Tudorovci pod drobnohledem

Tudorovci pod drobnohledem

Tisk
TudorovciChtěli byste vědět, jak se žilo u Tudorovského dvora? Zajímají vás dějiny Anglie nebo máte v oblibě dramatické příběhy šesti žen nemilosrdného Jindřicha VIII., který dvě z nich nechal popravit? Sáhněte po knize Tracy Bormanové s názvem Tudorovci, která vás velice podrobně provede soukromým životem proslulé britské dynastie.
 
 
 
Kniha nemá nic společného s koprodukčním seriálem Tudorovci z let 2007 - 2010, je však neméně zajímavá. Vyprávění začíná v době, kdy se dostává na trůn první člen Tudorovské dynastie a končí smrtí Alžběty I., která proslula jako panenská královna. Informace jsou velmi podrobné, pikantní, obohacující. Kniha se dobře čte a zaujme bezesporu každého, nejen skalní fanoušky historie Tudorovců. Autorka se věnuje soukromému životu, lékařství, hygieně, vztahům, sexualitě, rodičovství, skandálům, oblékání, zkrátka všemu, co by mohlo čtenáře zajímat. Nechybí ani přesné události a letopočty, vše dokonale zapadá do barvitě vylíčené mozaiky. Nejedná se o suchá vědecká fakta ani o skandální popisy mající poněkud bulvární charakter, ale o dokonale uchopené a ztvárněné dílko, které považuji za vysoce kvalitní a přínosné pro každého čtenáře.
Čtení mě nesmírně bavilo, sama se o Tudorovce zajímám a docela dost toho vím, ale tohle byla pro mne vysoce uspokojující záležitost. Samozřejmě nechybí barevné ilustrace, citace a bohatá bibliografie. Rozhodně bych uvítala, kdyby se objevily na pultech i další z autorčiných knih přeložených do češtiny.
 
O autorce:
Tracy Bormanová vystudovala historii na University of Hull, kde v roce 1997 získala doktorát. Pracuje pro Heritage Education Trust a pro neziskovou organizaci Historic Royal Palaces, která pečuje o britské královské paláce. Je autorkou řady úspěšných odborných publikací z tudorovského období, pravidelně vystupuje v médiích a přednáší pro veřejnost.
 
Ukázka z knihy:
Tudorovské lékařství mělo k dispozici celou škálu různých lektvarů - většinou dost nechutných - na zmírnění nepříjemných příznaků prvních měsíců těhotenství. Vyráběl se prášek z kamenů nacházejících se v žaludku vlaštovek či v játrech luňáka a podával se ženám, které si stěžovaly na nevolnosti a závratě. Nebo mohl lékař dotyčné poradit, aby pila enzymy ze zaječího žaludku či šťávu z petrklíčů nebo "jemnolisté trávy". Pokud nastávající mamince otékaly nohy, měla jíst bezinky vařené v pivu smíchaném s "vrabčím tukem". A od bolestí žaludku jí údajně mohlo pomoci, když se malý sáček naplnil pelyňkem, mátou, octem a růžovou vodou a k tomu všemu se přidala mrtvá pěnkava. Není divu, že některé z těchto medicín těhotným spíš uškodily, než aby jim pomohly, a na adresu lékařů a porodních bab, kteří je předepisovali, často zaznívaly stížnosti.
 
Tudorovci
Český název knihy: Tudorovci
Autor: Tracy Bormanová
Překlad: Lucie Johnová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2017
Stran: 536
Vydalo nakladatelství: Ikar
Hodnocení: 100%

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Viki: Bigbít to nikdy nebyl

viki perexS nevšední hudební autorkou a interpretkou Viki jsem se seznámila přímo prozaicky na křtu mé knihy. Odborníci o ní hovoří v superlativech a říkají, že patří k jedněm z největších talentů na naší muzikantské scéně. A j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sbírka sci-fi povídek od ženy, kterou muži neviděli

Zena kterou muzi nevideli perexOsmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z nepříliš obsáhlé povídkové tvorby Alice Sheldonové, spisovatelky publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr. Dotýkají se lidského vnímání a poznání, met...


Literatura

Ten, kdo odešel

Ten kdo odesel 200„Po přečtení této knihy už pro vás Facebook nikdy nebude tím, co dřív“ – to je ústřední myšlenka knihy Ten, kdo odešel, kterou jsem zhltla za tři večery. Jako by mi připomínala můj vlastní příběh. Vlastně – ne jako by. Hlavní hrdink...

Divadlo

Koktavý Bertie miláčkem pardubických diváků

Kralovarec perexKdyž v roce 2010 spatřil světlo filmového světa snímek Králova řeč, okamžitě si dokázal získat city neurozených diváků a dokonce obměkčit i zkamenělá srdce kritiků a akademiků. Málokdo si však v té době uvědomoval, že...

Film

I ten nejmenší zvuk vás může zabít

Tiche misto perexLee (John Krasinski) a Evelyn (Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Zatím jsou všichni naživu. Jejich nejstarší dcera je neslyšící, a proto byla pro ně znalost znakové řeči absolutní nutností. A právě to jim možná zachránilo...