Autobiografie zpěvačky Britney Spears vyjde v češtině

Autobiografie zpěvačky Britney Spears vyjde v češtině

Tisk

Britney kniha200Na tohle fanoušci a fanynky popmusic dlouho čekali. Životopis zpěvačky Britney Spears, který ve světě zaujal miliony čtenářů, posbíral prestižní ocenění a zbořil žebříčky prodejů, vyjde i u nás. Český překlad otevřené zpovědi kontroverzní popové princezny přináší nakladatelství Bourdon.


Britney Spears je jednou z nejpopulárnějších umělkyň historie populární hudby. Zpěvačka takových hitů, jako je Baby One More Time, Toxic nebo Piece of Me, během své čtvrtstoletí dlouhé kariéry posbírala všechna myslitelná ocenění, například Billboard Music Award, MTV Video Music Award, dokonce i nejprestižnější cenu, Grammy. Nyní se vrhla i na knižní trh. Čekal se trhák. A dostavil se.

Kniha The Woman in Me (Žena ve mně) vyšla v angličtině koncem loňského roku. Jen v USA se jí prodaly přes dva miliony výtisků, z toho přes milion v prvním týdnu. Stala se nejpopulárnější biografií podle čtenářů respektovaného portálu Goodreads, dokonce dosáhla na cenu Goodreads Choice Awards 2023 za nejlepší životopis. Porazila tak knihy jiných světoznámých celebrit včetně prince Harryho, Paris Hilton nebo Pamely Anderson.

Vůbec na ní nezáleželo

Zpěvačka v knize zcela otevřeně popisuje své zážitky z hudebního průmyslu. V minulosti vystupovala s takovými hvězdami jako Madonna, Michael Jackson nebo skupina Aerosmith. Vždy vypadala perfektně a odvedla skvělý výkon. Její vášeň pro hudbu a taneční choreografie ohromovala i ty, kteří nejsou příznivci popu.

Jenže jaký byl skutečný život nejsledovanější hudební hvězdy přelomu milénia? Co skutečně zažívala holčička, která se na pódiu objevila již ve svých devíti letech? Dospívající dívka, jež podepsala svou první nahrávací smlouvu ve svých patnácti letech? A co žena, nad níž ve 28 letech převzala kontrolu rodina, aby ji v rámci nedůstojného opatrovnictví ovládala?

Britney v roce 2008 po sérii nervových zhroucení, kdy každý den plnila titulní stránky bulváru, skončila v psychiatrické léčebně. V tu chvíli se všichni obávali, že jí jde o život. Soud proto svěřil plnou kontrolu nad osudem mladé ženy jejímu otci. Jenže přechodné opatření se nakonec pořádně protáhlo. Otec nad Britney vládl celých 13 let. Dospělá žena nemohla rozhodnout ani o tom, zda si může vzít milovaného muže nebo s ním mít dítě. „Trýznili ji,“ konstatoval po přečtení knihy prestižní časopis TIME.

Šokující otevřenost

Detaily kontrolovaného života s všudypřítomnými paparazzi v zádech vám nedovolí knihu odložit. Britney popisuje, jaké to je, když člověk ztratí možnost rozhodovat o svém vlastním životě. Když hledá svou osobnost, ale ti nejbližší – členové rodiny – vám ji chtějí vzít a přetvořit vás v to, co nejvíce vyhovuje jejich záměrům.

„Pohled do mysli Britney Spears vás vtáhne a nepustí, dokud nedočtete poslední stránku,“ popisuje Sylvie Pilipová, ředitelka nakladatelství Bourdon. „Čekejte pozoruhodnou upřímnost. Svérázný humor. Budete obdivovat obrovskou sílu ženy, která dlouho toužila sama odvyprávět svůj příběh. Podle svých vlastních podmínek. A povedlo se jí to až nyní.“

Sama zpěvačka ke knize podotkla: „Snad pomůže lidem, kteří se cítí osamělí, zranění nebo jsou nepochopení.“

Britney Spears

Popová ikona Britney Spears je držitelkou několika platinových desek, nositelkou ocenění Grammy a jednou z nejúspěšnějších a nejuznávanějších umělkyň na hudební scéně. Celosvětově prodala přes 100 milionů desek, v roce 2021 ji časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností světa a její album Blackout bylo v roce 2012 zařazeno do knihovny a archivu Rokenrolové síně slávy. Britney Spears žije v kalifornském Los Angeles.

Britney kniha

V češtině vyjde kniha v nakladatelství Bourdon pod názvem Žena ve mně v květnu 2024.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

I smrt může být uměleckým dílem

smrt jako umeni 200V nakladatelství Metafora vyšel první díl nové detektivní série Policajtka a mystik s názvem Smrt jako umění.

 

...

Divadlo

Homo eroticus - zajímavý projekt brněnského divadla Buran Teatr

Homo eroticus 2Koncem září uvedlo profesionální divadlo plné mladých lidí erotickou baladu Homo eroticus, aneb láska v době těla. Režisérka Gabriela Ženatá spolu s týmem realizátorů vytvořili férii, složenou z několika obrazů, ve kterých se bez obalu ...

Film

Jak žena zvelebila park ve Versailles

kral 200Jedním z filmů, které ve čtvrtek 19. března zahájily letošní Febiofest, byl v předpremiéře uvedený anglický (a anglicky mluvený) snímek Králova zahradnice. Jedná se o další ukázku toho, jak umějí (či neumějí) režírovat uznávaní herci - v tomto případě ...