Animovaní Krysáci navštívili Chrudim

Animovaní Krysáci navštívili Chrudim

Tisk

krys200Regionální muzeum v Chrudimi připravilo pro své nejmenší návštěvníky výstavu Krysáci, která představuje originální animované postavičky oblíbeného stejnojmenného večerníčku. Výstava bude zakončena derniérou 31. března za přítomnosti živých hlodavců.


 Na malém smetišti poblíž Vizovic žijí dva krysáci Hubert a Hodan. Bydlí v zásuvkách šicího stroje spolu se svým sádrovým kamarádem trpaslíkem Ludvíkem. Jednoho dne k nim nedobrovolně, v čerstvé zavážce smetí, přicestuje Eda - bílý laboratorní potkan z Prahy. Hubert s Hodanem jsou rázovití, trochu pomalejší, ale o to přirozenější valašské krysy. Oproti nim Eda je světácký potkan z Prahy, který je oběma hrdinům výraznou protiváhou. Hubert s Hodanem si na Edu brzy zvyknou a stane se jim průvodcem "vyspělou civilizací" a Eda zase ví, že bez Huberta s Hodanem se tady neobejde...

krys0


Večerníček Krysáci  již deset let baví malé i velké diváky, neboť prvních třináct dílů natočili jeho tvůrci režisér Cyril Podolský a kameraman Zdeněk Krupa již v roce 2005. Výtvarně se na seriálu podíleli Noro Držiak a Aleš Výmola. Postavičky promlouvají hlasy Bolka Polívky a Jiřího Pechy.

krys8

Výstava představuje sedm panoramatických scén s hlavními i vedlejšími postavami večerníčku, mezi něž patří například holub Emil, žába Dáša, ježek Pančoška, slepýš Ivan, šváb Ďoďo nebo moucha Helena. Součástí výstavy jsou i informační panely popisující jednotlivé kroky vzniku večerníčku a představující osoby jeho tvůrců. Nechybí samozřejmě ani televizní koutek, v němž probíhá projekce několika dílů večerníčku. Zvídaví návštěvníci jistě ocení i informace o životě skutečných krys a potkanů.

krys9


Výstava zaujme nejen děti, ale i dospělé, kteří jistě ocení originální výtvarné zpracování postaviček i jednotlivých scenérií a zejména vtipné a roztomilé detaily.

Krysáci. Výstava animovaného večerníčku
Místo a datum: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86,  od 5.2. do 31.3.2016
Otevřeno: denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin


Zdroj foto: autorka a www.muzeumcr.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nic Maeder (Gotthard): „Divné bylo vzbudit se a být ve všech novinách.“

gotthard nic maederŠvýcarská hard rocková kapela Gotthard téměř před dvěma lety přišla tragicky o zpěváka Stevea Lee. Dne 5.října 2010 zemřel ve Spojených státech. Steve zůstává nadále v srdcích a myšlenkách fano...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pražská muzejní noc v Národní galerii - volný vstup i doprovodný program

Volný vstmuzejni noc 200up do všech stálých expozic a výstav, pestrá nabídka doprovodných programů a komentovaných výstav už v sobotu 11. června 2016 od 19:00 do 01:00. Během Pražské muzejní noci mohou návštěvníci navštívit paláce Veletržní, Salmovský, ...


Literatura

„Za zamčenými dveřmi“ odemyká 13. komnatu Harrisonova života

Harrison 200Člen slavné kapely „The Beatles“, kytarista, skladatel, milovník žen, hinduista, velký fanoušek Boba Dylana, producent prvního filmu od „Monthy Pythonů“ - jedny z mála přívlastků  Harrisonovy povahy.

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Zůstaly jen atomy věčnosti

atomy 200O krátkých filmech sotva nalezneme nějaké souhrnnější pojednání. Bývají zpravidla spojovány s dokumentární, případně animovanou tvorbou, ale nalezneme mezi nimi i snímky hrané. Když Lucie Česálková své knize Atomy věčnosti vtiskla podtitul Český k...