz/eshop-the-darkest-part-of-the-forest.html
Zdroj foto: http://www.knihyomega.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sandra Brownová představuje Zuřivost

zurivost 200V listopadu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Ikar nová kniha Zuřivost známé americké autorky Sandry Brown. Jak je u této autorky zvykem, i zde se dočkáme příjemného mixu napětí, akce a samozřejmě romantiky.

...

Literatura

Opravdu temná krimi: Hlava plná strachu

hlava plna strachuZačátkem roku vyšla v nakladatelství Kalibr již třetí kniha ze série Případy Rosalind Krayové britského autora Roba Ashmana. Příběh se jmenuje Hlava plná strachu a už na obálce knihy se dovídáme, že jde o krimi jen pro silné pova...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...