Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

Komedie Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem i na problematiku chování dnešních mladých

Tisk

kuchta 200Na jevišti Divadla U22 v Praze 10 – Uhříněves proběhne v pátek 11. října v 19.30 hodin premiéra inscenace O klucích aneb Jsem kuchta! Hru německého autora Davida Giesselmanna přeložila Anežka Rusevová a v dramaturgii Fillipa Bařiny režíruje Roman Urbanec. Ve hře se objeví vedle začínajících herců také dva zkušení – Dana Novák Pešková a Jiří Bartoň, známí z televize a filmu.

David Gieselmann, oblíbený německý dramatik, přináší na divadelní scény problematiku současné generace mladých lidí a její typický drsný humor, který jde až na dřeň. Vtipnou, ale také sarkastickou, ironickou a absurdní hru o chování dnešní mládeže, v níž se autor po svém vyrovnává s narůstajícím násilím nudící se mladé generace.

V české verzi jeho komedie o třech dějstvích se vedle zkušených herců jako jsou Jiří Bartoň a Dana Novák Pešková představí mladí adepti herecké slávy Filip František Červenka, Aleš Kaizner, Martin Klapil, Darja Pavlovich, Martin Šnajdr/Daniel Beroun.

kuchta 1

A kdo jsou hlavní hrdinové? Jsou to čtyři kluci. Čtyři nebezpeční kluci. Tak nebezpeční, že by je státní zástupce Aschenbach viděl nejradši za mřížemi. Namísto toho mají tito čtyři „antihrdinové“ absolvovat kurz vaření, naučit se jak krok za krokem připravit menu o několika chodech, a stejně tak, jak krok za krokem najít své místo ve společnosti.
Jak jim má kuchařka Christine během jednoho víkendu přiblížit tajemství kuchyně a zároveň pravidla spořádaného života? Čtyřem mladistvým delikventům, každému z nich přitom z jiného sociálního zázemí?

Namísto společného vaření se tak v hrnci vaří spíše emoce, a když k tomu druhý den přijde ještě pátý účastník, je jasné, že emoce již dosáhly bodu varu a celý kurz se tak vymkne kontrole. A tak jim nezbývá, než se rozhodnout, zda se pokusí alespoň něco ze zbytků ingrediencí svého dobrého chování uvařit, anebo si spálí prsty a vezmou to zkratkou rovnou do basy.

kuchta2

Hra Davida Gieselmanna poukazuje vtipným ironickým tónem nejen na problematiku chování dnešní mládeže. Jde také především o setkávání různých sociálních světů, o překonávání sebe sama, krátká zastavení a uvědomění si okolního světa, okořeněného pořádnou dávkou adrenalinu a testosteronu.

Foto archiv autora

Více informací: http://wwww.divadlou22.cz/index.php/program/cely-program


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivana Chřibková: „Věděla jsem, že chci napsat příběh, který bude jak o jednom člověku, tak o celé generaci.“

chribkova 200Máme pro vás rozhovor se spisovatelkou Ivanou Chřibkovou, která vydala knihu s názvem Suchý hadr na dně mořském, která si ihned získala své příznivce. Nedávno spatřila světlo světa i audiokniha, tak jsme u této příležitosti paní Chřibkovou tro...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...


Literatura

Novou řadu pohádek pro nejmenší Lucie Seifertové odstartoval Bruncvík

Lucie Seifertová se v historii pohybuje jako ryba ve vodě. Asi nejznámější je mezi čtenáři její maxileporelo Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných událostí, které obdivují čtenáři od nejmenších po největší,...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Filmový muzikál „Bídníci“ aneb kdy(ž) se lůzou staneme?!

bidnici 200Do nového roku 2013 vstupujeme do českých kin s novými muzikálovými „Bídníky“, kteří přicházejí z Velké Británie v režii Toma Hoopera (oscarového tvůrce filmu „Králova řeč“). Victor Hug...