Vánoční a předvánoční tipy na knihy pro děti z nakladatelství Pointa

Vánoční a předvánoční tipy na knihy pro děti z nakladatelství Pointa

Tisk

pointa vanoce 200V online nakladatelství Pointa vychází tři nové knížky, které potěší pod vánočním stromečkem malé čtenáře i jejich rodiče.

 

 

První novinkou je čistokrevná dobrodružná sci-fi pro děti s názvem Vesmírní pytláci od Petra Tomšů. Dvě děti na prázdninové cestě po galaxii narazí na bandu vesmírných pytláků a rozhodnou se jim nakopat zadky. Napínavé a humorné dobrodružství zaujme děti od 7 let i rodiče.

Druhou novinkou je knížka s názvem Pejsek a cesta na Měsíc, která je fantastickým příběhem o malém, obyčejném pejskovi, který se vydá do vesmíru a prožije velké, neobyčejné dobrodružství.

Třetím tipem na knížku pro děti od 7 let je Příběh Františky aneb hledání ztracených barev. Velkolepý příběh o dobrodružstvích Františky a její snaze obarvit černobílý svět jejích rodičů. Kniha pro děti a rodiče o znovunalezených barvách života!

Všechny tři dětské knižní novinky i spoustu dalších titulů je možné objednat na e-shopu Pointy a ve všech tradičních knihkupectvích nebo na e-shopech.

Vesmírní pytláci

Anotace

Tato kniha obsahuje dvě pozemské děti, kuchyňského robota s vadnou řečovou jednotkou, vesmírného pilota – bývalého astromariňáka, ultramoderní raketu s inteligentním palubním počítačem a smečku těch nejhorších pytláků z celé galaxie. Pytláci útočí na planety a loví ohrožené druhy exotických zvířat, které pak prodávají na černém trhu, což Kubu a Terku pěkně štve a rozhodnou se jim nakopat zadky. Podle výpočtů galaktického knižního robomozku na planetě Raamator je pravděpodobnost, že se vašim dětem kniha bude líbit, 97,3 procenta. Pokud jste robot, je úspěch stoprocentní!

O čem se v knize píše

O dvou sourozencích, Terce a Kubíkovi, kteří přesto, že žijí v daleké budoucnosti, milují stejné věci jako dnešní děti – zvířata, hračky, cestování, ale především smích a dobrodružství. A když se jim naskytne možnost zažít to největší dobrodružství, neváhají ani chvilku. Během pronásledování pytláků po různých planetách galaxie poznají mnoho odlišných mimozemských kultur s jejich obyvateli, plno exotických zvířat s fantastickými vlastnostmi a zažijí spoustu napínavých i vtipných situací.

Kniha je také o příbězích. Protože jestli děti něco milují ještě víc než hračky a zvířata, jsou to příběhy. Příběhy, které jim někdo vypráví nebo které si samy vymýšlí. Dobrý příběh v dítěti dokáže probudit vlastní fantazii, která vede k vytváření si vlastních světů ve své hlavě. A to je ten nejlepší vklad do jejich budoucnosti.

Pro koho je kniha určena

Sourozencům v knize je sedm a deset let. Kniha by se proto mohla líbit stejně starým dětem a každé bude fandit tomu svému. A protože mladším dětem budou číst knihu jejich rodiče, myslel autor i na ně. V textu najdou plno popkulturních odkazů, které je pobaví a rádi je dovysvětlí svým dětem, přičemž budou vypadat děsně chytře.

Proč knihu napsal

Jako kluk přečetl všechno, co se dalo. Všechno, co jen trochu smrdělo dobrodružstvím a exotikou. Od mayovek přes verneovky se dostal až ke sci-fi literatuře a k jejím klasikům. Teď, když má vlastní děti, chtěl jim otevřít stejné světy. Světy, které budou rozvíjet jejich fantazii, které je budou bavit, a přitom je ještě trochu poučí. Bohužel zjistil, že narazit v knihkupectví na pěknou dobrodružnou sci-fi pro děti je prakticky nemožné. Napsal proto jim i sobě vlastní knihu. Přesně takovou, jakou by chtěl sám číst, kdyby byl v jejich věku. Knihu bez zbytečného nabádání dětí k poslušnosti, ve které se naopak můžou vrhnout bezhlavě do nebezpečí. Knihu, u které se můžou bát i smát a ke které se můžou pořád vracet a pokaždé tam objeví něco nového.

Medailonek autora:

Už na gymplu pochopil, že psaní rozhodně není pro něj. Bohužel jako notorický čtenář ale psát chtěl. V roce 1998 založil satirický internetový server strach.cz, kde se od prvních nepříliš kvalitních textů postupně vypracoval až k ocenění Křišťálová lupa za nejlepší blog a k nominaci na literární cenu Magnesia Litera. Později také přišel na to, jak psané slovo oživit. Prošel si kurzem scenáristiky a začal psát divadelní hry, které na svých stránkách nabízí zdarma k dispozici divadelním spolkům. Dalším logickým krokem bylo napsání knihy. Tady je.

Vesmírní pytláci

Autor: Petr Tomšů

Žánr: Humorné dobrodružství pro děti (vhodné pro děti od 7 let)
Počet stran: 256
Datum vydání: 24. 10. 2022

pointa vanoce Vesmirni


Pejsek a cesta na Měsíc

Anotace

Uvažovali jste někdy, jaký život mají domácí mazlíčci? Po pravdě je to pořádná nuda. Venčení, granule, spánek a tak pořád dokola. Jeden pejsek chce ale od života víc než plnou misku a tři procházky denně. Vypravit se do vesmíru a být prvním psiskonautem na Měsíci se zpočátku zdá jako dobrý nápad – a hlavně přesný opak nudy! Podstoupit tvrdý výcvik a postavit si raketu z haraburdí, to se přece zvládne levou zadní. Jenže odpalem výprava do vesmíru teprve začíná – cesta se nakonec trochu zkomplikuje a návrat domů se ukáže jako pořádný voříšek.

Vydejte se s Pejskem na jeho cestu fantastickým vesmírem a třeba zjistíte, že dobrodružství nemusí být jen pro malé, odhodlané pejsky.

O čem se v knize píše

Knížka je o boji s nudou, o volání dobrodružství, o překonávání nástrah. O nadšení z cesty a zkoumání vesmíru i touze po domově. O tom, že každý někdy chce pryč z šedi všednosti, a o tom, že není nic špatného chtít do ní zase zpátky. A v neposlední řadě o výhodách přátelství s akvarijní rybičkou. Tento příběh by si měli přečíst všichni, kteří dokážou docenit příběhy bez „výchovného poselství“, zato nabité fantazií, hravostí a radostí. Kniha byla testována na psech (nelíbilo se jim to) i dětech (těm se líbila víc).

pointa vanoce pejsek2

Pro koho je kniha určena

Pro všechny děti a rodiče, kteří se občas nudí a uvažují, jaké by to bylo, vyrazit za dobrodružstvím a ten pytel nudy nechat za zády. Od jejich knížky nečekejte žádné ponaučení nebo snahu vychovávat, ale hlavně radost z cesty po neobyčejném vesmíru a z překonávání jeho nástrah. Kniha je také určena všem majitelům psů, kteří mají podezření, že jejich chlupatí přátelé na dvorku tajně staví kosmickou raketu.

Proč autoři knihu napsali

Tato kniha vznikla jako diplomová práce Leony Hlavinkové na Fakultě umění Ostravské univerzity v ateliéru obalového a knižního designu. Chtěla vytvořit knihu, která bude zábavná, hravá, poutavá, o dobrodružství a fantaskním světě a která zaujme nejen malé čtenáře, ale i ty velké. Knížka vznikla ve spolupráci s Ondřejem Pechníkem, který napsal skvělé texty, a Leona je doplnila ilustracemi. Nemá ráda utírání prachu z police, a proto doufá, že na jejich knihu se již prášit nebude.

Pejsek a cesta na Měsíc

Autorka: Leona Hlavinková, Ondřej Zabloudil Pechník

Žánr: Pohádka (vhodné pro děti od 5 let)
Počet stran: 112
Datum vydání: 14. 11. 2022

pointa vanoce Pejsek

Příběh Františky aneb Hledání ztracených barev

Anotace

Františka prochází se svým průvodcem a novým kamarádem Karlíkem kouzelným světem. Poznává pana Trudného, morousovitého psa Kvida, pana Sovu a v neposlední řadě se sblíží se svým bratrem Jindřichem. Ti všichni a mnoho dalších pomáhají obarvit svět její, ale i jejích rodičů, a to za pomoci představivosti, která je pro nás pro všechny v lecčem klíčová. Vyprávění předává myšlenku, že mysl je silným pánem, po tmě vždy následuje světlo, strach je dobrý pomocník, ale špatný rádce, a že pěstovat vzájemnou důvěru mezi rodiči a dětmi se vždycky hodí. Je plné metafor, nevšedních postav, humoru, alegorií a naděje a opírá se o základní jógové principy a respektující výchovu bez dogmat.

O čem v knize autorka píše

Protože jí přišlo, že klasických pohádek je už hodně, zvolila formu dobrodružného vyprávění, ve kterém nepíše o princeznách, čarodějnicích či vílách, ale o holčičce, která touží mít barevný život. Celá kniha je jednou velkou metaforou o tom, jak my dospělí ztrácíme schopnost radovat se a nabalujeme na sebe pouze více strachů. Františka prochází kouzelným světem, kde potkává spoustu zajímavých postav a kde zjišťuje, jak to celé je. Krom základních jógových principů.

Pro koho je kniha určena

Pro děti a stejně tak pro rodiče, protože to je vyprávění mnohovrstevnaté a člověk si z něj v každém věku odnese něco jedinečného. Příběh Františky je ale nejvhodnější pro děti mladšího školního věku, které jsou rády hloubavé, rády se vracejí ke stejným postavám a baví je sledovat vývoj a nečekané zvraty děje. Kniha nadchne rodiče, kteří jdou po hloubce, kteří neholdují kýči, vědí, že je dobré se sem tam zamyslet, zasmát, pokochat se útulným a kouzelným prostředím, dobře se najíst a zahřát u srdce. V neposlední řadě je kniha pro ty, kteří se chtějí seznámit s respektující výchovou skrze dobrodružný příběh, a pro ty, kterým je blízká jóga a jógová filozofie.

Proč autorka knihu napsala

Před víc jak šesti lety se autorka probudila s nápadem na nový článek ze světa jógy, který by propojil jógovou filozofii a psychologii s rodičovstvím. Článek vznikl a byl vyslán do světa. A jí se začal v hlavě rodit příběh o Františce, která žije v černobílém světě. Říkala si, že nemalé množství rodičů se ztrácí v šedi každodenní rutiny. Čas je pohltí a oni zapomínají, že život je barevný a pulzující, plný přítomného okamžiku. A že hlavním motorem dnů nemusí být strach, někdy až neadekvátně obří, ale radost a důvěra. Jak všichni víme, vůbec není jednoduché být nad věcí, věčně optimističtí a selektovat strachy jen na ty skutečně opodstatněné.

Protože autorce psané slovo není cizí, Františka vyklouzla na papír během několika měsíců. Společně se starší dcerou k příběhu malovaly akvarelem obrázky, aby si mohly celý Františčin svět vizualizovat. Hledání ztracených barev bylo na světě!

Medailonek autorky

Má ráda lidi, místa a věci, které mají ducha. Má ráda umělecká vyjádření všeho druhu a nemá ráda dogmata. Je mámou dvou dcer, manželkou kreativního muže a má za sebou pár pádů i vzestupů. Vystudovala obecnou teorii a dějiny umění a kultury na KTF UK v Praze. Skrze své tělo si našla cestu k józe. V průběhu let absolvovala kurz pro lektora hatha jógy, na České akademii jógy absolvovala kurz jógové filozofie a etiky pod FF UK, vzdělávala se na půdě FTVS UK v jógové terapii, učila se principům zdravého pohybu a v Indii nasávala další kontext s jógou. Je autorkou knihy Rodičovství jógovýma očima, jógová filozofie a psychologie jako cesta k dětem. Psaní je pro ni radost a terapie.

Příběh Františky aneb Hledání ztracených barev

Autorka: Marie Hledíková

Žánr: Pohádka (vhodné pro děti od 7 let)
Počet stran: 184
Datum vydání: 21. 11. 2022

pointa vanoce Pribeh Frantisky
Více informací:

pointa.cz
facebook.com/Pointa.cz
instagram.com/pointa.cz
blog.pointa.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Dům panenek děsí čtenáře

Dům panenekDům panenek je napínavý thriller, při jehož čtení vám bude běhat mráz po zádech. Mezinárodní bestseller je hlubokým ponorem do nemilosrdného Švédska, obchodování s lidmi a erotického průmyslu, ale také příběhem nehynoucího přátelství...

Divadlo

Komedie s Drábkem

drabek perexPřiznám se, že jsem si své dojmy z premiéry hry Jedenácté přikázání aneb Mucholapka nechala pořádně uležet. Ne snad, že bych byla tak líná anebo vytížená, ale ona je to s tím režisérem Drábkem prostě těžká práce. Je totiž jiný a ...

Film

Hořící keř zaplál

Hoorici ker 200Jen na HBO spatříme nový český film Hořící keř, který se vrací k tragickému, ale nikoli marnému protestu Jana Palacha proti posrpnové okupaci Československa. Řadí se mezi početné výpovědi ...