Tipy na dubnové čtení

Tipy na dubnové čtení

Tisk

euromedia200Podívejte se, jaké nové knihy vycházejí v těchto dnech v nakladatelství Euromedia Group.

 

 


Záhadný pohádkář putuje zemí a vypráví své příběhy...

O adventu roku 883 se na dvoře knížete Svatopluka hoduje. Hostem je i Bořivoj, vůdce Čechů, a všechna ta sláva má jediný cíl: přesvědčit ho, aby změnil svou víru a přijal křest z rukou arcibiskupa Metoděje. Proto také mezi stoly obchází pohádkář Sojka a na přání knížete servíruje hostům příběhy.

Jenže není všechno tak, jak se na první pohled zdá. Morava, navzdory své moci, není zemí klidnou a ani Sojka není tím, kým se zdá být...

Historický román z doby Velkomoravské říše, jehož hrdiny jsou nejen velmožové a biskupové, ale především zpívající Sojka.

Lenka Poláčková žije v Olomouci a svoje město miluje. Vystudovala výtvarnou výchovu, galerijní pedagogiku a kulturální studia. Je autorkou knížky pro mládež Moje cesta do fantazie, se kterou vyhrála literární soutěž Hvězda inkoustu. Ráda skládá Lego, sleduje anime a zajímá se o historii – zvláště tu, která se váže k místům, která zná. Proto neúnavně objíždí muzea, archeoparky a navštěvuje akce „oživlé historie“.

Lenka Poláčková: Co zpívá sojka, vydává nakladatelství Ikar, 296 stran

euromedia co zpiva sojka

Povídky o lásce i nelásce

Monika najde zalíbení ve svém dlouholetém kamarádovi, Jana se snaží ukočírovat tajnou aféru s ženatým mužem a Kamila prožívá jeden z nejhorších dnů za dlouhé roky. Hrdinky a hrdinové jedenácti povídek se s krizí (nejen) středního věku vypořádávají každý po svém.

Mnohdy zoufalé a zdánlivě nevýznamné kroky vedou k velkým změnám, se kterými nepočítali, ale někdy je tak trochu potřebovali.

Příběhy Evy Vychodilové jsou plné radosti i smutku, milostných vzplanutí i vztahových karambolů, v nichž se mnoho z nás pozná, a přicházejí tak s jasným poselstvím: na svoje trápení nejsme nikdy úplně sami.

Eva Vychodilová vystudovala žurnalistiku, mediální a mezinárodní studia na Karlove univerzitě v Praze. Jako novinářka a editorka spolupracovala s řadou tištených a internetových médií, nyní pracuje pro neziskový sektor. Ve volném čase se věnuje psaní beletrie, vydala několik pohádek a novelu Nora. S manželem Ondrejem má tři děti.

Eva Vychodilová: Někdy je potřeba prohodit role, vydává nakladatelství Ikar, 192 stran

euromedia nekdy je potreba prohodit role

Ve starém domě už nikdo nežije, ale každý rok tam někdo zemře...

V polorozpadlém domě na okraji města se uprostřed tuhé zimy najde tělo bezdomovce v pokročilém stadiu rozkladu. Místo činu vypadá jako z hororu a poručík Eda Braun se nedokáže ubránit pocitu, že podobnou scénu už někdy viděl. Je to jako déjà vu...

Jak se s kolegyní Dianou Černou postupně ponořují do vyšetřování, zjišťují, že to nebyla jen domněnka – v domě už opravdu kdysi někdo zemřel. Jedná se o náhodu...?

Případy zůstávají zahalené tajemstvím stejně jako starý dům. Kriminalisté však musí spleť otázek rozklíčovat včas, protože pokud jde skutečně o dílo vraha, brzy by mohl přijít k újmě další nevinný člověk…

DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, sbírá komiksy a hraje počítačové hry. Rád zdolává lezecké stěny a věnuje se lukostřelbě. Je autorem povídkových sbírek Tři opice (2020) a Výjezdovka (2021), mnohé z publikovaných povídek byly oceněny v nejrůznějších literárních soutěžích. V posledních letech vydal u Kalibru také dva romány, Rozsudek smrti (2021) a Hra o přežití (2022). Za Hru o přežití byl nominován na cenu Magnesia Litera 2022 za nejlepší detektivku.

David Urban: Déjà vu, vydává nakladatelství Kalibr, 272 stran

euromedia deja vu

Následovník Jamese Bonda Šedý muž je tady s dalším napínavým příběhem!

Court Gentry je bývalý agent CIA a má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm doslova legendy. Je to samotář bez rodiny, přátel i domova. Přijímá pouze zakázky na likvidaci zločinců. Pohybuje se jako stín, splní i nemožné a pak zase zmizí. A vždy zasáhne svůj cíl... Vždy!

Bývalý špičkový zabiják CIA Court Gentry věřil, že najde útočiště v amazonském pralese. Ale jeho krvavá minulost si ho najde, když ho ruský mafiánský boss donutí dát se znovu na útěk. Court se rozhodne odcestovat k jedinému člověku na světě, kterému může věřit – jenže dorazí pozdě. Jeho přítel zemřel...

Před lety Eddie Gamboa zachránil Courtovi život. Teď je ale mrtvý, protože bojoval proti známému mexickému kartelu. Court je tak vtažen do války, kterou nikdy nechtěl. Do války, v níž neexistují žádní protivníci – pouze ti, kteří přežili...

Již vyšlo:

Šedý muž

Court Gentry je bývalý agent CIA a má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm doslova legendy. Je to samotář bez rodiny, přátel i domova. Přijímá pouze zakázky na likvidaci zločinců. Pohybuje se jako stín, splní i nemožné a pak zase zmizí. A vždy zasáhne svůj cíl... Vždy! Jenže na světě existují síly smrtelnější než je Gentry. Peníze. Moc. A lidé, pro které nic jiného hodnotu nemá. Pro ně je Šedý muž problém. A tak musí Gentry prokázat, že umí zabíjet nejen pro peníze, ale i proto, aby zůstal naživu...

Podle bestselleru Šedý muž natočila společnost Netflix v Praze svůj zatím nejdražší projekt všech dob – film s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích.

Na mušce (2. díl)

Před čtyřmi lety Courta Gentryho zradili jeho šéfové ze CIA. Aby unikl, musel zlikvidovat i bývalé parťáky, ale přežil. Teď se coby špičkový zabiják živí zabíjením lidí na objednávku. Když ho však začne pronásledovat bývalý kolega, o kterém si myslel, že je mrtvý, i on sám se rázem ocitne na mušce. Stát proti nelítostným nepřátelům je jedna věc, ale když po vás jdou i staří přátelé, je to výzva i pro Šedého muže...

Mark Greaney vystudoval politologii a mezinárodní vztahy. Při sběru materiálu pro sérii akčních příběhů o Šedém muži navštívil desítku zemí a prošel intenzivním výcvikem v oblasti střelných zbraní, polní medicíny i taktiky boje zblízka. Podle žebříčku New York Times patří Mark k nejprodávanějším beletristům, také coby spoluautor sedmi románů Toma Clancyho. Před Tomovou smrtí v roce 2013 s ním spolupracoval na třech příbězích o Jacku Ryanovi. Mark žije v Memphisu ve státě Tennessee se dvěma louisianskými leopardími psy.

Mark Greaney: Neřízená střela, přeložil Ivan Ryčovský, vydává Kalibr, 432 stran

euromedia nerizena strela

Martin Brabec: ZAPOMENUTÉ OSUDY, ZLOČINY A TAJEMSTVÍ 2. SVĚTOVÉ VÁLKY

Pozapomenuté osudy, nedořešené zločiny i tajemství, která stále čekají na svá odhalení. Publicista Martin Brabec s pomocí zkušených historiků, badatelů a pamětníků pátrá v archivních dokumentech, dohledává dávná i současná svědectví a rekonstruuje příběhy spojené s Čechy a druhou světovou válkou.

Připomíná například megalomanské plány na přestavbu Prahy na nacistické město budoucnosti, líčí dramatické osudy slavného generála Ludvíka Krejčího či loutkáře Josefa Skupy, jehož hry se Spejblem a Hurvínkem byly pod drobnohledem zpravodajské služby. Přibližuje také dnes už téměř zapomenutý masakr stovek volyňských Čechů v obci Český Malín či odhaluje nejčastější mýty a legendy spojené s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

MARTIN BRABEC (* 1983) vystudoval Obchodní akademii v Chrudimi a posléze žurnalistiku a mediální studia na Univerzitě Palackého v Olomouci. Řadu let pracuje jako novinář, editor či šéfredaktor v regionálních a v celostátních médiích (Deník, PPF Media, Aktuálne.cz, MAFRA atd.). Badatelské činnosti a s tím spojené publicistické tvorbě se ve svém volném čase věnuje pres 15 let. Zaměřuje se na československé dějiny třicátých a čtyřicátých let 20. století, ve svých textech pro specializované tituly o vojenské historii se ale zaobírá i mnoha jinými téma ty spojenými převážně s evropskými vojenskými a politickými dějinami 20. století. Je autorem úspěšné výpravné monografie Mobilisace 1938, která byla vydána v roce 2018 a obsahuje mimo jiné desítky reprodukcí jedinečných historických dokumentů a fotografií. V roce 2020 mu vyšel knižní rozhovor s historikem Eduardem Stehlíkem s názvem Češi proti Hitlerovi. Byl tvůrcem několika dokumentárních sérií pro internetové televize, podílel se na činnosti společnosti Post Bellum. Je spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus, pro který připravuje dokumentární pořady o historii. Podílel se na publikačních a vzdělávacích aktivitách Památníku Lidice u příležitosti 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha.

Martin Brabec: Zapomenuté osudy, zločiny a tajemství 2. světové války, vydává nakladatelství Universum, 288 stran

euomedia zapomenute osudy zlociny a tajemstvi

Třináctý případ inspektorky Kim Stoneové

Nikdo nepíše tak napínavé detektivky jako Angela Marsonsová!

V obchodním centru se najde ztracená holčička. Její matku objeví mrtvou o pár hodin později v nedaleké opuštěné budově. Než si inspektorka Kim Stoneová stihne položit otázku, co za touto precizně provedenou vraždou vězí, naleznou v místním parku další oběť, která zemřela stejným způsobem. A které někdo unesl šestileté dítě...

Brzy nato přistane na Kimině stole dopis s výzvou: Musíte mě zastavit, než ublížím někomu dalšímu. Nechci nikoho zabít, ale nemám na vybranou…

Angela Marsonsová (*1968) pochází ze středoanglické průmyslové oblasti Black Country, kde dodnes žije se svou partnerkou. Kariéru spisovatelky zahájila společenskými romány My Name Is (2013) a The Middle Child (2014), poté se začala věnovat kriminální próze a napsala Němý křik, první případ Kim Stoneové (2015, č. 2016). Ten zaznamenal fenomenální úspěch: déle než měsíc vévodil žebříčku bestsellerů britského Amazonu, periodika The Guardian a The Bookseller ho zařadila mezi deset nejlepších krimi roku a započal sérii, jež se nakonec rozrostla do (zatím) sedmnáctidílné řady, doplněné prequelem celé série s názvem První krev (2019, č. 2021). Případy Kim Stoneové byly přeloženy do 29 jazyků a celosvětové prodeje již přesáhly hranici pěti milionů výtisků. Česky vyšel též autorčin romantický příběh Štěstí na přáni (Ikar, 2022). Více o autorce se můžete dozvědět na www.angelamarsons-books.com

Z Případů Kim Stoneové česky zatím vyšlo:

Němý křik * Ďábelské hry * Tichá modlitba * Otevřený hrob * Pokrevní pouto * Pohřbená pravda * Zlámané kosti * Skryté karty * Osudný slib * Mrtvé vzpomínky * Dětské duše * První krev (prequel celé série) * Vražedná mysl

Angela Marsonsová: Smrtící volání, přeložila Jana Kunová, vydalo nakladatelství Kalibr, 334 stran

euromedia smrtici volani

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hledání přítomného okamžiku – ovlivňuje čtenář příběh?

Okamzik 200Žít a nevzdávat se. To je zřejmě hlavním poselstvím nové knihy japonsko-kanadské spisovatelky Ruth Ozeki. Ve svém románu se zabývá velkým množstvím témat – přítomností, šikanou, druhou světovou válkou a především svě...

Divadlo

Lidé, vraťte se do divadel, vzkazují ochotníci veřejnosti a zvou na podzimní Divadelní přehlídku ochotnických souborů

holesov divadelni prehlidka 200Po tříleté covidem vynucené pauze se do Holešova vrací tradiční Divadelní přehlídka. Od 21. do 23. října vystoupí v kině Svět ochotnické soubory z regionu. Přehlídka je tentokrát nesoutěžní, podle členů holešo...

Film

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney...