Lucie Výborná jako tulák po hvězdách a holka do nepohody

Lucie Výborná jako tulák po hvězdách a holka do nepohody

Tisk

mezi svety perexNovinářce, rozhlasové a televizní moderátorce Lucii Výborné koluje v žilách dobrodružná krev, kterou je nutno čas od času okořenit adrenalinem, serotoninem a pořádnou dávkou endorfinů. Z poklidného přístavu rozhlasového studia si tedy odskakuje točit rozhovory pro unikátní televizní pořad Extreme Interviews, kde zpovídá nejrůznější osobnosti v neobvyklých situacích a v náročném prostředí. V knize Mezi světy však vypráví o sobě. O své vášni pro hory, touze po poznání, o přátelích a lidech, kteří ji nejvíce ovlivnili, a také o momentech prozření či okamžicích na hraně bytí a nebytí. 

Prostřednictvím deníkových záznamů se s ní čtenáři vydávají na vrcholky hor, do mrazivých končin Antarktidy, mezi české vojáky do Afghánistánu nebo do surfařského ráje na Havaji. Vysoko, daleko, hluboko, nebo možná ještě lépe: co nejvýš, co nejdál, co nejhlouběji. Teprve tam zažívá opravdové štěstí. A přestože jako profík vypráví a píše o expedicích na osmitisícovky, stává se pro ni samotnou horolezení věcí čím dál intimnější a v těch nejhezčích chvílích se jí nechce říkat vůbec nic. Máme tedy kliku, že se přeci jen o nějaké ty zážitky podělí, že si o nich můžeme přečíst a prohlédnout si pro mnohé z nás nedosažitelná místa alespoň na fotkách.

Přestaň zírat a staň se tím, co vidíš. Splynutí je cíl
Nejvíce zastoupené jsou pasáže o horách, na mě však udělala nejhlubší dojem kapitola věnovaná ostrovu Oahu. Sopečné hory a pláže, jejichž břehy omývá nekonečný oceán. Na obřích vlnách se prohánějí surfaři. „Lidé, kteří podlehli něčemu tak energeticky silnému, že jakákoli droga je proti tomu jako párek v rohlíku na hlavním nádraží.“ (úryvek z knihy) A Lucie Výborná dále píše: „Myslím, že ten klid dělá taky přítomnost oceánu, ten pohled do nekonečna. Zírat na něco, co tě přesahuje, může mít filosofický rozměr. Pak je ale ještě vyšší stadium: přestat zírat na vlny a stát se jimi.“ Ačkoliv v knize je více filosofických úvah, tak tato asi nejlépe vystihuje důvod toho věčného puzení. Důvod, proč se lidé vydávají na místa odlehlá a více či méně nebezpečná. Právě tam se dají zažít okamžiky krystalického bytí.

Hvězdy jako útočiště
Vsadím se, že kdyby Lucie mohla, vydala by se i do vesmíru. „Nechci se nikdy nechat připravit o úžas dítěte nad krásou světa, nad detailem v každém krystalku ledu. A rozum, ten mi zase říká, že jsme přišli z hvězd, že jsme hvězdný prach a prach jednou budeme. Hvězdy jsou moje útočiště, když mi zoufale chybí sdílení a připadám si sama. Vlezu si na oblohu, počítám je, a osamění mizí s příchodem nekonečna.“ Obsahem knihy tedy zdaleka nejsou jen cestopisné údaje, vyprávění o zdolávání vrcholů a extrémních výkonech. Přirozenou součástí jsou i velmi osobní poetické vsuvky a několik vyznání lidem, kteří prošli životem Lucie Výborné a zanechali v něm svoji stopu. Podobnou, jakou zanechává ona v těch našich.

Světy, mezi nimiž se Lucie Výborná pohybuje, jsou velmi pestré, stejně jako obsah její knihy. Myslím, že titul osloví nejen „lidi z jejího kmene“, ale každého, kdo má rád přírodu, kultivovaný projev a láká ho volání dálek. Fanoušci této sympatické "holky do nepohody" by si právě tento její počin rozhodně neměli nechat ujít.

mezi svety


Lucie Výborná mezi světy
Autor: Lucie Výborná
Nakladatel: Universum (EUROMEDIA GROUP, a.s.)
Vydáno: 2020/11
Počet stran: 312

Hodnocení: 95 %

www.euromedia.cz/mezi-svety/kniha/13701
www.knizniklub.cz/knihy/513636-mezi-svety


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

POKEC s Terezou Kostkovou a Liborem Boučkem

pokec 200Moderátorská esa Terezu Kostkovou a Libora Boučka veřejnost moc dobře zná. Co mají společného? Mají za sebou moderování velkých televizních show. Tereza bravurně uvedla (spolu s Markem Ebenem) StarDance…když hvězdy tančí, TýTý nebo Silvestr. Libor má v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Záhada, kterou předpověděla spiritistická seance
ImageDetektivky Agathy Christie patří k mým oblíbeným. Neteče v nich až tolik krve, nemusím dumat nad odbornými rozhovory forenzních vědců, dostávám jako čtenář všechna potřebná fakta, která zná i detektiv, takže si m...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Filmová sezona začíná

Filmova sezona perexV první polovině letošního října se v Praze doslova souběžně odehrají dvě filmové přehlídky: jednak LA PELÍCULA (ve dnech 6. – 8. 10.) zaměřená na španělsky mluvené filmy, jednak BE2CAN (ve dnech 5. – 12. 10.) přibližující díla ...