Nejen moderátorka, ale i čtivá vypravěčka

Nejen moderátorka, ale i čtivá vypravěčka

Tisk

terezina dobrodruzstvi200V nakladatelství CPress vyšla kniha Terezina dobrodružství s podtitulem s krosnou, kufrem, kočárem. Její autorkou není nikdo jiný než známá moderátorka nejen Autosalonu Tereza Tobiášová, která díky zkušenostem s dětmi a cestováním přináší vtipné i praktické dílo.

 

Nejsem pravidelným divákem Autosalonu, ale když na něj narazím, tak se na něj většinou dodívám. Tereza Dobiášová je mi velmi sympatická a když jsem zjistila, že je nová kniha o cestování od ní, byla jsem moc zvědavá. Také jsem pak při čtení měla pocit, že jde o vyprávění nějaké mé známé, což bylo bezva.

V předmluvě autorka popisuje, že jde o knihu pro rodiče klasického typu, což jejími slovy znamená, „makám skoro furt, víkendy relaxuju, v létě se na týden urvu na dovolenou“ a také knihu o tom, jak se rozhoupat a vykročit z komfortní zóny.

Celkem se v knize nachází 9 kapitol s dovolenými a výlety odehrávajícími se od roku 2013 do 2022. Díky tomu můžete sledovat, jak se Tereze Tobiášové mění život i přístup a vše to dává smysl a zapadá do sebe. Vyprávění jsou doplněna praktickými vsuvkami například o tom, co je dobré si přibalit, nebo na co si dát pozor. Jedná se o něco navíc, což oceníte především ve chvíli, kdy vás Tereza naláká k nějakému výletu.

„Jo aha! To je pijavice! To není ten červ… No uf! Je to lepší varianta, že jo? Vždyť pijavice se lidem nasazovaly, aby jim ulevily. Tak to nebude tak vážné.
„Ona si k nám vlastně šla jako do hospody, napije se a odpadne,“ chci být vtipná, hlavně aby nebylo vidět, že jsem hysterická, a k tomu žoviálně rozhazuju rukama. Bohužel kolem mě právě prochází náš průvodce s mačetou. Prsty mi zavadí o čepel. Všichni strnou. Koukají na mě. Protože mačety tady nejsou na okrasu, ale mají svůj účel a nebrousí se jednou za pět let jako u nás doma nože. Jsou ostré. Moje prsty zázračně drží pohromadě. Trocha krve. Hahaha, usmějeme se na sebe. Zázračná Srí Lanka.“ (str. 134)

Byla jsem velmi mile překvapená, jak dobře se kniha četla. Původně jsem myslela, že si ji budu dávkovat a číst tak postupně, a nakonec jsem ji zvládla asi na dva zátahy. Mnohdy jsem tajila dech, jindy autorku obdivovala, nebo se smála. O spoustě věcí jsem také vykládala manželovi a musím říct, že bych klidně uvítala jednou tolik stránek. Ani mi nevadila horší kvalita fotografií a jejich menší formát, protože tentokrát pro mě nehrály tak důležitou roli. Každopádně, pokud bude mít kniha nějaké pokračování, určitě po něm sáhnu.

Tereza Tobiášová vystudovala Literární akademii se zaměřením na scenáristickou tvorbu. Její magisterská práce Dudatkové číslo byla vzápětí použita jako předloha pro film v rámci série Soukromé pasti s pozměněným názvem Tři do páru. Scenáristice se pak Tereza věnovala jako člen týmu píšící scénář seriálu Ulice. Jejím hlavním povoláním je dlouhodobě moderování, věnuje se mu naplno už od střední školy. Literární ambice zúročila právě v této knize.

 terezina dobrodruzstvi

Terezina dobrodružství
Autor: Tereza Tobiášová
Žánr: cestování, humor
Nakladatelství: CPress (Albatros Media)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 224
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/81796963/terezina-dobrodruzstvi/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s riaditeľkou Mestského divadla Trenčín Zuzanou Mišákovou

Zuzana-Misakova 200Situácia za posledné dva roky bola veľmi náročná. Každý sa s ňou vysporiadal inak. Zasiahla podnikateľov, cestovateľský ruch, no najmä umelcov, ktorých umenie je ich živobytie. To ako sa s danou situáciou vysporiadali a aký vplyv to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Válka růží 1 – Bouře

valka ruzi 200V březnu vydalo nakladatelství Plus historický román Conna Igguldena Válka růží 1 s podtitulem Bouře. Podíváme se do pohnuté historie nejen britského ostrova a necháme se strhnout jak postavami, tak barvitým líčením dějin.

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

hunger games200Záverečná časť úspešnej filmovej ságy, ktorá sa zaraďuje do žánru dystopických filmov. V druhej časti vrcholí vzbura jednotlivých krajov Panemu proti moci Kapitolu, ktorý ich dlhé roky utláčal a nútil sa zúčastniť krutých hier, v ktorých sa...