Thorgal číslo 18 a Sluneční meč

Thorgal číslo 18 a Sluneční meč

Tisk

thorgal 18 slunecni mec 200V březnu vydalo nakladatelství Egmont osmnáctý díl série Thorgal a vyplnilo tak mezeru, která zůstala po jiných vydavatelích. Konečně tedy máme v češtině celých 18 svazků díla, jež sice u nás nemá moc velkou fanouškovskou základnu, ale třeba v cizině je hodnoceno velmi kladně. Dáte šanci osudem zkoušenému nezlomnému hrdinovi i vy?


Jean Van Hamme (* 1939) je belgický romanopisec a komiksový scénárista, která napsal mnoho belgicko/francouzských komikových sérií včetně Thorgala, XIII a Largo Winch. Grzegorz Rosiński (* 1941) je polský komiksový kreslíř, který vystudoval uměleckou akademii ve Varšavě. V polovině sedmdesátých let emigroval do Belgie. Od té doby kreslil celou řadu kultovních sérií, jako například Thorgal, Yans, Šinkel, Fantastická cesta či Nářky ztracených zemí.

Thorgalovy cesty zastaví uvržení do otroctví, nicméně z něj zanedlouho uprchne a postaví se místnímu zlovládci, Orgoffovi. Nečekaně se setkává i s vychytralou Kriss z Valnoru a na jejich rozhovoru je pěkně vidět, jak jsou svazky série propojeny. Příběh je poměrně předvídatelný a na rozdíl od předešlých dílů není tak epický, ani nám neukazuje vikinskou náturu. Přesto působí organicky a logicky a velký podíl na tom má i zasazení příběhu do něčeho, co by se dalo nazvat středověká Evropa. Opravdu se dočkáme oku lahodících exteriérů.

thorgal18 a

Předvídatelné směrování děje nic nemění na tom, že celkové líčení působí ryze thorgalovsky a udržuje čtenáře v dobrém rozmaru. Moc se mi také líbil úplný závěr, který by se ale nedal vyložit jako dlouho očekávaný velký finiš a konec výprav hrdinského lučištníka Thorgala.

V předmluvě Slunečního meče jsme se dozvěděli, že tento díl završil první sadu kultovní série Thorgal. Co bude dál? To se zatím neví. Bude samozřejmě záležet i na prodejích. Nicméně musíme být Egmontu vděční, že se chopili úkolu dovydat chybějící svazky v češtině, připravit se na nejhorší a doufat v to nejlepší.

thorgal 18 slunecni mec

Název: Thorgal 18: Sluneční meč
Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński
Obálka: Grzegorz Rosiński
Překlad: Richard Podaný
Žánr: fantasy komiks
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2018, brožované
Počet stran: 48
Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zavzpomínejte na ikonu spirituálů Evu Olmerovou

200 olmerovaOrganizátoři akce Festival Evy Olmerové zvou všechny, kteří Evu Olmerovou měli a mají rádi, protože si tu vzpomínku zaslouží a splácíme jí tím dluh, protože společnost se k ní ve své době zachovala macešsky. Více přiblížil Martin Arden v to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pustit si do života cizího člověka není vždy ten nejlepší nápad

Spolubydlici perexMegan a Chloe jsou nejlepší přítelkyně. Megan je rozumná lékárnice, Chloe citově založená divadelní scénografka. Protože už mají dost bydlení s cizími lidmi, rozhodnou se, že si najdou nějaké bydlení jen samy pro sebe. Mají štěstí...


Literatura

Kniha, po jejímž přečtení vaše procházka lesem už nikdy nebude stejná!

propleteny-zivot 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha amerického biologa a spisovatele Merlina Sheldrakeho s názvem Propletený život a podtitulem Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost. Vydejte se objevit tento fascinující ...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...