Kam až vás může dovést touha bloudit a objevovat?

Kam až vás může dovést touha bloudit a objevovat?

Tisk

mista kam se nechodi perexKdyž v sobě najdete potřebnou odvahu a vydáte se na cesty, musíte počítat s tím, že pravděpodobně budete čelit určitým komplikacím. Většina z nich vyplyne z kulturních rozdílů nebo z kulturního šoku, ty další jsou pouze dílem náhody.

 


Kromě toho, jak se vypořádat s nečekanými problémy, je potřebné znát i další informace a položit si několik otázek. Jaké je to cestovat sám a je to bezpečné? Jak navázat přátelské vztahy s lidmi v oblastech, do kterých cestujete? A hlavně – proč vlastně cestuji a jak přesně to obohacuje můj život?

Kam až vás může dovést touha bloudit a objevovat?
Když v sobě najdete potřebnou odvahu a vydáte se na cesty, musíte počítat s tím, že pravděpodobně budete čelit určitým komplikacím. Většina z nich vyplyne z kulturních rozdílů nebo z kulturního šoku, ty další jsou pouze dílem náhody. Kromě toho, jak se vypořádat s nečekanými problémy, je potřebné znát i další informace a položit si několik otázek. Jaké je to cestovat sám a je to bezpečné? Jak navázat přátelské vztahy s lidmi v oblastech, do kterých cestujete? A hlavně – proč vlastně cestuji a jak přesně to obohacuje můj život?

Cestopis o místech, které turisti moc nenavštěvují
Tyto otázky si musel zodpovědět i Jakub Venglář, cestovatel a autor blogu Za horami.cz, který se rozhodl vydat své cestovatelské zážitky i knižně. Svou prvotinu nazval Místa, kam se nechodí a – jak už ostatně napovídá samotný název – představuje v ní netradiční místa, kde běžný turista nezavítá. To však neznamená, že nestojí za návštěvu. Právě naopak!

Zážitky, rady i tipy na články, které je dobré si pročíst
V úvodu knihy najdete Cestovatelský životopis, ze kterého se dozvíte, kterou krajinu a kdy Jakub navštívil. Těšit se můžete na autentické příhody z Ázerbájdžánu, Indie, Tádžikistánu, Ruska a Číny. Jen velmi málo prostoru je věnováno oblíbeným turistickým cílům, jako je například Tádž Mahal. Proto knihu ocení zejména cestovatelé, kteří milují objevování neznámých míst.

Mezi příběhy z cest jsou vložené krátké kapitoly plné praktických rad. Dozvíte se, jak plánovat jednotlivé cesty, jak se vypořádat s kulturním šokem a adaptovat se, jak řešit průšvihy na cestách a mnoho jiných praktických informací. Pokud autor některé téma více rozvíjí na svém blogu, doplní k textu také URL adresu konkrétního blogového článku.

Příjemným bonusem jsou nádherné fotografie, které dokonale doplňují čtivé a humorem protkané texty.

mista kam se nechodi

Místa, kam se nechodí
Autor: Jakub Venglář
Žánr: cestopis
Vydáno: CPress, 2020
Počet stran: 240
Místa, kam se nechodí/Albatrosmedia

Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vlastní nakladatelství znamená pro autora svobodu,“ myslí si spisovatelka Markéta Harasimová. Co ji přivedlo ke psaní a jak si vybírá náměty svých románů?

Harasimova perexMarkétu Harasimovou asi není třeba představovat. Tato úspěšná autorka napsala již 32 knih, z nichž dvě nejnovější – Gaslighter a Kudlanka – vyšly v minulém roce. Nahlédněte do jejího spisovatelského světa a zjistěte, co se ukrývá za obálka...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Hořící drát – mistrně elektrizující zážitek

HORICI DRAT 200Pokud znáte knihy Jefferyho Deavera, ve kterých vystupuje Lincoln Rhyme, geniální kriminalista, víte, že si autor se čtenáři pohrává jako kočka s myší. Tentokrát si vzal na mušku neviditelného protivníka – elektřinu – nebezpečí, které je...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Evoluce: Krotitelé sci-fi hmyzu

altFilm Evoluce se od svého vzniku v roce 2001 těší stálé oblibě a nezestárnul dodnes. I na béčkové počítačové animaci totiž můžeme vidět, jak by se život vyvíjel, kdyby nešlo o náhodu, ale jakýsi akcelerovaný záměr.

...