Naše fotoreportáž – Od koňky k metru

Naše fotoreportáž – Od koňky k metru

Tisk

mhd 200Mezi technická muzea v Praze patří také Muzeum MHD, otevřené v roce 1993 v památkově chráněné vozovně ve Střešovicích. Vozovna patří k nejstarším průmyslovým stavbám svého druhu. Byla postavena roku 1909 pro potřeby Elektrických podniků královského hlavního města Prahy a původnímu účelu sloužila až do roku 1992, kdy byla upravena pro muzejní účely.

 

Ve stálé expozici zdejšího muzea najdou návštěvníci desítky kolejových i silničních vozidel, ale i různá speciálních zařízení, modely vozů, dobové fotografie, jízdenky, plánky, výkresy a další archivní dokumenty. Železniční muzeum NTM zapůjčilo do Střešovic řadu předmětů, které doplňují expozici.

mhd2

V současné době je Muzeum MHD součástí tzv. Jednotky historických vozidel Dopravního podniku hlavního města Prahy. Muzeum je otevřeno od dubna do 17. listopadu o sobotách, nedělích a svátcích od 9 do 17  hodin.

mhd4Foto: autor, www.dpp.cz

mhd9


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

JAK A PROČ PSÁT RODOVOU KRONIKU?

frantovapomykalova200Více o kurzech, které nemají v České republice obdoby, přestože genealogických spolků a společností je již desítky let plno, se dočtete v rozhovoru s lektorkou Zuzanou Pomykalovou, členkou České genealogické a heraldické společ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Proč? Všechny odpovědi najdete v Silu

silo-200Sci-fi román Hugha Howeye „Silo“ před námi leží jako nezodpovězená otázka, a je také tak celý koncipován. Autor před čtenáře klade neustálá Proč, a když jej pořádně rozparádí, stejně logicky na ně odpovídá. Je to bichle, ale stojí za to ji číst.

<...

Divadlo

Kulturní centrum Vzlet uvádí celovečerní divadelní inscenaci Příchozí, která tematizuje život lidí s tělesným postižením

Příchozí perexCelovečerní divadelní inscenace Příchozí, kterou v dnešní premiéře uvedlo kulturní centrum Vzlet, propojuje na jevišti lidi s tělesným postižením s herci. Podává téma života s handicapem jako silnou metaforu pro setkávání s čímkoliv novým,...

Film

Navštivte v Liberci Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm

anifilm 200Nová opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu neomezují filmová představení, Anifilm proto proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem, který naleznete zde: http://www.anifilm.cz/cs/progra...