Jiří Havran/ from architecture 2009 – 2012 aneb Fotografujeme severskou architekturu

Jiří Havran/ from architecture 2009 – 2012 aneb Fotografujeme severskou architekturu

Tisk

jiri havran norska architekturaPražská Galerie Jaroslava Fragnera ve spolupráci s galerií ROM v Oslu připravila výstavu předního fotografa norské architektury Jiřího Havrana. Výstava představuje několik fotografických cyklů z posledních tří let - např. Národní turistické trasy. Na fotografiích si můžeme prohlédnout, jak vypadá unikátní severská architektura, jak vypadají odpočívadla, vyhlídky a jiné zajímavosti podél vybraných komunikaci v Norsku či Suldal kraft (norskou brutalistickou architekturu).

Spoluzakladatel galerie ARFO a nakladatelství ROM Jiří Havran žije od roku 1974 v Oslu, kde si vybudoval pozici uznávaného fotografa architektury: Dále spolupracuje s předními norskými ateliéry. Série vystavených fotografií je mimo jiné ještě doplněna fotografiemi české brutalistické architektury 60. a 70. let a sérií Červené prostory (kostel v Øvre Årdal postavený z červených cihel v 60. letech). Výstavu doprovází cz-en katalog.

„Současná norská architektura 7“

My jsme se mohli s tvorbou Jiřího Havrana částečně seznámit již v létě v GJF. Jiří Havran byl jedním z vybraných autorů fotografií pro vynikající putovní výstavu nedávných realizací norských ateliérů „Současná norská architektura 7“ vytvořenou Národním muzeem umění a architektury, která se setkala s nebývale velkou diváckou odezvou. Snahou výstavy bylo doložit, shrnout a pokud možno definovat projevované tendence a odlišit to, co je typicky norské.

jiri havran norska architektura

Národní turistické trasy v Norsku

Norská správa veřejných cest již od roku 1997 plánuje a provádí na turistických stezkách a trasách menší úpravy, též ocení turisté a cestovatelé. Program nabral na intenzitě po roce 2005, kdy bylo realizováno přibližně 50 projektů, z nichž mnohé jsou dílem mladých architektů. Předmětem úprav jsou odpočívadla, vyhlídky, schodiště, sestupy k vodním zdrojům, nebo výšlapy do horských svahů,kavárny,různé expozice a informační centra.

jiri havran norska architektura

Záštitu nad výstavou převzal norský velvyslanec

Výstava byla připravena ve spolupráci s galerií ROM / KUNST + ARKITEKTUR a jejím ředitelem Henrikem der Minassian a záštitu nad ní převzal norský velvyslanec, J. E. Jens Eikaas. Na autorské výstavě se podílel a předmluvu do katalogu napsal renomovaný norský historik umění Per Bj. Boym. Zájemce o norskou architekturu jistě potěšila přednáška s promítáním, na které Jiří Havran představil svými fotografiemi dějiny architektury v Norsku od středověku po současnost. Snímky staveb vznikly pro řadu publikací nakladatelství ARFO, které se věnuje architektuře a při jehož vzniku stál právě tento fotograf. Přednáška Historie norské architektury ve fotografii se konala v předvečer zahájení výstavy ve středu 24. října od 19.00 hodin v Galerii Jaroslava Fragnera.

jiri havran norska architektura

Ze života Havrana

Jiří Havran (*1953 Teplice) v roce 1969 s rodinou emigroval. V současné době žije a tvoří od roku 1974 v norském Oslu, kde vystudoval fotografickou školu a věnoval se především dokumentární fotografii, momentkám z ulice. V polovině 80. let se začal věnovat architektuře, už u ní zůstal a postupně se etabloval jako jeden z předních fotografů architektury. Podílel se na vzniku řady publikací o moderní i lidové architektuře. Vystavoval na mnoha samostatných i skupinových výstavách v Norsku i zahraničí. Fotografování architektury se tedy intenzivně věnuje od konce 80. let, kdy rovněž založil fotostudio a nakladatelství ARFO spolu s architektem Martinem Roubíkem (1949 - 2008).

Galerie Jaroslava Fragnera
Betlémské náměstí 5a
Praha 1
26. 10. - 9. 12. 2012
Otevřeno: úterý .- neděle : 12.00 – 19. 00 hodin
Vstupné: dospělí 40 Kč/ studenti 20 Kč
www.gjf.cz

Autor foto: Jiří Havran


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava amatérskej fotografie AMFO Trenčianskeho kraja „Fotografujte, prosím, viac život okolo seba”

amfo200Vo výstavných priestoroch Trenčianskeho samosprávneho kraja predstavitelia Trenčianského osvetového strediska zorganizovali výstavu amatérskej fotografie AMFO Trenčianskeho kraja.

...

Literatura

Člověk Nula – Smrt není

clovekSmrt není. Počet populace na zemi se ustálil na třech miliardách lidí. Nikdo už doopravdy neumírá, pouze postoupí pauzu, aby se pak zrodil do jiného těla. Dostane ink – kód předchozího majitele a dál pokračuje ve společné existenci. Rodina jako taková už neexi...

Divadlo

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...

Film

SLADKÝ ŽIVOT: Nová komedie od tvůrců hitu Ženy v běhu

sladky zivot200Dne 14. března bude mít v kinech premiéru komedie SLADKÝ ŽIVOT, která vznikla pod vedením producenta a režiséra Tomáše Hoffmana. Nyní se představuje prostřednictvím traileru a filmového plakátu.

...