Bretaň očima spisovatelky Lucie Hlavinkové: Raz, Fréhel a Farní dvorce

Bretaň očima spisovatelky Lucie Hlavinkové: Raz, Fréhel a Farní dvorce

Tisk

Lucie HlavinkováDruhý den jsme naplánovali výlet na Mys Raz. Nemělo to být z našeho ubytování příliš daleko, jen 45 minut, řídil syn, muž navigoval. Po půl hodině, když jsme se začali ptát, za jak dlouho tam budeme, navigace ukazovala stále 45 minut a za dalších deset minut zas. Nakonec nám cesta trvala skoro dvě hodiny, vůbec netušíme, proč. Syn je řidič začátečník, nejezdí rychle, ale stejně to byla záhada. Možná to byla magie místa, na které jsme se vypravili, protože Mys Raz býval kdysi koncem světa. Staří Bretonci věřili, že duše zemřelých putují po smrti z tohoto mysu na blízký ostrůvek Sein. Došli jsme z parkoviště až na konec pobřeží a opravdu jsme měli pocit, že jsme na konci světa.

Já jsem pak zažívala i jiné pocity, protože mám dost velký strach z výšek a vadí mi, když ostatní lidé, zejména děti, lezou příliš na okraj různých srázů. Ale to nebylo nic proti tomu, když se syn rozhodl, že se vydá až na úplný, ale opravdu úplný konec pobřeží, aby ze sebe setřásl stres z řízení. Tím však na mě přivolal stres jiného druhu, nemohla jsem se na to vůbec dívat, šly jsme s dcerou raději k nedalekému keltskému kříži. Syn se naštěstí vrátil úplně v pořádku a mohli jsme se přesunout do městečka Locronan. Vůbec nevypadalo jako reálné místo, spíš jako kulisy k natáčení nějakého fantasy nebo historického filmu, bylo opravdu kouzelné. Všechny místní obchůdky prodávají jen řemeslné nebo ručně vyráběné zboží a na náměstí navíc vystupovali nějací artisté, iluze starých časů byla tedy úplně dokonalá.

Lucie Hlavinková

Poslední večer na prvním ubytování jsme si uspořádali večeři po nákupu v místním supermarketu. Procházeli jsme uličkami v úžasu, nabídka jídla se prostě absolutně nedá srovnat s tou v našich obchodech, rozmanitost a kvalita jsou bohužel neporovnatelné. Jenom český chleba nemá konkurenci, ten mi chybí v každé zemi, možná jen německý se mu trochu podobá…

Další den jsme se přesouvali do jiného ubytování, cestu jsme využili k návštěvě tzv. Farních dvorců. Jsou to unikáty, nikde jinde než v západní Bretani se nevyskytují. Jedná se o zdmi obehnané areály kolem kostelů, které místní vesničtí umělci zdobili, aby se navzájem triumfovali, kdo bude mít hezčí výzdobu. Začali s tím už v 15. století a pokračovali až do století osmnáctého. Sochy a obrazy se liší od obvykle vysoce profesionálních v katedrálách větších měst, tady jsou neumělé, ale zpracované s láskou a pýchou na svoji vesnici, tudíž dojemné.

Lucie Hlavinková

Další zastávkou na cestě byl mys Fréhel s obřím majákem. Když jsme přijeli na parkoviště, bylo na místní poměry horko (teplota se většinou držela kolem 23 stupňů), kolem všude kvetl vřes v krásném kontrastu s nějakými žlutými květinami a my se vypravili prozkoumat další kus úžasného pobřeží. Když spadly první kapky, moc jsme se nevzrušovali, ale nebyli jsme vůbec připraveni na to, že v zemích u moře prší trochu jinak než u nás, a po prvních nesmělých kapkách se strhla hotová průtrž mračen, takže jsme vmžiku byli mokří skrz naskrz.

Dobře, že se nám to stalo zrovna v den, kdy jsme měli kufry v autě, protože jsme se mohli převléknout, strávit další dvě hodiny v autě v mokrém oblečení by nebylo nic příjemného. Nové ubytování bylo o několik levelů lepší než to předchozí, i když bylo levnější, ručníků tu například bylo habaděj.

Lucie Hlavinková

Foto: archiv Lucie Hlavinkové

https://www.lucie-hlavinkova.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Sylva Lauerová ví, jak zkrotit drzé opice

200lSpisovatelka a básnířka Sylva Lauerová je autorkou, která se rozhodně nebojí otevírat tabuizovaná či hůře stravitelná témata. Ve svých románech i básních se dotýká hlubin lidské psychiky, duchovna, různých podob lásky a sexu, společenských témat. Díky tomu, že ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Díky Hledačům světla se ocitnete v Nigérii

hledaci-svetla200V Nakladatelství HOST vyšla kniha Hledači světla, podle které se připravuje celovečerní film a jejíž inspirací byl skutečný případ veřejného lynče.

 

...

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

Poslední hostina začíná, děsivý Den díkůvzdání se blíží

den dikuvzdani200Dlouho očekávaný horor Eliho Rotha Den díkůvzdání s Patrikem Dempseym v hlavní roli vstoupí do kin ještě tento rok. Žádné klišé o Dni díkůvzdání a vrahovi ale od Rotha, který proslul svými předchozími horory, nečekejte. Poté, co se Černý...