Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Tisk

Rekondicni jizdy200V čase, kdy do platnosti přichází novela, která rizikovým řidičům jako podmínku k navrácení řidičského průkazu ukládá povinnost absolvovat terapeutický kurz, přichází Městské divadlo Zlín s aktuálně laděnou novinkou Utánképzés ittas vezetőknek aneb Rekondiční terapie pro opilé řidiče. Autorem této korektně nekorektní komedie je úspěšný maďarský autor János Háy. Pro zlínské divadlo titul objevil a nastudoval režisér Petr Štindl, který je publiku důvěrně známý z poslední doby díky inscenacím Extrabuřt, Trnky a hvězdy či Srpen v zemi indiánů. Diváci budou svědky terapie přímo v české premiéře sobotu 24. února v 19 hodin ve Velkém sále.

 

Máte „papíry v čistírně“? Nebo jste měli? Nebo znáte někoho, kdo musel projít procesem psychoterapie, aby mu je vrátili? A tušíte, s kým se tam hypoteticky můžete setkat? Zjistit, kdo je kdo, co se stalo, proč, kde a jak se to stalo – to vše může být zábavné, smutné i dojemné… A možná nám všem i trochu známé. Devět navzájem si cizích mužů i žen – manikérka, podnikatelka, novinářka, majitel nonstopu, mafián, správce domu, inženýr, kuchař a muž s utajenou identitou podstoupí toto setkání, vedené dvěma podivnými psycholožkami.

„Tématem není alkohol za volantem, ale důsledky tohoto přečinu, tedy jak se k tomu staví jednotliví hrdinové hry. A jestli takové kurzy dosud neexistují, mohou mít smysl. Pokud nejde opět jen o nějaké formální nařízení. Je to jistě téma ve společnosti rezonující,“ říká režisér Petr Štindl.

A jak hru objevil? „Nové texty mne primárně zajímají, rád je inscenuji, a když už nejsou doma, když už dobří autoři nepíšou pro divadlo, ale třeba pro film či se věnují literatuře, obracím se do zahraničí. Většina dramaturgů v českých divadlech se zaměřuje hlavně na anglosaskou či německy mluvící oblast, tak mne napadlo podívat se jinam. A zjistil jsem, že UTÁNKÉPZÉS ITTAS VEZETŐKNEK se hraje v několika maďarských divadlech,“ vysvětluje.

Dramaturgie zlínského divadla se dlouhodobě a cíleně snaží objevovat nové texty a hry. A ty pak uvádět v české premiéře. V letošní sezoně se zaměřila na Maďarsko. První premiérou sezony byla hra významného maďarského divadelníka Bély Pintéra Špína v režii Patrika Lančariče.

„V českém divadelním prostředí je maďarské drama stále poměrně neznámé a nemá ani svou výraznou inscenační tradici. Výjimku tvoří snad jen István Örkény a Zoltán Egressy. Maďarská kultura je přitom nedělitelnou součástí středoevropského kulturního prostředí a výrazně je ovlivňuje,“ komentuje dramaturgyně Městského divadla Zlín Katarína Kašpárková Koišová.

Terapeutický kurz se odehrává v prostředí nízkoprahového klubu: minimalisticky pojaté scéně Jána Mariánského dominuje prvek graffiti. Kostýmy pro celkem jedenáct účastníků kurzu navrhla Lucie Halgašová. Aktéry terapie jsou známé tváře zlínského uměleckého souboru: Luděk Randár, Radoslav Šopík, Radovan Král, Pavel Vacek, Marek Příkazký, Zdeněk Lambor, Marie Vojtěchová, Marta Bačíková a hostující Karolína Vlčková. V rolích psycholožek, které účastníky celou terapií provedou, se objeví Tamara Kotrbová a Eva Daňková. Všichni herci jsou po dobu představení prakticky permanentně na jevišti.

JÁNOS HÁY

* 1960 Vámosmikola

Maďarský spisovatel, dramatik, básník, malíř, ilustrátor. Založil nakladatelství Palatinus Book Publishing. Během středoškolských let se z venkova přesunul do Budapešti, kde se setkal se současnou alternativní výtvarnou a hudební kulturou, která měla na jeho pozdější tvorbu zásadní vliv. V roce 1981 začal studovat obor ruština a historie na pedagogické fakultě Univerzity v Segedínu. Tady založil i první a poslední rockovou kapelu svého života – po několika demo nahrávkách se bohužel rozpadla. Vášeň pro hudbu mu však zůstala dodnes. Po ukončení vysokoškolského studia v roce 1985 založil literární časopis Sonet oranžového srdce. Další tři léta učil na základní škole v Budapešti.

Zlomový byl pro něj rok 1989. Vzdal se pedagogické kariéry a začal pracovat jako redaktor v několika nakladatelstvích (Holnap, PestiSzalon, Palatinus). V tomto roce mu také vychází první básnická sbírka pod názvem Půjdu k tobě pěšky. Svazek představuje jeho tvorbu od roku 1976 do roku 1985. Později vydal dalších sedmnáct knih včetně románu Dzsigerdilen, který ho proslavil jako prozaika, a divadelní hry
A Gézagyerek, která ho proslavila jako dramatika. Nezanevřel však ani na výtvarné umění. Jeho kresby a malby byly několikrát publikovány, své knihy také sám ilustruje. V současnosti působí jako spisovatel na volné noze v Budapešti. Mnohé z jeho tvorby vychází z jeho rolnického původu, z raného přijetí alternativní kultury a z jeho vhledu do neduhů moderní společnosti.

Je držitelem Ceny Sándora Máraie za beletrii a Ceny Attily Józsefa za poezii.

Rekondicni jizdy

János Háy
Utánképzés ittas vezetőknek
aneb Rekondiční terapie pro opilé řidiče

režie – Petr Štindl
překlad – Renáta Deák, Petr Štindl
dramaturgie – Katarína Kašpárková Koišová
scéna – Ján Mariánský
kostýmy – Lucie Halgašová

Osoby a obsazení: 
STELLA, psycholožka – Tamara Kotrbová
ELFRIDA, psycholožka – Eva Daňková
BÓĎA, manikérka, nehtová designérka – Marie Vojtěchová
RÓZA, marketingová specialistka – Marta Bačíková
ALENA, novinářka – Karolína Vlčková, j. h.
TIBOR, majitel nonstopu – Pavel Vacek
MÁRIO, obchodník s masnými výrobky – Radovan Král
LÁĎA, správce bytů – Radoslav Šopík
ALEXANDR, projektový manažer – Luděk Randár
SAŠA, pracuje v gastronomii – Marek Příkazký
EMIL, zřejmě z ministerstva vnitra – Zdeněk Lambor

česká premiéra 24. 2. 2024 | Velký sál

Více informací: www.divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Literatura

Mrtvola v lázni – detektivní vyšetřování ve starověké Británii

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho třináctý příběh Mrtvola v lázni (A...

Divadlo

Tvořit! Ale za jakou cenu?

Leni200

Umělci jsou zvláštní sorta lidí. V jejich konání je pohání nespecifikovatelná síla, která je udržuje v činorodosti, a nutí je tak neustále něco tvořit. Protože pokud herec, zpěvák, malíř či jinak umělecky nadaný člověk...

Film

Teroristka sice chce zabít Martina Hoffmana, ale přesto vás pobaví

Teroristka 1

Hned na začátku dubna přichází do kin nový český film Teroristka s Ivou Janžurovou a Martinem Hoffmanem v hlavních rolích. Stojí tato komedie s poučnou zápletkou za návštěvu kina?

...