Odpovězte dětem na všechny zvědavé otázky o jídle

Odpovězte dětem na všechny zvědavé otázky o jídle

Tisk

Perex jídloJídlo s dětmi probíhá málokdy v klidu. Nechtějí, co mají na talíři, raději by si hrály a těžko jim vysvětlíte, proč si mají místo lízátka dát raději zeleninu. Díky této knize jim odpovíte na všechny zvědavé otázky a ukážete jim, co se v jejich těle odehrává.

Základem toho, aby děti byly ochotné jíst zdravé pokrmy, zkoušet nové chutě a nesklouzávaly k lákadlům průmyslové stravy je to, aby samy chápaly, proč je to důležité. Znaly své tělo, procesy, co se v něm odehrávají, vliv, který na něj strava má. Jenže jak jim to vysvětlit hravě a zároveň tak, aby to pochopily? I dospělí v tom často nemají jasno a navíc se jejich logika s tou dětskou často míjí.

Autorka Karolína Fourová, která se zároveň zabývá výživovým poradenstvím, přichází ve spolupráci s nakladatelstvím Pikola a Lukášem Tomským ze studia Tomski&Polanski illustration s bohatě ilustrovanou knihou, která vám může v tomto snažení být dobrým pomocníkem.

freecompress-20250513 131945

Knížka je na ilustracích doslova postavená. Stánky jsou z tvrdého papíru, takže si knihou mohou děti opakovaně listovat bez obav z roztržení. Příběh probíhá formou rozhovoru maminky s dcerou, která má ještě pejska Olivu. Na každé stránce maminka zodpovídá jeden dětský dotaz, jako co je to energie a jak se vezme v jídle, jak se k buňkám dostane to, co sníme, co dělá s tělem cukr, co jedí ve světě, nebo jaké má mít strava složky a proč. Zároveň spolu procházejí fantastickou krajinu s motivy lidského těla a procesů, které v něm probíhají. Děti tedy dostávají informace vytříbené a stručné, o to víc si je však mohou prožít díky obrázkům.

freecompress-20250513 131939

Kniha je psaná laskavě a vhodně i pro malé děti ve školkovém věku, jistě se ale bude líbit i školákům, se kterými můžete zapříst nadstavbové rozhovory a dohledat si další zajímavé informace.

Vzhledem k tomu, jak je téma zásadní a kolik dětí má v dnešní době s jídlem problémy, pokládám knihu za velmi přínosnou a povedenou. Našim dětem se moc líbí a určitě se k ní budeme často vracet, až přijdou na řadu zvědavé dotazy, nebo protesty nad brokolicovou polévkou.

freecompress-20250513 131916

Fotografie: Ludmila Bakonyi Selingerová

Anotace:
Zdravý a pozitivní vztah k jídlu si budujeme už od dětství. A záludné dětské otázky dokážou mnohé rodiče pořádně překvapit. Proč musíme vůbec jíst? A proč to nemohou být jen sladkosti? Moje první kniha o jídle, za níž stojí Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin a autorka dvou úspěšných bestsellerů pro dospělé a Lukáš Tomek z ilustrátorského dua Tomski&Polanski, pomůže dětem i rodičům na všechny důležité otázky týkající se jídla s hravostí odpovědět.

Název knihy: Moje první kniha o jídle
Autor: Karolína Fourová
Ilustrace: Luke Tomski
Nakladatel: Pikola
Počet stran: 40
Rok vydání: 2025
Hodnocení: 90%

Recenzentka Ludmila Bakonyi Selingerová alias Pohádková Lída je autorka mnoha knih pro děti, maminka a pedagog.


 
Banner

Přihlášení



Autorské čtení

Načítám náhodné video z playlistu...
Banner

Hledat

Být krysou je volba. Ale pro některé jediná šance

Henrietta Johnová (Barbora Bolíková) přišla o dítě a další mít nemůže. Tato ztráta v jejím životě vytvořila trhlinu, kterou se nedaří zacelit. Jednou však trhlinou pronikne záblesk naděje. Johnové zkříží cestu žena, která se snaží zbavit toho, po čem Johnová tak moc touží. Je to nový začátek nebo jen další falešná naděje?


Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Všichni to vědí!

vsichni-to-vedi perex
Krásná Laura přijíždí do rodného Španělska na svatbu své sestry. Moc se jí tam ale nechce. Ona a ostatní hosté mají mezi sebou hned několik nevyřízených záležitostí a svatba není zrovna ideální příležitostí na vyrovnávání...