KNIHY DOBROVSKÝ představují Geostorky

KNIHY DOBROVSKÝ představují Geostorky

Tisk

Geostorky200V tomto týdnu KNIHY DOBROVSKÝ představí čtenářům novou knihu z pera vědce Petra Brože a ilustrátorky Lucie Škodové, Geostorky. Po úspěchu jejich debutové knihy Vesmírníček přichází duo s knihou pro dospělé čtenáře.

 

 

V minulém roce vytvořili geolog Petr Brož a ilustrátorka Lucie Škodová první společnou knihu plnou zajímavých a vtipných příběhů o vesmíru, pro děti a jejich rodiče. Vesmírníček se stal absolutním vánočním bestsellerem v kategorii dětské literatury, prodáno bylo více než 10 000 výtisků. I po téměř roce je v žebříčku neprodávanějších knih na předních pozicích. Kniha byla v loňském roce také nominována na cenu Magnesia Litera jako Debut roku.

Už 13. září vychází pod nakladatelskou značkou Pangea nový titul autorů, tentokrát pro dospělé čtenáře. Kniha Geostorky s podtitulem „lidské osudy ve stínu geověd“ vypráví příběhy lidí (ať už vědců, či obyčejných smrtelníků) z různých koutů naší planety, do jejichž života zasáhla vesměs negativně síla přírody.

Čtivé a originální vyprávění plné zajímavých faktů, které má primárně za cíl čtenářům přiblížit vědecké bádání, doplnila opět Lucie Škodová svými ilustracemi. Vzhledem k velkému zájmu ze strany milovníků knih ještě před samotným vydáním, vyhlíží KNIHY DOBROVSKÝ další bestsellerový titul tohoto sehraného autorského dua. Pro rodiče, které při předčítání Vesmírníčku jejich ratolestem zaujala fakta o síle přírody, se může jednat o pokračování v cestě za poznáním!

Geostorky, Petr Brož a Lucie Škodová
(vydání 13. 9. 2023, Pangea)

Jak sám autor v předmluvě uvádí, tato kniha vznikla na pozadí jeho snahy (zprvu na Facebooku a později na Twitteru) popularizovat geologické výzkumy a bádání. Ani zpočátku se však nejednalo o jakýsi „nudný výčet vědeckých faktů“, ale o poutavá a dramatická vyprávění, která se měla internetem jako vlákna „hojně šířit, aby se dostala ke spoustě očí a hlavně aby jejich přečtení mělo na čtenáře a čtenářky trvalý dopad“. Je zřejmé, že tím dopadem mělo být prozření a pochopení toho, co se děje kolem nás. Ideálně právě teď. Toho, že v našem časoprostoru vyvolává každá akce reakci. A může jít jen o zdánlivě bezvýznamnou událost, která se odehraje na druhém konci světa, jejíž následky se neukážou hned…

Prostředkem tohoto prozření a pochopení mohou být, tak jako v našem případě, právě geovědy, jejichž význam i třeba kvůli sílícím globálním změnám klimatu pozvolna roste a které postupně ztrácejí mezi ostatními obory pověst „otloukánka“. I proto si autor – vědecký milovník sopečné činnosti a všeho kolem ní – vybral do své sbírky pětadvaceti příběhů základní geovědní jevy, které se v historii lidstva zapsaly mezi největší katastrofy.

Geostorkyobalka

Více informací: www.knihydobrovsky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nejmilejší zvířátka – pro děti, které rády lepí samolepky

nejmilejsi zviratka 200Nakladatelství Fragment připravilo pro předškoláky několik sešitů zábavných úkolů s aktivitami se samolepkami, které pomohou děti zabavit při dlouhé cestě autem či vlakem nebo při deštivém počasí. Kromě seš...

Divadlo

Rychlé šípy aneb Kam se poděli gentlemani? … o zábavu a humor není nouze

rychle sipy divadlo radostKdyž jsem šel na představení Rychlé šípy, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pětici kamarádů zná snad každý. Všichni vědí, kdo to byl Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Čer...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...