Klášter po opravě slouží jako moderní kulturně-vzdělávací centrum

Klášter po opravě slouží jako moderní kulturně-vzdělávací centrum

Tisk

klaste200V Českém Krumlově se koncem listopadu pro veřejnost otevřel opravený komplex klášterů minoritů a sv. Kláry z poloviny 14. století. Rekonstrukce trvala více než pět let. Jedna z nejvýznamnějších památek města až donedávna unikala zájmu odborné i laické veřejnosti.

 

Unikátní trojklášteří je po zdejším zámku druhým největším památkovým objektem v Českém Krumlově, který patří k nejnavštěvovanějším místům v České republice.Revitalizací areálu klášterů získal Český Krumlov v historických objektech moderní kulturně-vzdělávací centrum. Návštěvníci si mohou v areálu prohlédnout výstavy věnované středověkému klášteru minoritů, umění a lidským dovednostem a výstavu o životě klarisek, nebo o historii pivovarnictví v regionu. Součástí areálu jsou i řemeslné dílny; kovářské, knihtiskařské, nebo sklářské a lidé se při prohlídce dostanou i pod historické krovy klášterů. K zajímavostem patří i venkovní expozice orloje, či jeřábu. Kláštery v Českém Krumlově budou nabízet programy pro odbornou i laickou veřejnost po celý rok. Cílem je zprostředkovat návštěvníkům klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.

klaste0

 

Kláštery a jejich historie

Rozsáhlý soubor budov klášterního komplexu minoritů a klarisek se rozprostírá na mírných svazích severního meandru řeky Vltavy při východní straně Latránu.
Klášter minoritů byl založen v polovině 14. století držiteli jihočeského panství – Rožmberky. Stávající podoba kláštera vychází z několika významných stavebních etap, zahrnujících založení kláštera ve 14. století, jeho pozdně gotickou úpravu a barokní přestavbu, probíhající v 17. a 18. století, která komplexu dala jeho stávající podobu.
V pohnuté novodobé historii byl krumlovský klášter využíván jako vojenské učiliště, sloužil k ubytování panských úředníků, později zde sídlily různé vzdělávací instituce, či se zde skladovaly nejrůznější komodity; to se neblaze podepsalo na stavu objektů. Část z nich byla ještě v 90. letech 20. století využívána k sociálnímu bydlení a před začátkem komplexních oprav v roce 2014 byly některé interiéry i fasády v dezolátním stavu.
Celý areál prošel rozsáhlou revitalizací. Během ní v bývalých klášterních objektech vzniklo moderní kulturně vzdělávací centrum. Českokrumlovské kláštery přibližují široké veřejnosti klášterní život, kulturu, historii a umění daného období.
 
www.ckrumlov.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

VinCafe: „Zákazníci často odcházejí příjemně překvapení - nejlépe pak s lahvinkou v ruce“

VinCafe 200V dubnu tohoto roku se ve Zlíně otevřelo VinCafe – vinotéka s kavárnou. Dobré víno, výborná káva, lahodně vypadající dezerty, to vše v útulném prostředí ve stylu Provence. VinCafe vede matka s dcerou a my oslovili tu mladší z nich, Patricii Hluští...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

David Frej, Jiří Kuchař: Zdravé střevo

zdrave strevo200Někdy je až s podivem, že na nás náš vlastní žaludek má ještě žaludek. Někdy je až s podivem, že to s námi střeva ještě vydržela… Chtělo se mi čas od času povzdychnout si nad knihou MUDr. Davida Freje a Jiřího Kuchaře:

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

První opravdová česká fantasy pohádka nemá na domácí půdě konkurenci

princezna zakleta v case200Českým filmovým pohádkám neodzvonilo! Princezna zakletá v čase dvaatřicetiletého režiséra Petra Kubíka je toho jasným důkazem. Řadí se k tomu nejlepšímu, co současná domácí tvorba může nabídnout. Co je však podstatn...