Když pravda vypluje na povrch a chůva se stane hrozbou

Když pravda vypluje na povrch a chůva se stane hrozbou

Tisk

Dej si na ni pozor perexSarah Goldmanová chce začít znovu. Za sebou nechává nejen spoustu problémů a nepříjemností, ale především Holly Monroeovou, pohlednou mladou chůvu, kterou si s manželem Danielem najali na hlídání jejich malého syna Jacoba.

Zpočátku se zdá, že je tato spolupráce pro všechny prospěšná. Sarah má chůvu, která si své povinnosti plní dokonale, díky čemuž si může trochu odpočinout. Malý Jacob má novou kamarádku, kterou zbožňuje. Daniel je rád, že je jeho manželka spokojená. Holly zas v Sarah najde mateřskou postavu, po jaké vždycky toužila. Sarah však vždy byla trochu paranoidní, a tak se rozhodne, že bude chůvu bedlivě sledovat. Jednoho dne uvidí něco tak šokujícího, že ji to přinutí se s rodinou přestěhovat. Zdá se ale, že Holly jim je v patách. Co chce? A může pro rodinu Goldmanových představovat hrozbu?

O autorce

Thriller Dej si na ni pozor napsala Samantha M. Bailey, spisovatelka, redaktorka a novinářka na volné noze, která je spoluzakladatelkou propagačního a internetového programu pro autory a čtenáře BookBuzz. Debutovala psychologickým thrillerem Na pokraji sil, který se stal bestsellerem, vyšel v mnoha světových jazycích a získal několik ocenění. Autorčinu novinku v českém překladu vydalo Nakladatelství Kalibr.

Dvě vypravěčky, dvě časové roviny

Ve vyprávění o tom, co změnilo jejich životy, se střídají Sarah a Holly. Zatímco Sarah v ich-formě vypráví o současnosti – o novém domově, změnách v jejím manželství, o synovi, poznávání nových sousedů a divných zážitcích, které se stupňují a dohánějí ji k šílenství, kapitoly Holly v er-formě se zaměřují na minulost. Díky nim můžete sledovat příběh od samého začátku. Zjistíte, z jakého rodinného prostředí tato krásná dívka pochází, dozvíte se její temná tajemství a budete pozorovat, jak se její život postupně proplétá se životem rodiny Goldmanových.

Skvělý námět, rozpačité rozuzlení

Daniel, Sarah, Holly. Tři dospělí lidi, z nichž každý něco skrývá. Své temné stránky před sebou navzájem tají a tváří se, že žádné neexistují. Pravda však vždycky vyplave na povrch, a to platí i v tomto případě. Tento námět je skvělý a po většinu knihy funguje přímo dokonale. Když si k tomu přidáte napjatou atmosféru, která by se dala krájet, a podivné události, z nichž vás bude mrazit stejně jako Sarah, měli byste dostat perfektní thriller, který vás udrží v napětí až do finále. Akorát, že tady to tak není.

Samotný závěr je totiž poněkud rozpačitý. Ano, všechno se vysvětlí, ale ne příliš uvěřitelně. Jako by autorka sama nevěděla, jak chce příběh vlastně ukončit, a tak se rozhodla improvizovat a napsat to, co jí jako první přišlo na mysl. Je to škoda, protože tím zkazila celkový dojem. A tajemství postav? Bylo naznačováno, že jsou hrozná a děsivá, ale nic šokujícího ani překvapivého se neobjeví. Čtenáři, kteří čtou psychologické thrillery často, navíc rychle odhalí, kdo za vším stojí. Pokud však po tomto žánru sáhnete jenom občas, je možné, že budete s pointou spokojeni.

Dej si na ni pozor
DEJ SI NA NI POZOR
Autorka: Samantha M. Bailey
Originální název: Watch Out for Her
Překlad: Jaroslava Hromadová
Žánr: thriller
Vydáno: Kalibr, 2023
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 288

Hodnocení: 70 %

www.knizniklub.cz/knihy/618887-dej-si-na-ni-pozor.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Etiketa a špionáž

etik 200Nakladatelství CooBoo se může pyšnit velmi kladnými ohlasy z výběru vydávaných knih pro mládež. Jedna taková je i Etiketa & Špionáž od autorky Gail Carrigerové. Příběh o dívce z velké rodiny. O Sofronie, která se odmítá stát dámou a pro svou matku i ...


Literatura

Zvířata v Hitlerově říši

Zvířata v Hitlerově říšiNěmecký novinář Jan Mohnhaupt napsal knihu zaměřenou na dlouho přehlíženou historickou oblast – nečekaně pestrou roli zvířat ve třetí říši. Vysvětluje například, proč byla hned ...

Divadlo

Převychová farář neonacistu, nebo neonacista faráře?

adamova jablka perexFarář Ivan (Jacob Erftemeijer) je prototyp vzorného křesťana. Ve všem vidí jen to dobré a vůbec nepochybuje o tom, že Bůh při něm stojí a pomáhá mu. Proto na faře poskytuje útočiště osobám ve výkonu alternativního trestu ...

Film

Marion v New Yorku

altKomedie 2 dny v Paříži, známá rovněž z televizního uvedení, zachycovala, jak americký milenec Francouzky Marion byl pro neznalost jazyka i odlišné mentality zcela ztracen v jejím rodném městě. Ve volném pokračování 2 dny v New Yorku, k...