Připravte si doma nějaký luxusní dezert

Připravte si doma nějaký luxusní dezert

Tisk

moderni ceska cukrarina 200Nakladatelství Motto se chytilo příležitosti a v době slávy pořadu Peče celá země vydalo knihu jednoho z porotců – Josefa Maršálka. Jedná se o působivou kuchařku s názvem Moderní česká cukrařina.

 

 

Josefa Maršálka jsem před pořadem Peče celá země znala už z jiných televizních pořadů a také jsem jeho výzvy několikrát zahlédla v časopise Gurmet, proto jsem byla na jeho knihu moc zvědavá.

Mnoho stran, málo receptů

Už při čtení anotace knihy mě překvapilo, že se v ní má nacházet jen 47 receptů a to na téměř 192 stranách. Myslela jsem si tedy, že tady kromě receptů najdu i něco navíc, nějaké zákulisní info o Josefu Maršálkovi, nebo nějaké jeho názory. Ty se nachází nakonec jen v úvodu a následujícím popisu jeho používaných ingrediencí a pomůcek, ale to vůbec nevadí.

Stránky se natáhly díky propracovanosti a názornosti receptů. Každému je totiž věnován velký prostor. Vždy je uveden autorovým popisem, následují informace ve žlutém boxu o množství, stupni obtížnosti a času na přípravu, dále seznam surovin a stručný postup. Na další straně je pak fotografie finálního jídla a následuje podrobně rozepsaný postup zaměřený nejčastěji na finální dotvořený, který je doplněný fotografiemi mapujícími jednotlivé kroky.

moderni ceska cukrarina1

Vymazlené zákusky

Josef Maršálek často našim klasickým zákuskům dává moderní háv a posouvá je o několik levelů výše. Ať už se jedná o dozdobení, nebo nějaké netradiční suroviny. V tomto ohledu mě zaujaly například pražské koule dozdobené zlatou práškovou barvou, špičky s růžovou ruby čokoládou nebo vídeňské oreo s olivami.

Novinkou pro mě byl Doboš, klasický dort pocházející z Maďarska. Zde je ozvláštněn karamelem, chilli a kávou a já se těším, až jej vyzkouším. Nadchly mě také různé kombinace, jako jsou větrníčky z jahod a jasmínového čaje, nebo dýňové listové řezy, na které na podzim určitě přijde řada.

Nejen ozdoba knihovny

V receptech však nechybí ani klasiky, jako je třeba český punčový řez, smažené věnečky, vánočka nebo kremrole a laskonky. Nejen díky těmto receptům se podle mě jedná o cennou knihu, kde je spousta dobrot k vyzkoušení a v poličce kuchařek se rozhodně neztratí. A to i přesto, že nejde úplně o recepty, které připravíte každou neděli při vaření. Vyžadují jisté zkušenosti, ale také zručnost, trpělivost a klid, ale díky názorným postupům by to neměl být problém. A ta radost z výsledku za to stojí!

O autorovi

Josef Maršálek je mistr cukrář, který se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil show o pečení Peče celá země. Pořádá kurzy a poskytuje konzultace majitelům cukráren i kaváren.

moderni ceska cukrarina

Moderní česká cukrařina
Autor: Josef Maršálek
Žánr: moderní kuchařka, tradice
Nakladatelství: Motto ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 86 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54893451/moderni-ceska-cukrarina/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Filip Chudý (baskytarista v DYING PASSION, ex-MEMORIA…)

filip chudy2009Filip Chudý je dlouholetým hráčem na basovou kytaru. Působil zejména v hranické kapele MEMORIA a nyní hraje v šumperské partičce jménem DYING PASSION. O těchto projektech i jiných věcech s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha pro milovníky Miloše Knora a fejetonů

knoreni zivota200K(n)oření života je název poslední knihy Miloše Knora, která vyšla v nakladatelství CPress. Je s ní spojený slogan: „Místo návštěv doktora – kopec smíchu od Knora!“.

 

...

Literatura

Břicháč Tom: Máme to rádi zdravě

mame to radi zdrave 200V září vyšla vlastním nákladem už pátá kniha Břicháče Toma, člověka, který dokázal za rok díky vyvážené stravě zhubnout 27 kilo. Spolu s manželkou Lucií nám nabízí knihu šikovnou Máme to rádi zdravě, která přináší „hodně d...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Brumbálovo tajemství pošlapala kritika. Důvodem je náročnost přesyceného diváka

brumbal1 (2)Třetí díl Fantastických zvířat dle předlohy J. K. Rowlingové s názvem Brumbálovo tajemství jsem zhlédla se zatajeným dechem. Neočekávala jsem absolutně nic. Motivací pro mě byl předchozí díl Grindelwaldovy zločiny,...