Destinace Sušicko – brána Šumavy nabitá zážitky

Destinace Sušicko – brána Šumavy nabitá zážitky

Tisk

Susicko 200Šumava je bezesporu perlou Čech. Turisté ji milují a sjíždějí se za jejím přírodním bohatstvím z celé republiky i z ciziny. Opomíjet by ale neměli ani bránu Šumavy, Sušicko. Tato destinace má hodně co nabídnout a je rozhodně chyba tudy jen projet.

 

 

Bohaté kulturní dědictví v podobě Šumavského trojhradí tvořeného hrady Kašperk, Velhartice a Rabí, kostelů, zámečků a regionálních muzeí je více než hodno bližšího prozkoumání. Vyžití na Sušicku najdou také profesionální a amatérští sportovci, a to v podobě turistických tras nebo cyklotras, zázemí pro vodáky a skvěle vybavených sportovišť.

V neposlední řadě Sušicko nabízí nepřeberné množství aktivit pro rodiny s dětmi. Ty se v Pošumaví výborně zabaví i při nepřízni počasí – v moderním aquaparku, v kině, při kurzu keramiky, návštěvou městské galerie SIRKUS nebo v přes léto otevřené herně umístěné v Galerii Hrádek. Přímo v srdci oblasti leží na zlatonosné řece Otavě město Sušice. Místo s jedinečným geniem loci poskytuje ideální zázemí pro výlety a objevování.

Kvalitní gastronomie, příjemné ubytování a hřejivá atmosféra malebného venkova nezatíženého davovým turismem, to je Sušicko. Prozkoumejte jedinečnou bránu Šumavy, místo nabité zážitky.

Susice 2

Kulturní poklady Sušicka

V šumavském podhůří se nachází tři monumentální středověké stavby – Kašperk, Rabí a Velhartice. Toto Šumavské trojhradí pořádá pravidelně takzvané Dny Šumavského trojhradí, na nichž mají návštěvníci možnost seznámit se nejen se zajímavostmi spojenými se zmíněnými hrady, ale také s jejich okolím. Hrad Kašperk byl postaven na příkaz římského císaře a českého krále Karla IV. a jedná se o nejvýše položený královský hrad v Čechách (886 m n. m.). Obranný hrad Rabí byl založen v první polovině 14. století a zajímavostí je, že při jeho obléhání během husitských válek přišel o své pravé oko Jan Žižka. Třetí ze staveb, státní hrad a zámek Velhartice, patří mezi nejromantičtější šumavské objekty. Jeho návštěvu si proto nesmí nenechat ujít žádný milovník historie a architektury. Vedle hradů si pozornost zaslouží i kostely, například kostel sv.Mořice na Mouřenci u Annína, zámečky – Zámek Hrádek a regionální muzea, mezi něž patří Muzeum nezamyslických kostelů, Muzeum šumavských minerálů ve Velharticích nebo Muzeum Lamberská stezka Žihobce.

Susicko 0

Tipy pro rodinné aktivity

Dovolená s dětmi na Sušicku je trefou do černého. Vedle sportovních aktivit a objevování historie se děti vyřádí v Galerii Hrádek, kde se nachází v několika patrech Zámecká herna komtesy Adély a Jana Ferdinanda. V ní si mohou hrát na dámy, gentlemany nebo vojáky. Dozví se o tehdejším stylu oblékání, stolování a písmu. V naučné herně pátera Ferdy se seznámí s dobovým kupeckým krámem a osvojí si informace z přírodopisu, zeměpisu a mineralogie. Součástí expozice je také každoroční sezónní výstava. Když je žádoucí děti trochu unavit, vyrazí se s nimi na paintball, do lanového centra nebo na lezeckou stěnu do Sušice. Vybírat se dá z mnoha zážitků. Zámek Hrádek nabízí adventure golf, Jiřičná zase jízdy na koních. Celou rodinu zabaví stanování, sjíždění Otavy v kanoi nebo na raftu, kolo nebo procházky. 

Susicko 1

Maximální vyžití pro milovníky cyklistiky a dalších sportů

Sušicko je skvělou volbou pro příznivce cykloturistiky. Nejznámější cyklotrasou je Otavská cyklostezka, která vede podél řeky a zvládnou ji i menší děti. V okolí se nachází nespočet dalších zajímavých cest vhodných pro cyklisty – například podél Lamberského panství nebo krajem Horažďovicka. Cílem může být třeba Frymburk, vesnička s největší koncentrací slunečních hodin u nás. Náruživí sportovci a majitelé elektrokol zase ocení Farmářskou naučnou stezku, která je náročnější, ale vede nádhernou krajinou. A pro ty, co hledají něco odvážnějšího, nabízí Sušicko keltské traily. Nedaleko Sušice z vrchu Sedlo, který byl kdysi obýván bájnými Kelty, vedou ty nejkrásnější a také nejtěžší trailové trasy v Čechách. Pošumaví je rájem pro celou řadu dalších sportů – na své si přijdou vodáci, ale i pěší turisté. Ti mají opravdu z čeho vybírat. Vydat se mohou k zapomenuté kapli na Dolejším Krušci, projít si některou z naučných stezek (Rýžování zlata, Šumavskými vesnicemi) nebo se jen tak toulat nezničenou přírodou. Přímo v Sušici se nachází bazén, hřiště na volejbal a fotbal, tenisové kurty nebo skatepark.

Susicko 3

Více informací a tipů na zážitky naleznete na webu Sušicko jako místo pro zážitky | Destinace Sušicko (susicko.cz).


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Goldflam: „Jsem veselý totální defétista, pesimista a katastrofista.“

Arnošt Goldflam je takový český renesanční člověk - píše knihy, scénáře, hraje v divadle i ve filmech, učí, a tak dále. V blízké době bychom ho měli vidět například v pokračování legendárního snímku Dědictví, o kterém si můžete...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Cesta běžce – fascinující pohled do bájného světa japonských běžců

Cesta bezce perexPohled do bájného světa japonských běžců přináší knížka londýnského rodáka Adharananda Finna Cesta běžce. „Náramné dobrodružství! Od první stránky jsem byl uchvácen,“ ohodnotil ji autor bestsellerů Christopher McDougall.

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

POWAQQATSI: druhý díl Qatsi trilogie na hodinu a půl pevně přiková k obrazovce

Powaqqatsi plakat  200V roce 1988 spatřil světlo světa druhý díl Qatsi trilogie, který jeho autor Godfrey Reggio nazval Powaqqatsi. Překlad znamená „život na úkor někoho jiného“ a vyst...