Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Tisk

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtině (s českými titulky) tři inscenace. Významnou událost jsme vám přiblížili v nedávném článku. Teď se pojďme ale podívat na představení trochu zblízka!

 

Již čtyři roky je Guyem Robertsem budován jediný profesionální anglicky hovořící soubor u nás. Přesto že jejich repertoár je čistě zaměřený na Shakespearovskou tvorbu, rozhodně se nejedná o monotónní či ohraná představení. Multikulturní parta složená z Čechů, Francouzů, Britů i Američanů a dalších národností je skutečně bohatá mozaika povah a projevů. Navíc soubor okořeněný i inovacemi zajišťuje neopakovatelný divadelní zážitek. Už jen proto, že cestují doslova po celém světě, a i když se tedy jedná z části o tuzemský soubor, tak jejich vystoupení jsou pro milovníky divadel a legendárního dramatika svátkem. A letos ty svátky budou rovnou tři!

Hamlet: „Tvé zjevení jest tak podezřelé,“

Typickou Shakespearovskou tragédií je Hamlet. Vychází se starodávného skandinávského příběhu Amlet o jutském princi, který sepsal dánský kronikář Saxo Grammaticus. Hra je známá díky typickým dlouhým filozofickým monologům. Hamlet se zabývá otázkou lidské existence, osudu a životního poslání. Vedle tragičnosti se střídá i vtip a sarkasmus s cynismem. Některé vyřčené věty až zlidověly (kdo z nás nikdy nepoužil dnes už spíše citát Být či nebýt?). Prague Shakespeare festival toto drama svěřil Tině Packer, co by režisérce a hlavní roli obsadí Guy Roberts. A protože Divadlo Kolowrat je jednou ze scén Národního divadla, tak by se dalo říci, že hra se po třech desetiletích opět „vrací“. Svou českou premiéru měla právě v našem největším divadle přesně před třiceti lety. Nadčasovost a neutuchající sláva díla dokazují i četná filmová zpracování, z nichž úplně první v roce 1948 vybojovalo čtyři Oscarové sošky. Hra bude na festivalu uvedena 26., 27., 28. října a 2. listopadu, takže rozhodně neváhejte s koupí lístků v předprodeji.

Rutherford Cravens Kral lear

Rutherford Cravens as Lear in King Lear. Photo by JJ Johnston

„Překypující životem a velmi poučná,“

přesně tahle slova použil recenzent New York Times, když kritizoval pětidílný cyklus Women of Will. Kritika to byla opravdu pozitivní a ocenila komplexní, napínavý a strhující pohled na ženské postavy v Shakespearovských hrách. Nadchla diváka napříč Amerikou, nadchne tahle kompilace postav „něžnějšího“ pohlaví i nás? Jedná se totiž nejen o českou premiéru, ale i evropskou. Představení bude zahráno v podání Tiny Packer, která je na slovo vzatou odbornicí tohoto velkého dramatika.

„Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci.“

Kdo by neznal tuto slavnou větu, která začíná monolog v jedné z vrcholných Shakespearovských komedií? Možná, že si jí akorát někdo z nás nedokáže správně přiradit ke hře Jak se vám líbí. Zde se Guy Roberts představuje z režisérského křesla, hlavní ženské role se uchopí Jessica Boone. Pojednání o osvobozující moci lásky a spásném duchu přírody láká nejen všechny, kteří se rádi smějí, ale především pak ty, kteří se rádi zasmějí i sobě samému.

Speciální shakespearovské „svátky“ jsou skutečně výjimečnou událostí. Září a říjen zkrátka patří nesmrtelnému dramatikovi, nadčasovým hrám s všeobecně platnými poselstvími a ojedinělému divadelnímu kosmopolitnímu souboru. Takže si vyrazte zpříjemnit nadcházející podzim do Kolowratu!

Andrea Miltnerova as Gertrude and Guy Roberts as Hamlet

Andrea Miltnerova as Gertrude and Guy Roberts as Hamlet. Photo by Phoenix Anthony Robins

Podrobné informace: pragueshakespeare.cz
Zdroj foto: pragueshakespeare.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Láska, závist, nenávist, touha po moci a bohatství ovládají lidstvo v každé době. Historie je poučná, ale člověk ne

Jaroslava ČernáPaní Jaroslava Černá má na svém kontě spoustu milostných romantických příběhů na pozadí skutečných historických událostí. V jejích knihách vystupují skutečné historické postavy, jejichž osudy jsou líčeny s nádechem tajemna, k němuž má autorka románů velmi blízko. Co vš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...


Literatura

Seznamte se s ÁDéHáDětem Kryštofem

Krystof ADHD 200V nakladatelství Emiment vyšla kniha Pavlíny Brzákové se zajímavým názvem Kryštof ÁDéHáDě. Jak tento titul napovídá, jedná se o příběh Kryštofa trpícího ADHD, který možná mnoha lidem otevře oči.

 

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Sněhulák? Spíš nesourodá sněhová břečka

snehulak 200Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku běží od 12. října v kinech. Tvůrci a marketéři slibují, že se budeme bát. Ti, co četli knižní předlohu Jo Nesba ví, že by se bát měli. Převézt knižní bestseller známý všude po světě do filmové podoby je vždy velká loter...