Autentické svědectví z válečné zóny

Autentické svědectví z válečné zóny

Tisk

Pod stitem Charkova perexZačátek války na Ukrajině šokoval celý svět. Její průběh jste mohli sledovat na televizní obrazovce. Za tím, co jste viděli, se ale ukrývají i příběhy, které se na obrazovku nedostaly.

 


A právě tyto příběhy z prvních týdnů války si můžete přečíst v knize Pod štítem Charkova, kterou vydalo Nakladatelství Universum.

O autorech
Darja Stomatová je česká novinářka narozená v Kazachstánu. Svému původu a znalosti ruského jazyka vděčí za vhled, který získala do problémů východoevropských zemí. Do Česka spolu s rodinou emigrovala v roce 1997. Do povědomí diváků se dostala svou cestou do Běloruska, kde se svým kolegou Janem Schürgerem natáčela násilné potlačování demonstrací po zmanipulované volbě prezidenta. O válce na Ukrajině reportovali od prvních dní z Charkova, kde na začátku invaze zůstali ve městě jako jediný zahraniční štáb a dostali se do živého vysílání americké CNN.

Ján Schürger je válečný kameraman. Za svou kariéru navštívil více než 60 zemí, Bohaté zkušenosti získal při natáčení převratu v Egyptě a Turecku i za války v Sýrii. U konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou byl od samého počátku. V roku 2014 reportoval během nejtvrdších bojů z Náměstí Nezávislosti v Kyjevě. Jeho ukrajinská mise pokračovala na území separatistů ve Slavjansku, Doněcku a obléhaném městě Debalcevo.

Snaha o maximální objektivitu
Kniha je rozdělená na třináct kapitol. Na jejich začátcích se nachází stručná časová osa, která vám připomene, co důležitého se v daném období odehrálo, čímž vás uvede do situace. Nechybí ani mapky a barevná fotografická příloha. Ve vyprávění se střídají Darja a Jan. Každý z nich vypráví kousek příběhu, a z těchto kousků je pak poskládaný celkový obraz toho, co se odehrávalo před kamerou i mimo její záběr. V textu se nachází i QR kódy obsahující odkazy na jednotlivé reportáže.

Autoři se snaží o maximální objektivitu. Je pravda, že válku monitorovali pouze z jedné strany, zároveň však nezavírají oči ani před přešlapy ukrajinské armády, o kterých také informují. Ukazují také, jak vypadá práce novinářů v terénu a co všechno stojí za vznikem reportáží, které můžete sledovat v televizi. Kromě toho zjistíte i to, jak celou situaci Darja a Honza prožívali, jaké emoce cítili a jak přemýšleli. Jejich kniha je syrová, emotivní, upřímná, autentická a plná skutečných příběhů lidí, se kterými se potkali. Je to zkrátka čtení, které nejen informuje, ale i nabízí spoustu podnětů k zamyšlení.

Pod stitem Charkova

POD ŠTÍTEM CHARKOVA
Autoři: Darja Stomatová, Ján Schürger
Žánr: literatura faktu, publicistika
Vydáno: Universum (EUROMEDIA GROUP, a.s.), 2022
Počet stran: 248

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/628807-pod-stitem-charkova-syrove-svedectvi-z-oblehaneho-mesta.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Encyklopedie technik přežití

encyklopedie technik preziti 200V srpnu vyšla u nakladatelství universum encyklopedie pro každého zálesáka, vojáka či dobrodruha Encyklopedie technik přežití. Že jde opravdu o vytuněný kousek dokazuje i fakt, že jde již o druhé vydání té...


Literatura

Jak se žabožrout naučil pít čaj o páté

zajatec obalStalo se vám někdy, že jste museli opustit rodnou hroudu a přesídlit do úplně cizího prostředí? A co teprve když jste hrdý Francouz a svůj nový domov musíte najít ve věčně sychravé a konzervativní Anglii. Tento proces domestikace líčí s humor...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...