Bretaň očima spisovatelky Lucie Hlavinkové: Mont St. Michel

Bretaň očima spisovatelky Lucie Hlavinkové: Mont St. Michel

Tisk

Lucie HlavinkováZlatým hřebem celé dovolené byla návštěva opatství Mont St. Michel na ostrůvku poblíž pobřeží. Technicky už není v Bretani, ale v Normandii, ale reálně bylo hned poblíž. Před lety jsem o tomto místě viděla dokument a hodně jsem si přála ho vidět, prý je po Eiffelově věži druhým nejvíce navštěvovaným turistickým místem ve Francii. Vypadá jako zámek z pohádky a skutečně prý byl inspirací pro disneyovku Na vlásku.

Nemyslela jsem si, že se podaří ho někdy vidět, davy lidí mě dost odrazovaly, ale v dnešní době lze koupit lístky dopředu on-line a to zásadně mění situaci. Na turisty jsou zde dobře připraveni, auto necháte na obřím parkovišti a dopravíte se buď malým autobusem, nebo pěšky. My jsme zvolili tříkilometrovou cestu pěšky, abychom si vychutnali postupné přibližování se k tomuto místu (a taky abychom zvýšili počet kroků za den, můj telefon mě totiž pohoršeně napomíná, když nedosáhnu alespoň průměru). Dříve byl ostrůvek od pevniny úplně oddělený a dalo se k němu dostat jen za odlivu, nyní ho spojuje s pobřežím most a místo moře zůstalo bahno. Prý se to bude muset nějak řešit, způsobilo to menší ekologickou pohromu. Menší pohromou byly i davy v úzkých uličkách, dost jsme se jimi prodírali, ale nahoře v opatství už jsme měli díky předem zakoupeným lístkům přednost, vůbec jsme nestáli ve frontě a šli hned dovnitř. Rozloha opatství je nesmírná!

Lucie Hlavinková

Procházeli jsme z jedné obří místnosti do druhé, zdálo se, že nikdy nedojdeme na konec. Krásné klenuté stropy, rajský dvůr, hospodářské a obytné budovy, všechno působilo monumentálním dojmem. Byla tu i spousta drzých racků kradoucích turistům jídlo. Pro zpáteční cestu jsme zvolili autobus, zaplatili parkovné s tím, že máme 15 minut na opuštění parkoviště, a šli pro auto. Nebo jsme si mysleli, že jdeme, ukázalo se, že si nikdo nepamatujeme, kde jsme ho zanechali a rozloha parkoviště byla také obrovská, v Mont St. Michel prostě nejsou žádní troškaři. Dvanáct minut jsme se věnovali detektivní postupné rekonstrukci toho, jak jsme se sem s autem dostali a tři minuty jsme měli na odjezd, poté, co se nám ho podařilo najít. Podobalo se to únikové hře, ale bez nápovědy.

Lucie Hlavinková

Další zastávkou bylo městečko Cancale, proslulé svými ústřicovými farmami. Je to dost neobvyklá podívaná, když po mořském dnu vidíte za odlivu jezdit traktory mezi nádobami na pěstování ústřic. Na břehu byl trh, kde jednotlivé rodinné farmy prodávaly svoji sklizeň, jedna ústřice vyšla ani ne na dvacet korun. Já a dcera jsme ochutnávku s díky odmítly, manžel jich snědl pět a tvrdil, že je to ohromná pochoutka. Syn snědl jednu a jeho výraz byl velmi výmluvný, další už si nedal.

Lucie Hlavinková

Nepiju kávu, ale jsem dost závislá na pití zeleného čaje, za den vypiju minimálně čtyři velké hrnky, tady ve Francii jsem se pokoušela tyto svoje zvyky dodržet, ale všude měli zelený čaj jen s mátovou příchutí, který nepatří zrovna k mým oblíbeným. Zbytek rodiny kávu pije, ale moc spokojeni také nebyli, dokonce jednou, když si dcera objednala kapučíno, obdržela něco, co vypadalo, že už je druhá voda po použití kapsle v kávovaru. Pokud tomu tak nebylo, tak mají milovníci kávy ve Francii opravdu těžký život.

Lucie Hlavinková

Samostatnou kapitolou pak byla naše snaha o dorozumění. S angličtinou tady člověk vůbec nepochodí. Dokonce v půjčovně aut u letiště, kde lze předpokládat, že se většina zákazníků rekrutuje z cizích zemí, nám slečna ukázala na telefonu přeloženou větu Nemluvím anglicky! Pokaždé, když jsme spustili tím barbarským jazykem, odměnou nám byly opovržlivé pohledy, kroucení očí a další projevy pohrdání. V psané podobě jsou si angličtina a francouzština dost podobné, ale výslovnost je naprosto odlišná. Nezbývalo, než používat svých pět francouzských slovíček a postupně si rozšiřovat slovní zásobu, člověk musí být vynalézavý, slovo ručník si například budu pamatovat už napořád…

Lucie Hlavinková

Foto a text: Lucie Hlavinková

https://www.lucie-hlavinkova.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

„Jmenuji se Maryte a jsem katolička“ – slova, která mohou zachránit život

jmenujisemaryte perexNa začátku roku 1946 ve Východním Prusku vládnou tvrdou rukou vítězní Rusové. Berou si, co chtějí, a tyranizují původní německé obyvatelstvo. Malá Renata, její maminka, teta a sourozenci museli opustit hezký dům, kteří zabral...

Divadlo

Manželské vraždění jako dárek k výročí

manzelske vrazdeni perexNelekejte se, krev v tomto článku nepoteče. Řeč je o divadelní hře Manželské vraždění francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta, kterou si přidalo do repertoáru Městské divadlo Z...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...