Šumavské podhůří je krásné za každého počasí

Šumavské podhůří je krásné za každého počasí

Tisk

Susice 200Říká se, že na Šumavě je krásně za každého počasí. Když je ale chladno nebo prší, tak to pro výlety do šumavské přírody ideální není. V tu chvíli se stává sázkou na jistotu návštěva Sušicka. Široký výběr indoor aktivit, skvělá gastronomie, galerie, muzea, výstavy, wellness... Zážitky, při kterých si odpočinete, naučíte se nebo ochutnáte něco nového, zasportujete si. Vyrazit na dovolenou do Sušice a jejího okolí znamená nedělat si starosti s nepřízní počasí, bez nejmenších problémů se vždy zabavíte.

V každém ročním období vám šumavské podhůří nabídne plejádu aktivit – od návštěvy některé z akcí kulturního centra Sirkus, přes sportovní vyžití na městských sportovištích, až třeba po absolvování keramického kurzu. Na Sušicku je prostě vždycky co dělat.

Indoor aktivity na Sušicku – za sportem i za kulturou

Řadu aktivit má pod patronátem přímo město Sušice. Pod něj spadá komplex městských sportovišť nabízejících veškeré sportovní vyžití. Moderní bazén, wellness s tradičními saunovými rituály, pravidelné sportovní kurzy nebo skvěle vybavená posilovna. Všech těchto kratochvílí si mohou návštěvníci užívat po celý rok. “Naše sportoviště jsou na nejvyšší úrovni a svou nabídkou uspokojí amatérské i profesionální sportovce. Máme rozhodně co nabídnout i rodinám s dětmi, ty si oblíbily především sušický aquapark,” popisuje ředitel Sportovišť města Sušice Lukáš Hamák.

Susice1bazen

Kulturní vyžití má na starost Sušické kulturní centrum – SIRKUS, které nabízí rozmanitou škálu akcí. Výběr je opravdu široký a akce jsou voleny tak, aby byly hodnotné a zároveň odpovídaly vkusu fanoušků nejrůznějších žánrů. Vyrazit můžete na divadelní představení, festival, přednášku nebo do moderního kina s příjemnou kavárnou. Stačí se podívat na web kulturasusice.cz a váš příští kulturní zážitek hned dostává jasné obrysy. Pod jejich patronát spadá též unikátní Sušická městská galerie SIRKUS. Potravu pro duši poskytují i další místní galerie – jako například soukromá galerie Netopýr v Žihobcích patřící manželům Frolíkovým nebo galerie Hrádek u Sušice s dětskou hernou v bývalém Špýcharu. Ale pozor, ta je otevřena pouze přes prázdniny. Minout byste neměli ani Finské kulturní centrum Stella Polaris v Žihobcích – malou galerii prezentující finské umění. Její návštěva je opravdu nevšedním zážitkem.

Susice2 Hradek

A nesmíme zapomenout na muzea, protože těch je tu až neuvěřitelné množství. Krásný mechanický betlém můžete obdivovat v Muzeu Šumavy. Sušicko má také muzeum řemesel v Nezdicích na Šumavě, muzeum řemesel na Rabí, muzeum kostelů v Nezamyslicích nebo muzeum šumavských minerálů Velharticích. Ideálně se nabízí vyrazit na některý hradů šumavského Trojhradí (Rabí, Kašperk, Velhartice) a jeho návštěvu rovnou spojit i prohlídkou muzea. To ale stále není všechno, Sušicko láká i do muzea dřevařství v Dlouhé Vsi nebo do muzea Lamberská stezka v Žihobcích. Zde si mohou zájemci vyzkoušet šaty kněžny Kateřiny nebo si prohlédnout, jak žijí stovky netopýrů na zámecké půdě.

Pro milovníky tradic tu máme několik sklářských ateliérů a brusíren. Vyhlášená je sklárna v Anníně, ateliér skla Gábor v Sušici a brusírna skla v Rajsku. Ve sklárně Liběnka v Hrádku u Sušice si zase vyzkoušíte, jak udělat ze skla vlastní výrobek. Jak se vyrábí skleněné šperky, vám ukáže ve svém ateliéru Alena Kyrálová. A koho zajímá spíše než sklo keramika, ať vyrazí do keramického ateliéru Stáni Sporkové Ptáčkové v Dlouhé Vsi – seznámí se tu s točením na kruhu, tvořením z hlíny a glazováním.

Susice3 sklarna

Když se unavíte v posilovně, při plavání, v muzeu nebo zhlédnutím celovečerního filmu, nové síly načerpáte v některé z vyhlášených kaváren. S čistým svědomím je možné doporučit Kafé Žebřík, The Coffeehouse, kavárnu Fialku, kavárnu Madam Čokoláda, kavárnu Galerie nebo Café Rejnička. Nikde nešlápnete vedle. A kdo není na kávu a zákusky, může se občerstvit půllitrem Sušičáku v pivovaru U Švelchů nebo ochutnat regionální lahůdku - biosýr Melcher z rodinné sýrárny. Ať prší nebo je sychravo, výletem do šumavského podhůří si zajistíte příval nových zážitků.

Více informací a tipů naleznete na Sušicko jako místo pro zážitky | Destinace Sušicko (susicko.cz).


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Svěží vítr po Padesáti odstínech šedi. Jota vydává erotický bestseller Božský bastard

Bozsky-bastard 200Po náletu milionů výtisků knihy o velikosti cihly s názvem Padesát odstínů šedi se na knižním trhu odehrává na chlup stejný zázračný proces, jaký proběhl po veleúspěchu upíří ságy Twillight. Najednou, z čista jasna se odevšad noří ti...

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

Predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián

Indian perexV bratislavskom Auparku sa 19. septembra uskutočnila svetová predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián. Ide o príbeh ako uviedol jeden z režisérov Patrizio Gente: „Do bohatého kreténa sa prevtelí duch starého indiánskeho náčelníka a pret...