INGRID – symbol úspěchu českého sklářského designu

INGRID – symbol úspěchu českého sklářského designu

Tisk

altMuzeum skla bižuterie v Jablonci nad Nisou v současné době představuje kolekci mimořádně komerčně úspěšného českého sklářského designu mezi světovými válkami. Vůbec poprvé je na jednom místě k vidění největší muzeální i soukromá sbírka unikátní umělecké krystalerie, která se vyrábí dodnes. Výstava „Ingrid – víc než jen značka“ byla zahájena 10. května 2012 a záštitu nad ní převzali ministryně kultury Alena Hanáková a primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Petr Beitl.

 

Umělecká krystalerie se v Jizerských horách zrodila po polovině 20. let 20. století, pod vlivem veleúspěšné produkce lisovaného skla Francouze René Laliquea. Trendový design a příznivá cena činily z tohoto typu výrobku luxusní, ale zároveň cenově dostupné zboží, které si díky péči firem a invenci designérů často zvučných jmen brzy získalo svou osobitou tvář. Jak uvedl kurátor výstavy Petr Nový, „uprostřed světové ekonomické krize se roku 1934 díky silné podnikatelské vizi zrodil fenomén, jenž je dodnes výkladní skříní české sklářské produkce, ceněný estetiky a vyhledávaný zákazníky“. Nositelem a synonymem tohoto úspěchu je kolekce INGRID jablonecké firmy Curt Schlevogt. Na konci 30. let 20. století se pak její součástí stala i řada výrobků firmy Heinrich Hoffmann (majitel firmy Schlevogt byl zetěm Heinricha Hoffmanna). Dokladem nadčasovosti vzorů je i to, že výroba některých z nich přetrvává až do současnosti.

Výstavní projekt „Ingrid – víc než jen značka“ je dosud nejrozsáhlejší prezentací umělecké krystalerie jabloneckých firem Hoffmann a Schlevogt, která se stala sběratelským fenoménem. Představuje největší veřejnou a soukromou sbírku, které spravují Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a soukromý vídeňský sběratel. Výstava vznikla ale také díky spolupráci s dalšími odborníky z České republiky, Rakouska, Německa i USA. Výsledkem více než desetileté badatelské práce je též tříjazyčná reprezentativní publikace s téměř třemi stovkami detailně určených objektů. „Katalog přináší i řadu dosud neznámých skutečností a vyvrací některé tradované omyly vážící se jak k příběhu značky INGRID, tak historii spřízněných firem Heinrich Hoffmann a Curt Schlevogt“, doplnil autor knihy Petr Nový.

alt

Také datum vernisáže 10. května má svou symboliku. Právě v tento den se totiž narodila Ingrid - dcera Curta Schlevogta, podle níž byla celá kolekce pojmenována. „Přestože se u žen věk neuvádí, u paní Ingrid Schlevogt jej lze snadno dovodit podle vzniku kolekce. O to víc nás těší, že se osobně zúčastnila  zahájení výstavy, společně se svým bratrem Pierrem Ch. Schlevogtem“,  uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Protože umělecká krystalerie je charakteristická nejen na pohled, je součástí projektu též doprovodný program zaměřený na vnímání umění různými smysly. Po celou dobu trvání výstavy probíhá samoobslužná dílna ve spolupráci se speciálními centry pro slabozraké, která přibližuje svět očima lidí se zrakovým postižením. Na jeho přípravě se podílelo sdružení na pomoc zrakově postiženým Kafira z Opavy a společnost Preciosa.

Ingrid – víc než jen značka
Datum a místo konání: 11.5. –  28.10.2012, hlavní budova Muzea skla a bižuterie, Jablonec n.N.
Pořadatel: Muzeum skla a bižuterie

Zdroj foto: msb-jablonec.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: „Někteří tomu říkají komerce, já to nazývám propagace“

altSkupina Mandrage válcuje rádia s hity Šrouby a matice či Hledá se žena a sami jsou zatím válcováni fanoušky. Jejich Anděl za nejlepší hudební skupinu je používán jako činka a nepochybně jsou skvělá banda. Ostatn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jiný svět (Another World): Když sochař vidí sochy jinak

stanislav kolibalPražský hrad se mění. Správa Pražského hradu se očividně snaží, aby výstavy na Hradě představovaly ty nejlepší autory a aby otevíraly budoucím návštěvníkům i divákům dveře i prostory Hradu.


Literatura

I policejní zprávy mohou být vtipné a čtivé

cerna kronika mp 200O tom, že policisté nejsou žádní suchaři už jsem se přesvědčila díky Městské policii Brno, která na Facebook dává jejich přebásněné tiskové zprávy. A často se také zasměju u těch našich, protože některé opravdu stojí za to. A...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Film Občan K. aneb Co se do výstavy nevešlo?

obcan k ztohovenDo kin právě míří film ukazující pozadí unikátního projektu Občan K. Projekt, který přibližně před dvěma lety vzbudil pozornost mnoha lidí, včetně policejních složek, nenásilnou i když trochu kontroverzní metodou připomíná,...