Buďte u řešení šestého případu oddělení Q

Buďte u řešení šestého případu oddělení Q

Tisk


Nesmirny audio 200Audiokniha Nesmírný, tedy šestý díl ze série z oddělení Q od Jussiho Adlera-Olsena, vyšel příhodně pár dní před vydáním dalšího dílu s názvem Selfie. A také mě zastihl „připravenou“, protože jsem zrovna dočetla předešlý díl, takže jsem se mohla s chutí zaposlouchat.

 

Autorem příběhů z oddělení Q je Jussi Adler-Olsen, dánský spisovatel, který vystudoval politologii a filmovou vědu. Hrál v několika hudebních skupinách, skládal hudbu k filmům, pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil knihou Alfabethuset (Abecední dům, 1997), pak následovaly romány Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003) a Washingtonský dekret (2006; Host 2014).

Jeho kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje šest knih, vydaných česky v nakladatelství Host: Žena v kleci (2011), Zabijáci (2012), Vzkaz v láhvi (2012), Složka 64 (2013), Marco (2014) a Nesmírný (2015). Společným prvkem těchto knih je jednak originální a zajímavý námět, tak také osobitý autorův styl plný ironie a humorných obratů. Oddělení Q tvoří velmi zajímavá čtveřice v čele s osobitým Karlem Mørckem, Asadem a arabským přistěhovalcem Asadem, který má mnoho tajemství a také v záloze spoustu přísloví o velbloudech („Když se podíváte velbloudovi příliš hluboko do očí, začne šilhat“). Je doplňuje punková sekretářka Rose a nový pomocník Gordon.

Případ Nesmírný vrací vyšetřovatele k sedmnáct let starému a mimořádně tragickému případu dopravní nehody, při níž byla mladá dívka přejeta autem a vymrštěna vysoko do větví stromu. Nic není na první pohled jasné a Karl a jeho parta postupně dílek po dílku odhalují pravdu a do toho autor seznamuje posluchače s jednou velmi zajímavou sektou…

Interpretaci audioknihy měl klasicky na starosti Igor Bareš, který už má za sebou předešlé díly a je tak s Karlem Mørckem bytostně spjat. A nutno uznat, že OneHotBook na to vybrali opravdu toho pravého. Karl hlavně ve filmech působí jako morous, ale v knihách jsem si ho oblíbila a v rámci interpretace se mi s ním pan Bareš krásně spojil. A to bez jakékoliv negativní konotace. Interpret zbytečně nedramatizuje, předává emoce a hlavně se skvěle poslouchá.

Nesmirny Igor Bares

Na audioknize cceňuji také střídmý přístup k hudbě, která zde má dramatickou nebo zdůrazňující funkci. Není totiž nesmyslná a navíc jedna melodie trefně připomínala znělku Akta X, což zde dobře sedělo.

Zatímco filmová zpracování dílů příběhů z oddělení Q (Žena v kleci, Zabijáci) velmi pokulhávají a nedají se srovnat s knihou, u audioknihy je to právě naopak. Její výborné provedení a profesionální výkon Igora Bareše mě nyní staví před dilema, zda si další díl Selfie přečíst, nebo si počkat na audioknihu…. Čas na rozhodnutí mám do čtvrtka 20. října a vám prozatím doporučuji tuto audioknihu. Kdo má rád přímo Jussiho Adlera-Olsena nebo severské detektivky obecně, ten nemůže být zklamán.

Igor Bareš studoval JAMU v Brně, tři sezony působil v angažmá v Divadle bratří Mrštíků, potom strávil 11 sezon v Národním divadle Brno a následovalo období na volné noze. Hostuje v divadlech v Karlových Varech, Příbrami, Kladně, Šumperku, Olomouci, dále v brněnském Divadle U stolu a v Národním divadle Brno, v Praze pak v Divadle Na Prádle, v Dejvickém divadle a v Divadle Na zábradlí. Filmoví diváci jej znají např. ze snímků Výlet, Sluneční stát, Hezké chvilky bez záruky, Muži v říji, Největší z Čechů, Hořící keř, Fair Play a dalších. Zahrál si též v množství televizních inscenací i seriálů: Četnické humoresky, Pojišťovna štěstí, Horákovi, Případy 1. oddělení, Život a doba soudce A. K., První republika,...

Nesmirny audio

Nesmírný
Autor: Jussi Adler-Olsen
Interpret: Igor Bareš
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 14 hodin 18 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 90 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/nesmirny/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Křížková: „Bez Popelky si nedovedu představit Vánoce“

krizkova 200U příležitosti jarního turné velkolepého projektu Popelka na ledě jsme oslovili optimistickou zpěvačku Hanu Křížkovou. Dozvíte se nejen spoustu zajímavostí o Popelce na ledě, ale také na vás zajisté dýchne ta v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Řepkovo peklo s vybranou společnosti

denik ze dna perexTuto společnost by si sám nikdy nevybral, byla mu určena. On, známý fotbalista, Sparťan tělem i duší, ale také rebel, bouřlivák a provokatér, má mezi vrahy, zloději, feťáky, psychicky nemocnými a pedofily strávit 2,5 roku.<...


Literatura

Vařte s Nejsnadnější kuchařkou na světě

nejsnadnejsi kucharka perexV dnešní době se stává trendem odklon k jednoduchosti a důkazem je i tato nová kuchařka Simplissime s podtitulem Nejsnadnější kuchařka na světě, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...